Amit a szurkolók a 2013-as évtõl várnak

Az AS spanyol sportlap megkérdezte a Real Madrid szurkolókat, hogy õk mit szeretnének látni a csapat életében a 2013-as esztendõben. Talán nem meglepõ módon az elsõ helyen a tízedik Bajnokok Ligája gyõzelem szerepel, amit Cristiano maradása követ. Érdekesség, hogy a harmadik helyen a szurkolói kívánságlistán Mourinho távozása szerepel.

1. Megnyerni a Tízediket!
A Real Madrid 2002 óta nem nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Mourinho megtörte a hat éves átkot, mely szerint a csapat nem tudott bejutni a legjobb nyolc csapat közé, és az elmúlt két évben az elõdöntõig vezette a klubot. De a szurkolók arról álmodoznak, hogy rátehetik a kezüket a tízedik Bajnokok Ligája trófeára május 25-én a Wembleyben. Ehhez elsõként a Manchester Uniteden kell túljutnia Ronaldóéknak.

2. Cristiano szerzõdéshosszabbítása
A portugál sztár 169 gólt szerzett 170 meccsen, ami 0,99-es átlagot jelent. Azóta kedvenc a szurkolók körében, hogy 2009 júliusában 85000 ember elõtt bemutatták a Bernabéuban. Õ rendelkezik a legjobb gólátlaggal a klub történelmében Puskás (0,93), Pahíño (0,86) és Di Stéfano (0,77) elõtt. Nem akar szerzõdést hosszabbítani, mivel nem elégedett az elnökkel; a Madrid és a szurkolók viszont azt szeretnék, ha maradna.

3. Egy új edzõ
Rafa Benítez december 21-én elmondta a spanyol Onda Cero rádiócsatornának, hogy tud bizonyos dolgokat a jövõjérõl, de nem fog beszélni a Madridról, mert nem szabad. A 16 pontos hátrány a Barcelona mögött elhalványította a tavalyi rekordpontszámú gyõzelmet (100 pont és 121 gól), a szurkolók pedig vérfrissítést akarnak. A másik név, akit szóba hoztak a klubbal, Löw, aki az elmúlt napokban zárta rövidre az ügyet: „Mourinho szerzõdése 2016-ig szól.” Hallani lehetett még Lippi nevét, de õ boldog Kínában, nem tervez váltást.

4. Spanyol játékosok igazolása
A keretben jelenleg kilenc spanyol játékos van (Casillas, Adán, Ramos, Albiol, Arbeloa, Xabi Alonso, Callejón, Morata és Nacho). Mourinho csak egy spanyolt szerzõdtetett tizenkét igazolásból: Essien, Modric, Sahin, Altintop, Varane, Coentrao, Callejón, Adebayor, Özil, Di María, Carvalho és Khedira, a madridi szurkolók pedig nehezen értik meg, hogy az olyan játékosok, mint Cazorla, Silva vagy Javi Martínez miért külföldön játszanak.

5. Falcao leigazolása
A kolumbiai bekelte magát a gólkirályi címért folytatott harcban Messi és Cristiano közé. Az Atlético Madrid csatára 17 gólt szerzett 16 bajnoki meccsen ebben az idényben, és bár 2016-ig szól a szerzõdése, azt pletykálják, hogy év végén csapatot vált: „Egyszer szeretnék egy másik csapatban játszani.” Édesapja már konkrétabban fogalmazott egy interjúban: „A fiam arról álmodozik, hogy a Real Madridban játszik.”

6. Utánpótlás játékosok támogatása
A Madrid szurkolói az utánpótlás részleg nagyobb mértékû kihasználását látnák szívesen a következõ esztendõben. Mou érkezésével ez már eleve pozitív irányba változott. Idén José Rodríguez és Cheryshev kapott lehetõséget, míg Morata átélhette a dicsõség pillanatát, amikor a Levante ellen gyõztes gólt szerzett. Mindenesetre nem voltak ezek hosszú életû próbálkozások, bár Mou 27 utánpótlás játékosnak adott lehetõséget a debütálásra. Jesé és Raúl de Tomás megérdemlik a lehetõséget. A jövõ a fiatalokban rejlik.

7. A klub méltóságának helyreállítása
„A méltóság nem csak valamilyen olcsó filozófia, hanem az, ha meghalsz a pályán.” – mondta Mourinho a Manchester City elleni 3-2-es hazai gyõzelem után. Ezek az értékek hasonlóak ahhoz, amit 2001-ben láthattunk, amikor Florentino Valdanót tette meg vezetõnek. „A bírókkal nem vitatkozhatsz. Ez a gyengeség jele. A Madrid sosem panaszkodik.” Ez csak egy a sok iránymutatás közül. Közel 7000 szavazó látná viszont ezt a mentalitást a klubnál.

8. Jobb játék
A Madrid elveszítette az átütõ, energiával teli játékát, amelyet a tavalyi évben láthattunk a csapattól. Csak a Barca elleni Szuperkupa mérkõzéseken és a Nou Campban lejátszott bajnokin láthattuk ezt tõlük újra. Idén Mou már Ramost is kipróbálta csatárként, ami az elkeseredettség jele. Modric, akit azért hozott, hogy javítson a tavalyi játékon, 26 meccsbõl csak 10 alkalommal kezdett.

9. Mourino maradása
Mourinho 20 trófeát nyert már, és sokan szeretnék, ha maradna. 2004 és 2010 között, amikor végül megérkezett Madridba, a klub csak 4 trófeát nyert: két bajnoki cím és két Szuperkupa. Két szezon alatt õ már bezsebelt hármat: egy bajnoki cím, egy Király-kupa és egy Szuperkupa. Ez is egy ok, amiért sokan a maradása mellett vannak.

10. Florentino maradása
2013 a választások éve. Florentino most érte el második elnökségének negyedik évét a Real Madrid élén. 2009-ben még szavaznia sem kellett, hiszen õ volt az egyedüli jelölt, majd végül ki is nevezték elnöknek. Leigazolta Pellegrinit, Cristianót, Kakát, Benzemát, Xabi Alonsót, Albiolt, Arbeloát, Granerót és Garayt. Most Cristiano szerzõdésének meghosszabbítása és Mourinho jövõje az aktuális téma.

11. Másik elnök
Bár hivatalos jelöltek még nincsenek, vannak tagok, akik fontolgatják az indulást. A legutóbbi közgyûlésen a Madrid módosította az elnökválasztás szabályait, mely szerint most már legalább 20 éve pártoló tagnak kell lennie annak, aki elnök akar lenni, illetve a költségvetés 15%-ával is rendelkeznie kell egy Spanyolországban regisztrált banknál. A kérdésben egyébként 997 igen és 100 nem szavazat érkezett.

12. Király-kupa
A szurkolók kívánságlistájának utolsó helyén a kupagyõzelem állt. Január 9-én játssza a Madrid a visszavágót a Celta Vigo ellen a legjobb tizenhat között, ahol 1-2-es hátrányból várhatják a találkozót Mourinhóék. Ha mindketten eljutnak addig, akkor a Barcelona lenne az ellenfelük az elõdöntõben. Mou elsõ trófeája a Király-kupa volt, amikor a Barcát gyõzték le a döntõben Cristiano hosszabbításban fejelt góljának köszönhetõen. Ekkor 22 év után emelhette magasba a klub játékosa ezt a trófeát.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK