Negyven éves a Castilla – 2. rész

Július 21-én ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a Real Madrid Castilla. Ennek alkalmából az AS nevû spanyol sportlap egy cikksorozattal idézi fel a csapat történetének legfontosabb eseményeit. Ezen írások magyar fordításban elõször itt, a penamadridista.hu-n olvashatók.

Elsõ rész
Harmadik rész

Az 1980-as évek igen sikeresek voltak a Real Madrid Castilla számára, hiszen ezekben az esztendõkben végig a másodosztályban szerepelt, ráadásul ebben az évtizedben érte el világra szóló sikereit is. A csapat 1980-ban eljutott a Király-kupa döntõjébe, ahová négy elsõ osztályú együttesen át vezetett az út: Juanjóék kiejtették a Hérculest, az Athleticet, a Real Sociedadot és a Sportingot. A fináléban a Castilla a Real Madrid felnõtt csapatával találkozott, és szenvedett 6-1-es vereséget. Kétségtelen, hogy soha nem ünnepelték annyian „ellenfél” gólját, mint Álvarezét a Santiago Bernabéuban.

A Castilla az 1980-81-es szezonban érdekelt volt a Kupagyõztesek Európa-kupájában is, ahol emlékezetes körülmények között mérkõzött meg a West Ham Uniteddel. A fiókcsapat 3-1-re nyert a Bernabéuban Paco, Balín és Cidón góljaival. A találkozó alatt az angol szurkolók minõsíthetetlen viselkedést tanúsítottak, így az UEFA úgy döntött, hogy a visszavágót zárt kapuk mögött rendezik meg. Azt a meccset végül a londoniak nyerték 5-1 arányban.

Az 1981-82-es kiírásban olyan ígéretek bukkantak fel a Castillában, mint Butragueño, Míchel vagy Fraile. A csapat 1984-ben megnyerte a másodosztályt a jól ismert „Keselyû ötösének” közremûködésével. Rengetegen szerették ezt a csapatot, amely több, mint 80 000 emberrel töltötte meg a Bernabéu-stadiont.

Az évtized második felében Santisteban és Del Bosque irányították a Castillát, amely ekkor is megfelelõ hátteret biztosított a felnõtt csapat (innen került fel többek közt Solana, Julio Llorente, Aldana, Aragón és Maqueda is…) és a teljes spanyol elsõ osztály számára (Caminero, César Gómez, Mel…).

A másodosztály stabil résztvevõje
A Castilla 1978-ban jutott fel a másodosztályba Santisteban irányításával, és a 80-as években végig ott is tudott maradni Juanjóval (1979-1981), Santistebannal (81-82 és 84-87), Amancióval (82-84) és Del Bosquével (87-90) a kispadon.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK