A nõ, aki Mourinho mögött áll

Minden sikeres férfi mögött ott áll egy nõ – szokták mondani, és ha ez még nem is teljesen igaz, José Mourinhóra abszolút illik a leírás. Ahogy az egyedül az oldalunkon megjelent mélyinterjújában is olvashattátok: Mou családos ember, és fontosak számára a gyerekei. Nem érthetjük meg az õ személyét felesége, Matilde nélkül, aki támogatást és egyensúlyt kölcsönöz a férjének nap, mint nap. Egy ismeretlen, aki fontos része a briliáns vezetõedzõ sikereinek. A cikk után talán jobban megértjük azt az embert, aki már annyi rajongást és gyûlöletet ébresztett a focirajongók körében.

Matilde Mourinho, vagy ahogy közeli ismerõsei hívják: Tami, egy fontos részét képezi José életének. Most Spanyolországban ugyanaz a szerep jut neki, mint a Portónál, Chelsea-nél vagy az Internél: szeretetet és támogatást nyújt a férjének, akinek szüksége van erre a lelki egyensúlyra a munkájával járó nyomás mellett. Mou 9 hónapig kiélezett küzdelmet folytatott a Barcelonával, és ahhoz, hogy ez a feszültség ne tegye Guardiolához hasonlóan õt is kiégetté, fontos, hogy ott legyen neki a családi háttér. Ez ad neki motivációt, életerõt és elég bölcsességet ahhoz, hogy sikeres maradjon, mint vezetõedzõ.

Ha tehette volna Mou nem ment volna el a Cibelesre ünnepelni a többiekkel. Az õ szavaival élve: „Nem vagyok a nagy ünneplések embere”, vagy ahogy a Bilbao elleni gyõzelem estéjén mondta: „5 percet ünnepeltem, és ennyi. Holnap már találkozom José Ángellel (az általános igazgató – a szerk.) és munkába állok.” Õ olyan ember, aki inkább otthon maradt volna a feleségével és két gyerekével, és televízión nézte volna az eseményt. Igaz, végül elkísérte a Cibelesre a focirajongó fia, José Mourinho Jr., aki már a Chelsea és az Inter ünnepléseinél is ott volt. Most a játékosokkal együtt ugrándozott, miközben az edzõ inkább a háttérben maradt, végig együtt a stábjával. Az ünneplésen talán a legtöbbet éljenzett ember azon a napon nem akart fõszereplõ lenni.

Mou másik arca

Joséról fiatalkori ismerõsei nyilatkozták, hogy soha nem éjszakázott, ivott vagy dohányzott (ezért sem tûrte Coentrao lebukását sem). Amikor a többiek sört ittak, õ mindig gyümölcslevet kért. Mindent a családért – vallja José, és így van ezzel a felesége is. Több mint 20 éve házasok, miután 1989-ben keltek egybe. Akkor is többéves ismertség után, hiszen már a gimnazista korukban megismerték egymást. Különös hûség egy olyan embertõl, aki két év után hagyja ott a csapatait… Tovább árnyalja a képet, hogy egy vallásos (keresztény) házaspárról van szó, akiket ritkán látni Madrid utcáin, és nagyon vigyáznak a magánéletükre. Talán nem ezt az életformát várnánk José sok feltûnést keltõ sajtótájékoztatói után.

Az a helyzet, hogy a Real Madrid edzõje teljesen más ember, amikor otthon van. Ilyenkor a családi menedékhez fordul, meghallgat és megfogad mindenféle tanácsot. A felesége a támasza, aki ha kell, kijavítja, és tanácsokkal látja el, ha a focin kívüli fontos kérdésekrõl kell döntenie. Matilde adja meg neki az áhított békét: „A feleségem az úr a háznál, õ a világ legjobb edzõje” – nyomatékosította egy interjún José, a vele való viszonyát.
Azt mesélik, hogy a felesége nem szereti a focit, és nem tetszik neki, amikor a férje botrányhõs lesz, de nagy megértéssel van a munkája iránt, amely teljesen más körülményeket generál, mint egy normális munkahely. Ha Mou túlzásokba esik, akkor általában ott van õ, hogy lefékezze.

Zárt magánélet

A Real játékosai ezekben a napokban egy nagyon apai, emberi és érzékeny Mourinhót ismerhettek meg. Messze van mindez attól a képtõl, amit az arroganciája és a kritikái határoznak meg a képernyõn keresztül. A lehengerlõ személyisége nem akadályozza meg abban, hogy ezzel egy idõben emberi arcát is megmutassa a játékosoknak és az edzõi stábnak. Így alkot egy családot a közvetlen segítõiével is. Egy olyan fogalom, amely a vallásos felesége számára is nagy értékkel bír.

Siker esetén szerénység, kudarc esetén több munka és erõfeszítés – ezt az elvet vallja a Mourinho házaspár. Matilde egy olyan családból származik, amely anyagilag tönkrement, de talpra tudott állni kitartásának és pozitív hozzáállásának köszönhetõen. A kettejük magánélete szent. Ezt fõleg a Chelsea-nél töltött idõ alatt nem tisztelték, amikor José ki is kelt az ottani média ellen. A bulvárra egyébként is nagyon hajlamos Angliában óriási összegeket fizettek egy-egy interjúért, és a fotósok mindenhova követték õket, szenzációshajhász képek után lesve. Egy teljesen normális családdal találták szembe magukat, amely együtt és a család barátaival tölti az idõt.

A sajtónak ebbõl az anyagból kellett kihoznia valamit: Matilde szeret a tengerparton sétálni, fürödni a tengerben és a gyerekekkel lenni, illetve nagyon szereti az állatokat. Nehéz ezen fogást találni… A feleség nem tulajdonít nagy jelentõséget férje trófeáinak, de büszke a most megszerzett bajnoki címre, amely többek között José kitartásának az eredménye. Otthon erre lehet büszkének lenni…

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK