Királyi szertartások

Bizonyára az olvasók jó részének is vannak olyan rituáléi, amiket mindig betartanak. Apró dolgok. Nekem például van olyan ismerõsöm, aki mindig ugyanabban a zokniban vizsgázik… Nincsenek ezzel másképp a Real Madrid játékosai sem, akik minden meccs elõtt eljátszanak bizonyos szertartásokat. Megszokásból, babonából, vagy talán mindkét okból. A következõ cikkben ezeket gyûjtjük össze egy csokorba, és végigkövetjük mit csinálnak a játékosok a stadionba érkezéstõl, a pályára lépésig.

 

A zene mindig szól…
A meccsre tartó buszon, amolyan feszültségoldóként mindig szól a zene. A zeneszámok minden meccs váltakoznak, de van egy, amely nem: a kabalaszám. A zaragozai The Faith Keepers együttes Don’t worry about later c. számáról van szó, amelyet az Adidas választott bevezetõnek a tavalyi Király-kupa döntõ elõtt. Miután ez szerencsét hozott a Barcelona ellen, azóta a madridiak minden meccsen ragaszkodnak hozzá: https://www.penamadridista.hu/media/hirek/figo-iker-boldog-es-en-az-vagyok-hiszen-hazater/118510706_751677732071253_48126984_1ehhE2b.jpg.youtube.com/watch?v=hLX69nuBtK0

A meccsek elõtt
Amikor megérkeznek a játékosok a stadionba, vannak olyanok, mint Xabi Alonso, akik már melegítés elõtt meg akarnak gyõzõdni a pálya állapotáról. Mások csak a bemelegítésnél jönnek ki. A masszást illetõen van egy meghatározott sorrend: van, aki elsõnek szeret menni, hogy aztán nyugodtan öltözhessen, más a végén megy és több idõt tölt a gyúrónál.

Mou megszólal és mindenki elhallgat
A nap legkomolyabb pillanata a meccsek elõtti Mourinho-beszéd, amikor senki nem zavarhatja meg a vezetõedzõt. Õ ezt az alkalmat ragadja meg, hogy elmondja az utolsó eligazításait, motiválja és fellángolja a csapatot. A játékosok ilyenkor pislogás nélkül hallgatják.

Séró igazítás és harc az utolsó helyért
Mielõtt a játékos kijáróba mennének Cristianóék, vannak, akik egy utolsó imával töltik az idõt, míg mások a tükör elõtt igazítják a sérót (Cristiano Ronaldóval az élen). Van, aki egyszerûen vizezett hajjal lép pályára. Ezután el kell dönteni, hogy milyen sorrendben mennek ki a játékosok: az utolsó hely a legnépszerûbb. Ez idény közben kialakul, de az elején vita szokott lenni abból, hogy ki menjen ki utolsónak. Volt már, amikor egyenesen a bíróknak kellett rendet tenniük. Talán nem meglepõ, hogy végül Cristiano harcolta ki ezt a jogot…

Harci kiáltások a játékos kijárón
Valószínûleg a legnagyobb feszültség a játékos kijárón van, ahol néhányan magukba merülnek, mások a többieket bíztatják. Ilyenkor szólalnak meg a csapat vezéregyéniségei, és próbáljak feltüzelni a többieket. Pont úgy, ahogy ezen a videón a ma már az AS Romában játszó Heinze teszi: https://www.penamadridista.hu/media/hirek/figo-iker-boldog-es-en-az-vagyok-hiszen-hazater/118510706_751677732071253_48126984_1ehhE2b.jpg.youtube.com/watch?v=Wbdoih6yrc0

Iker: fordított zoknik
Casillasnak volt régen az a szokása, hogy a mezének ingujját levágta (mint a Leverkusen elleni döntõben), de most már rövid ujjú mezeket kap. A zoknijait viszont a mai napig fordítva viseli. A csapatkapitányi teendõi után elgyalogol a kapuja felé, elõször a 16-os félkör vonalát húzza meg a lábával, majd ugyanezt csinálja a 16-os és az öt és feles vonallal is. Mintha bemérné, hogy meddig mehet ki a kapujából. Ezután bal kezével érinti meg a felsõ lécet, és kezdõdhet is a meccs.

Sergio Ramos
Furcsa szokásai vannak a spanyol hátvédnek, aki miután pályára lép, elõször megérinti jobb kezével a gyepet, majd keresztet vet és az égre tekint. Miután megvolt a hivatalos fotó odafut a saját 16-osához, rálép a vonalra, majd tapsol…

Sánta Higuaín
Elég feltûnõek Higuaín szokásai is, aki ügyel arra, hogy bal lábbal lépjen pályára, majd azzal a lábával szökdel elõre hármat. Ezután, ahogy Ramos is, jobb kezével érinti meg a gyepet és keresztet vet. A szökdelést Arbeloa is csinálja, aki belépésnél mindig az oldalvonalra lép, majd a levegõbe ugrik, és a sarkait magasra hátrahúzva lép tovább.

Marcelo: a legbonyolultabb szertartás
A brazil balhátvéd mozdulatok egész sorát ismétli meg meccsrõl-meccsre, ahogy pályára lép. Elõször jobb kezével érinti meg a gyepet, majd azzal keresztet vet, és ugyanezt elismétli el még egyszer. Ezután megcsókolja a bal csuklóját, ami be van kötve, de egy tetoválást takar, majd széttárja a karjait és az ég felé néz. Amikor elhangzik a kezdõ sípszó, még egyszer keresztet vet.

Akik nem lépnek a vonalra
Arbeloával ellentétben Özil, Cristiano, Di María és Pepe soha nem lép az oldalvonalra kezdésnél, és jobb lábbal lépnek elõször a gyepre. Akik keresztet vetnek: Di María, Ramos, Marcelo és Carvalho (utóbbi négyszer is). Kaká ehelyett, amint kilép a játékos kijáróból széttárja a katrjait és imádkozik.

CR7 sprintjei
Valószínûleg már többen felfigyeltek arra, amit Cristiano Ronaldo csinál minden meccs elõtt: jobb lábbal lép a gyepre, rövid sprintet vág, majd mindkét térdét felhúzva magasra ugrik, és újabb sprintet vág. Ez akkor lehetne gond, amikor a BL-ben játszik a csapat, hiszen gyerekekkel kell kezet fogniuk pályára lépésnél. Ez azonban nem zavarja Cristianót, aki arra az idõre, amíg megcsinálja rituáléját, elengedi a gyerek kezét.

A kivételek
Vannak olyan játékosok is, akiknek teljesen mindegy, hogy milyen lábbal lépnek be a pályára, vagy, hogy rálépnek vagy sem a vonalra. Ezek Khedira, Xabi Alonso és Albiol, akik teljesen nyugodtan, minden feltûnés nélkül jönnek ki a játékos kijáróból. Mourinho is ezek közé tartozik, de nála soha nem hiányozhat a toll, jegyzetfüzet és rágó; ezeket mindig magával viszi, és lerakja maga elé a kispadon.

Forrás: www.marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK