2018. május 21., hétfő

Mourinho ötmillióval többet ér, mint Guardiola

  • Sz. Illés (SzIllés)
  • 2012.01.08. 18:47
A Real Madrid edzõje, José Mourinho több bevételt képes generálni, mint barcelonai kollégája, Pep Guardiola, köszönhetõen a hírnevének, a róla kialakult képnek és reputációjának – állapította meg egy friss elemzés.

A számításokat a portugál székhelyû, IPAM nevû marketing iskola végezte el, és az ún. „sporttekintély-index” kiszámításához többek közt olyan szempontokat vettek figyelembe, mint a médián keresztül gyakorolt hatás, a közösségi hálókon való megjelenés, vagy az öltözködés. Az elemzés végén Mourinho 100-as listán 74 pontot ért el, míg Guardiola 18-cal kevesebbet, 54-et kapott. Ez a különbség ötmilliós eltérést jelent a piacképesség tekintetében.

Mourinho eredményében a legfontosabb szerepet a sajtóbeli megjelenések játsszák, hisz a portugál láthatóan nagyobb figyelmet szentel ennek, mint katalán edzõtársa. „Mourinho elõnyét a sajtótájékoztatókon tapasztalható stílusával, az üzeneteivel és nyilatkozataival magyarázhatjuk” - mondta a statisztika készítõje.

Mourinho egyébként többet is keres, mint Guardiola: a madridiak edzõje évente 13 millió eurót tesz zsebre, míg a barcelonai mester „csak” 12 milliót. Mourinho fotóinak értékét éves szinten nagyjából ötmillió euróra becsülik, Guardioláét pedig hárommillióra.

A már említettek mellett szempont volt az is, hogy a vizsgált személyek mennyi sportsikert tudnak felmutatni. Nos, ebben az esetben az állás már jóval szorosabb: Mourinho 65-62-re gyõzte le Guardiolát. Összehasonlították az edzõk pályafutása során lejátszott mérkõzések számát is, amiben szintén a portugál bizonyult jobbnak (500-200).

Természetesen nem minden kitételben gyõzött Mourinho, hisz Guardiola arányaiban több gyõzelmet képes felmutatni, így 72%-os eredményével megelõzte a 68%-kal rendelkezõ riválisát.


Hozzászólások

Tabella