Az ember, aki megszerezte Beckhamet, most Kakát akarja!

Tim Leiweke, aki annak idején David Beckhamet a Los Angeles Galaxy csapatához csábította, legutóbbi, Sports Illustrated-nek adott interjújában kinyilvánította akaratát, miszerint a távozó angol csillag helyén keletkezõ ûrt a Real Madrid 30 éves brazil középpályásával, Kakával töltené be.

„Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy Kaká iránt van érdeklõdés a bajnokságunkból, azonban mi egyértelmûen jeleztük felé, hogy bennünket érdekel” – mondta Tim Leiweke, az AEG (Anschutz Entertainment Group) elnöke. (Ez a cég a Los Angeles Galaxy tulajdonosa.)

„Nagyszerû a kapcsolatunk a Real Madriddal, és ahogy hat évvel ezelõtt is sikerült egy játékos ügyében megegyeznünk velük, meggyõzõdésem, hogy most is tudnánk találni egy mindenki számára megfelelõ megoldást.”

Leiweke szavai bejárták a világot, az Egyesült Államoktól kezdve, Madridon át, egészen Rio de Janeiróig, mégpedig egy egyszerû ok miatt: Ha ez az ember mond valamit, akkor arra figyelni kell. 2007 januárjában az egész sportvilágot megdöbbentette, amikor az akkor még csak 31 éves David Beckhamet 5 évre leigazolta, úgy, hogy senki nem gondolt volna arra, hogy az angol szupersztár az Egyesült Államokba menne.

Ha a Los Angeles ugyanennyi idõsen leigazolná Kakát (jövõ áprilisban lesz 31), akkor Leiweke és a Galaxy biztosan meg van gyõzõdve arról, hogy a játékosban még benne van öt olyan év, amit magas szinten tudna végigjátszani az MLS-ben. Igaz viszont, hogy Kaká sérülésekkel küzd, amióta a Real Madridba igazolt 84 millió dollárért cserébe még 2009-ben, és az idei szezonban mindössze nyolc mérkõzésen lépett pályára a Real Madridban. De a válogatott három legutóbbi barátságos meccsén kezdõként kapott lehetõséget, ez pedig egy olyan jel, ami azt mutatja, hogy akár még alapember lehet a 2014-es világbajnokságon hazája csapatában.

Leiweke eltökélt szándéka, hogy leigazolja Kakát, rossz hír viszont Frank Lampard számára, aki korábbi pletykák szerint Beckham helyére érkezett volna az amerikai együttesbe. Lampard jövõre ingyen igazolhatóvá válik, miután lejár a szerzõdése a Chelsea csapatával, de akkor már 35 éves lesz, ami nem jelent hosszú távú megoldást. Ráadásul Lampard a Leiweke által megcélzott és alapvetõ fontosságúnak deklarált latin-amerikai közönség körében sem tud versenyre kelni Kakával.

Beckham távozásával „felszabadul egy hely, mi pedig nagyon türelmesek leszünk annak betöltése kapcsán.” – mondta Leiweke. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy sokakat érdekel a Galaxy. Mellesleg nagy rajongója vagyok Frank Lampardnak is, és tisztelem õt. Eltöltöttem vele egy kis idõt, és meggyõzõdésem, hogy õ egy nagyszerû srác. Kérdés, hogy õ-e a megfelelõ ember, akire szükségünk van?”

Az interjú folytatásában az igazgató megválaszolta saját kérdését, hiszen elmondta, hogy a Galaxy edzõje és menedzsere, Bruce Arena egyetért vele abban, hogy Kaká jobban illene a csapatba. Ennek pedig van egy komoly üzleti oka is: a Galaxy új, 10 éves, 55 millió dolláros televíziós szerzõdése a Time Warner Cable regionális sportcsatornáival, amelyek közül az egyik angol, a másik spanyol nyelvû.

„Bruce és én egy állásponton vagyunk annak tekintetében, hogy merre haladjunk tovább. A következõ igazolásunknak nem csak a pályán kell betöltenie a Bruce által ráosztott szerepet. Fontos, hogy most olyan dolgot akarunk elérni, amit eddig nem sikerült a Galaxyval, pedig próbáltuk. Meg kell hódítanunk a latin-amerikai lakosságot.”

„Úgy gondolom, hogy több a spanyol szurkolónk, mint az emberek gondolnák, mivel szeretik a játékstílusunkat, és azt, hogy gyõzünk. De azt kell mondanom, hogy bár többször próbálkoztunk, nem találtuk meg a megfelelõ embert arra, hogy megnyerjük magunknak ezt a piaci szegmenst.”

„Szükségünk van erre a Time Warner szerzõdésünk miatt. Most már van egy Time Warner Latino csatornánk, amire nagyon nagy figyelmet fordítunk. Komoly oka volt annak, hogy megkötöttük ezt a szerzõdést. És amennyire megértjük, hogy a Lakers az anyahajó, a spanyol csatornán esélyünk van egyenlõ partnerként feltûnni. De szeretnénk olyan csapatot építeni, ami igazodik a változásokhoz. Nagyon óvatosan kell bánnunk ezzel a felszabadult hellyel.”

A Galaxy azonban jobb, ha óvatos lesz Kaká ügyében. Hogy miért?

  • Kaká szerzõdése. A játékosnak még két év van hátra szerzõdésébõl. Bár nyilvánvalóan olcsóbban elengedné a klub egy olyan csapathoz, ami nem jelent számára közvetlen konkurenciát, ingyen nem fogják adni. A Galaxy nem akar majd sokat fizetni, úgyhogy ez kérdéses pont lehet.
  • Egyéb érdeklõdõk. A játékos a Milan csapatában töltötte legszebb éveit, tehát még vissza is térhet oda, vagy akár Brazíliába is igazolhat, ahonnan szintén vannak érdeklõdõk, például a Flamenco.
  • A New York Reb Bulls szintén meg akarja szerezni Kakát, aki nyilvánosan is elmondta, hogy szívesen játszana ott. Van egy háza Manhattanben, testvére pedig a Red Bulls csapatát erõsíti. A New York csapatában egyébként mindhárom magasan fizetett játékos által betölthetõ hely foglalt (Henry, Cahill, Márquez), így valakinek távoznia kellene ahhoz, hogy Kaká érkezhessen.

Egy dolog azonban biztos: Leiweke egyértelmûvé tette, érdeklõdnek Kaká iránt, a Red Bulls még nem, a Galaxyban pedig felszabadul egy magasan fizetett játékos hely.

„Ön is tudja, hogy az MLS-ben néha a nyári átigazolási szezon jelentõsebb, mint a téli. Tudjuk, hogy merre tartunk, ez pedig azt jelenti, hogy türelmesnek kell lennünk. A Real Madridon múlik, hogy mikor akarnak egyezkedni. De Kaká az õ játékosuk, és mivel a szurkolójuk és partnerük is vagyok, mindenképp azt fogjuk tenni, amit akarnak. Õk döntik el, hogy akarnak-e tárgyalni, és ha igen, akkor mikor. Addig azonban nem fogok kiállni és olyan dolgokat mondani, amik befolyásolhatnák a tárgyalásokat.” – fejezte be mondandóját Leiweke.

Forrás: Sports Illustrated
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK