Mourinho gyermeke

Álvaro Morata pályafutását bemutató cikksorozattal köszönti a fiatal játékost a Real Madrid felnõtt csapatában a Marca nevû spanyol sportlap, mi pedig a magyar olvasóknak adjuk tovább a történetet. A második részben arról írunk, hogyan lépdelt végig Álvaro a korosztályos csapatok ranglétráján, míg végül eljutott a felnõtt csapatba.

A sorozat elsõ részét már olvashatták.

Álvaro Morata története a Real Madridban 2008-ban vette kezdetét. A fiatal játékos ekkor igazolt a Getafe csapatától Valdebebasba, ahol azóta is töretlenül halad elõre a ranglétrán. Ifjú kora ellenére olyan jelentõs sikerekkel büszkélkedhet, mint a 2009-es nigériai U-17-es Világbajnokságon elért harmadik helyezés a spanyol korosztályos válogatottal, de 2011-ben már U-19-es Európa-bajnokságot nyert, ahol gólkirály is lett. Ezen kívül a Seguna B bajnoka lett a Castillával, amely ezzel feljutott a másodosztályba.

Ez az út már 19 évesen a Real Madrid felnõtt csapatába vezette õt. José Mourinho úgy döntött, hogy az az Álvaro, aki 17 esztendõs korában kénytelen volt elszenvedni Royston Drenthe egyik igen komoly belépõjét, alkalmas arra, hogy följebb lépjen, és az õ emberévé váljon.

Nagy teljesítménynek számít ez, ha figyelembe vesszük, hogy négy évvel ezelõtt zöldfülûként váltotta valóra az álmát, és igazolt a Real Madridba. Nem felejtette el az akkori eseményeket Míchel sem, aki abban az idõben a Castilla vezetõje volt, és többek közt Jesé és Toril érkezéséért is felelõs. „Már az Atléticóban és a Getaféban is követte õt az egyik megfigyelõnk, Palmero. Felhívta rá a figyelmünket az ellenünk játszott meccsein. Kapcsolatba léptünk az édesapjával, illetve az ügynökével, és úgy döntöttünk, hogy szerzõdtetjük” – mondja.

Míchel azóta Sevillában tevékenykedik, így immár kívülállóként szemléli Morata pályafutását. „Már akkor azt hittem, hogy felviszik az elsõ csapathoz, amikor kölcsönvették Adebayort. Úgy gondolom, képes kilencesként, és visszavont ékként is játszani. Ki fogja használni a lehetõségeit, mert megfelelõ képességekkel rendelkezik ehhez. Kellõ nyugalommal a Real Madrid klasszikus 9-ese lehet.”

Sergio Piña volt Morata elsõ edzõje a klub utánpótlás-bázisában. Az azóta Kínában dolgozó szakember most így nyilatkozik róla: „Hihetetlen fejlõdési lehetõségekkel érkezett. Ezért is tudott olyan sokáig eljutni, hisz mindig keresi, hol tud elõrelépni arról a szintrõl, ahol éppen van.” Sergio nem gondolja, hogy hiba lenne Moratát felvinni az elsõ csapathoz, ahol várhatóan kevesebb lehetõség jut majd neki, és nem játszhat majd a Castillában sem. „A játékosoknak, ahogy minden embernek, kihívásokra van szükségük. Álvaro képes megfelelni ezeknek. A világ legjobb futballistáitól fog tanulni, és azt hiszem, hamarosan õ lesz a Real Madrid csatára.”

Morata a Juvenil C-bõl a B-be jutott, ahonnan a Real Madrid C-be és a Juvenil A-ba került. Két évet töltött el a Castillában, amellyel kvalifikálta magát a másodosztályba. 2009-ben a La Romaredában mutatkozott be a felnõtt csapat játékosaként. Az utolsó percekben szállt be, és majdnem gólt szerzett az elsõ labdaérintésébõl, de egykori társa, és egyben barátja, Leo Franco védeni tudott. Mou fia mára férfi lett, és megváltotta a belépõjét egy olyan öltözõbe, amelybe csak a kiválasztottak léphetnek be.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK