Negyven éves a Castilla – 3. rész

Július 21-én ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a Real Madrid Castilla. Ennek alkalmából az AS nevû spanyol sportlap egy cikksorozattal idézi fel a csapat történetének legfontosabb eseményeit. Ezen írások magyar fordításban elõször itt, a penamadridista.hu-n olvashatók.

Elsõ rész
Második rész

A Real Madrid Castilla 1972-es alapítása óta tökéletesen tölti be elsõ számú funkcióját, és folyamatosan termeli ki a tehetséges játékosokat a felnõtt csapat számára. Az elmúlt negyven évben összesen 130-an jutottak fel a legjobbak közé, sõt, az utánpótlásbázis a spanyol válogatott számára is megfelelõ alapot képez: 43 egykori Castilla-játékos mutatkozhatott be a nemzeti csapatban. A klub neveltjei összesen 910 válogatottságot számlálnak, s közéjük tartozik a La Roja csapatkapitánya, Iker Casillas is, aki eddig 137 alkalommal öltötte magára a címeres mezt.

Camacho volt az elsõ, aki a Castillától a válogatottig jutott. A murciai futballista 1973 márciusában érkezett a Madridhoz, tizenkét hónappal késõbb bemutatkozott az elsõ csapatban, 1975. február 5-én pedig ott volt a spanyol válogatott skótok elleni 1-1-es mérkõzésén. Õt követte San José 1977-ben, majd Gallego 1982-ben.

A Castilla azonban nemcsak a múltban, hanem a jelen dicsõséges korszakában is fontos szerepet tölt be a nemzeti csapat életében. Az idei Európa-bajnokságon ott volt Casillas, Arbeloa, Juanfran, Negredo és Mata is, akik egykor fehér mezben kezdtek focizni. Az elõzetes keretben ráadásul ott volt Soldado és Javi García, 2011-ben pedig Borja Valero is debütált Del Bosque együttesében. Meg kell említenünk De la Red és Diego López nevét is, akik 2008-ban nyerték meg a kontinenstornát. Az itt felsoroltak közül Juanfran és Javi García játszottak legutóbb: õk május 26-án Szerbia ellen léptek pályára.

Az úttörõ
Camacho volt az elsõ, aki a Castillából feljutva játszhatott a Real Madrid felnõtt csapatában is. 1974. március 3-án mutatkozott be a Málaga ellen a La Rosaledában. Ugyanebben az évben szeptember 7-én már Vitorio is debütált egy Valencia elleni mérkõzésen. Õket még 126-an követték, akik kettejükkel együtt összesen 6318-szor játszottak elsõ osztályú meccsen.

A rekorder természetesen Raúl, aki a bajnokságban 550, összesen pedig 740 találkozót számlál a felnõttek között. A ligában 228-szor, minden sorozatot figyelembe véve pedig 323-szor volt eredményes. A tavalyi évben Mourinho újabb négy saját nevelésû játékosnak adott lehetõséget, konkrétan Jesének, Casadónak, Pachecónak és Pedro Mendesnek, bár a ligában csak Jesé jutott szóhoz. A Castilla a másodosztályban kezdi az új évet, mi pedig további ígéretes csillagok feltûnésében reménykedhetünk.

Negyven év érdekességei

  • -A leginkább madridista Király-kupát az 1979-80-as szezonban bonyolították le. A döntõben a Real Madrid és a Real Madrid Castilla csapott össze (a felnõttek végül 6-1-re nyertek). Az akkori fiókcsapatból Agustín, Casimiro, Espinosa, Pérez García, Gallego, Pineda és Juanito is felkerültek a nagyokhoz, ráadásul akkor már a felnõttek közt játszott a Castillából származó Camacho, San José, Sabido és Hernández is.
  • Casillas csak négy meccset játszott a Real Madrid B-ben, miután bemutatkozott az elsõ csapatban (1999. szeptember 12., San Mamés). Raúl esetében ez a szám még imponálóbb: õ csak egyszer került vissza a második vonalba.
  • Bonet a Castillában játszott az 1985-86-os szezonban, az õ útja azonban eltért a szokásostól. 1982-tõl a felnõtt keret tagja volt, sérülései azonban megnehezítették a karrierjét, és ’85-tõl már a fiatalok között szerepelt.
  • Escribano a 70-es évek Castillájának egyik nagy ígérete volt. Tizenhat évesen már a nagyokkal edzett, sõt, az elõszezont is velük töltötte, sérülései miatt viszont be sem mutatkozhatott a Real Madridban.
Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK