Del Bosque hosszabbított

Vicente del Bosque, a lengyel-ukrán közös rendezésû Európa-bajnokságon címvédõ spanyol labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya aláírta szerzõdését a nemzeti szövetséggel a következõ világbajnokságig, melyet 2014-ben Brazília rendez majd meg.

A 61 éves, egykori Real Madrid játékos meghosszabbította szerzõdését válogatottja elsõ 2012-es EB mérkõzése után, melyen Gdañskban 1:1-es döntetlent játszottak az olaszokkal. Bár már régóta tudni lehetett, hogy a kapitány elfogadja a Spanyol Labdarúgó Szövetség javaslatát, mégis tartózkodott a szerzõdés aláírásával a nyitómérkõzésig. Ugyanilyen két éves szerzõdést írt alá asszisztense, Toni Grande, valamint a játékosok erõnlétéért felelõs Javier Minano.

Del Bosque vezetése alatt érte el Spanyolország történelme legnagyobb sikerét, megnyerve két évvel ezelõtt a Dél-Afrikai világbajnokságot. Ambíciójukhoz tartozik az is, hogy a lengyel-ukrán közös rendezésû EB legjobb csapatává váljanak. A cél nehéz, mivel még egy csapatnak sem sikerült megnyerni a bajnoki címet az Öreg Kontinensen, a világbajnokságon, majd újra Európában. Négy évvel ezelõtt, del Bosque elõdje, Luis Aragones vezetése alatt a spanyolok legyõzték Németországot az EB döntõjében 1:0-ra, megnyerve a tornát 44 év után.

Az EB cím a legfontosabbak közül az egyetlen, melyet del Bosque még nem nyert meg. Pályafutása nagy részét a Real Madridban töltötte ez a nyugodt és fegyelmezett tréner. Tizennégy évig szerepelt benne, öt bajnoki címet illetve két spanyol királykupát nyerve. A válogatottban szintén pályára lépett 18-szor.

Játékos pályafutását befejezve edzõnek állt. A leghosszabb idõt pont Madridban töltötte, 1999 és 2003 között a legtöbb trófeát kiharcolva hazai és nemzetközi szinten a Reallal (hét) Miguel Munoz után (tizennégy 1960-1974 között). Del Bosque megnyerte többek között kétszer a spanyol bajnokságot és a Bajnokok Ligáját, valamint az Európai Szuperkupát is.

Hogyha a „La Roja” játékosainak sikerül megnyerni az EURO 2012-õt, del Bosque lesz a történelem második edzõje, aki megnyerte az EB-t és a VB-t is. Korábban ez csak Helmut Schönnek sikerült, aki 1972 és 1974-ben nyerte meg ezeket a trófeákat az NSZK-val. A spanyol lehet az kontinenstorna történelmének elsõ olyan edzõje, akinek a csapata megvédi ezt a címet.

Forrás: przegladsportowy.pl
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK