Jobbhátvéd után nézve

Mourinho egy interjúban már elárulta, hogy két poszton szeretné erõsíteni a csapatot. Az egyik kétség kívül a jobbhátvéd pozíciója, ahol már számtalan játékost bevetett a portugál (a legújabb kísérlet a Granada ellen Albiol volt), de eddig igazán csak Arbeloa vált be, és õ amellett, hogy általában jól végzi el a védekezõ feladatát nem sokat tudott hozzátenni a Real Madrid támadójátékához. Éppen tegnap merült fel a Madridnál a lengyel Lukasz Piszczek neve, aki történetesen a bajnok Dortmund jobbhátvédje…

Mourinho szeretné, ha a kirakó minden darabja a helyére kerülne. Nagyszerû keretet sikerült összehozni, de ezen is lehet még javítani. Az egyik érzékeny pont a jobbhátvéd posztja, ahová egy olyan játékost keresnek, akinek jó felfutásai vannak, és Arbeloa helyettese lehet (ahogy a balszélen Marcelo helyettesíti a védekezõbb Coentraót).

Talán sokan már nem emlékeznek rá, de ezt az idényt Ramos kezdte jobbhátvédként, és csak Ricardo Carvalho sérülése után került át a védelem közepébe. Ekkor foglalta el a helyét Arbeloa, és miután fõleg Ramos teljesített nagyszerûen az új posztján, a vészmegoldásból végleges megoldás lett. Ez volt az az esemény, amivel senki nem számolt az idény elõtt, és így egy lyuk alakult ki a jobb szélen. A poszt körüli bizonytalanságot mi sem jelzi jobban, hogy ebben az idényben összesen 8 játékost próbált ki jobbhátvédként Mourinho.

Az elõszezonban Mou az újonnan érkezõ Varane-t próbálta ki ott a Hertha ellen, de ez egy egyszeri kísérlet volt, mert rájöttek, hogy a francia játékos vérbeli középhátvéd. Ahogy már volt róla szó: a poszton Ramos kezdett az idény elején, majd Arbeloa vette át a helyét. A Barcelona elleni elsõ bajnokin Coentrao szerepelt Marcelo párjaként a szélen. Az eredményt már tudjuk…

Szintén a Barça elleni kupameccseken próbált ki új variációkat a Mister: Lass és Altintop. A kísérlet megint nem jött be. Állítólag az odavágó (Madrid – Barcelona 1-2) kezdõjét látva Casillas a következõ sms-t küldte körbe: „Imádkozni…”. Érdekes adalék, hogy a Mallorca elleni idegenbeli bajnokin (1-2), miután Callejón megszerezte a 85. percben a vezetõ gólt, Mourinho az ünneplés közepette éppen õt küldte vissza a jobbhátvédnek az utolsó percekre. Így egyensúlyozta ki az addig 5 csatárral játszó madridiak szerkezetét. Legutóbb a Granada elleni kezdõben Albiol volt az újabb opció, de nem igazán tudott hozzátenni azon a szélen a játékhoz. Összesen 8 játékos cserélõdött ki tehát ebben az idényben, és Mourinho most szeretne egy végleges megoldást találni.

Ki jöhet?
A spanyol Sexta csatorna éppen tegnap jelentette meg a hírt, hogy a 26 éves dortmundi Piszczek az egyik kiszemelt a posztra. Állítólag erõsségei közé tarozik, hogy jól vezeti a labdát, jók a felfutásai és pontosak a beadásai. 1,84 méteres magasságával veszélyes lehet a szögleteknél, de nem annyira jó fejelõ.

19 évesen került a Herthába, de fiatal kora miatt kölcsönadták a lengyel Zaglêbie Lubi csapatának. Ott három éven keresztül játszott a jobbszélsõként. Úgy tûnt készen áll a visszatérésre, de a Herthába nem számoltak vele kezdõként további két évig. A 2009-10-es szezonban átkerült a jobbszélsõ posztjáról jobbhátvédnek, ahol megkezdte a felfelé törését.

2010 nyarán ingyen igazolt át a Dortmundba, ahol rövid idõ alatt Jürgen Klopp alapembere lett. Kétszer egymás után német bajnok lett a csapatával (65 meccs/ 4 gól), mindkétszer megelõzve a rettegett Bayernt. A legutóbbi szezonja után felfigyeltek rá Európa olyan nagyjai, mint az Inter vagy éppen a Real Madrid. A Dortmundnál ügyeltek arra, hogy 2016-ig meghosszabbítsák a szerzõdését, így a transfermarkt.de szerint körülbelül 9 millió eurót kellene kifizetni érte. Az EB-n minden bizonnyal a lengyel válogatott kerettagja lesz, így érdemes lesz rá figyelni a tornán. Itt tekinthetõ meg egy 4 perces videó róla (elnézést kérünk olvasóinktól a zene miatt).

Nem ez lenne az elsõ eset, hogy a bajnok Dortmundtól igazol a Madrid. Tavaly a Bundesliga legjobb játékosa, Nuri Sahin érkezett 10 millió euróért, de kezdeti sérülése megakadályozta abban, hogy bizonyítson a csapatban. Mourinhóra nem jellemzõ, de ha esetleg szétnézne az utánpótlásban ott találná a 20 éves Dani Carvajalt, aki a Castillával egy nagyon jó idényt tud a háta mögött (33 meccs/ 2 gól). Ellene szól, hogy mindezt nem a Bundesligában nyújtotta, hanem a spanyol harmadosztályban…

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK