Közeleg a nyár átigazolási sztorijának végjátéka

Szinte nincs olyan sporttal foglalkozó médium, amely ne számolna be napi szinten Gareth Bale ügyének pillanatnyi állásáról. Vitathatatlan, hogy a fiatal walesi játékos sorsának alakulásáról mindenki tudni akar, hiszen könnyen lehet, hogy a kiváló középpályás hamarosan világrekordnak számító összegért cserébe vált klubot. Az elmúlt napokban felgyorsultak az események, ami az ESPN és az Independent Real Madriddal és spanyol bajnoksággal foglalkozó újságíróját is megihlette. Nicholas Rigg az alábbi írást tette közzé a Tottenham és a Real Madrid „küzdelmérõl”.

Miután az angol klub 33 millió fontért cserébe elengedte a spanyol óriáshoz Luka Modricot, mindenki azon törte a fejét, hogy vajon milyen „különleges kapcsolat” lehet a Real Madrid és a Tottenham között.

A Spurs említést tett egy megállapodásról, aminek értelmében Modric távozásának részeként „a két klub a játékosok, edzõk, reklámkapcsolatok, jól bevált gyakorlatok megosztása terén együtt dolgozik.” Akkor ez furcsának tûnt, tizenkét hónappal késõbb pedig lényegében ennek semmi eredményét nem láthattuk. Volt bármilyen együttmûködés reklámok terén? Vagy a jól bevált gyakorlatokat megosztották egymással? Mi a helyzet az edzõi oldallal? Volt bármilyen kapcsolat a klubok között ebben a tekintetben?

Nem szabadna ezen csodálkoznunk. Tényleg. A Spurs kapott egy kis figyelmet azért, mert látszólag együttmûködik a világ egyik, ha nem a legnagyobb klubjával. A Madrid résnyire nyitva hagyta az ajtót Gareth Bale miatt, egy játékos miatt, akit már régóta figyelnek, illetve aki a tavalyi szezon során az elsõ számú célpontjukká vált.

Most az ajtó kitárulni látszik, a Madrid pedig torokra megy. Egy világrekordnak számító 100 millió eurós ajánlattal a walesi játékosért, amit a hétvégi hírek szerint Daniel Levy, a Tottenham elnöke visszautasított.

Ez az év átigazolási sztorija, még akkor is, ha olyan játékosok, mint Isco vagy Illarramendi már Madridban vannak. Neymar csillagászati árú Barcelonába igazolása, vagy Higuaín Nápolyba szerzõdése ellenére Bale került a legtöbbször címlapra Angliában és Spanyolországban is. De eddig az ügy inkább tûnt „ha egyáltalán” típusúnak, mint „mikor” típusúnak.

A szezon végéhez közeledve úgy tûnt, hogy Bale, aki eddig legjobb szezonjának köszönhetõen tavaly besöpörte az angol bajnokság legjobbjának járó díjat, még maradna egy évet Londonban. A Madridnak kellett volna a srác, de ahogy Cristiano és a Manchester esetében, úgy tûnt, a legjobb megoldás mindenki számára az, ha Bale még egy évet a White Hart Lane-en marad, hogy távozása elõtt még hozzásegítse a Tottenham csapatát a Bajnokok Ligája szerepléshez.

Néhány napja viszont angliai hírek szerint a Spurs készen állt arra, hogy jobb szerzõdést ajánljon Bale-nek, reagálva a spanyolországi érdeklõdésre. Ez jó fizetést jelentett volna a walesinek, a Spursnél tartotta volna, a Madridot pedig a következõ nyáron arra kényszerítette volna, hogy bankot robbantson érte. Ezt egyébként meg is tennék, hiszen minden áron õt akarják.

Levy és a Tottenham talán szerették volna hangsúlyosabbá tenni a két klub közötti együttmûködést Modric eladása után, de ez a partnerség darabokra hullhat a Bale-ügy jelenlegi alakulásával.

Zinedine Zidane nem csinált titkot abból, hogy Bale van a Madrid kívánságlistájának élén. A segédedzõ legutóbbi nyilatkozata csak olaj volt a tûzre, nyomást helyezett a Tottenhamre, ez pedig szándékos volt. Bale számára óriási dolog, hogy egy ilyen óriási klub õt akarja, ráadásul Zidane, minden idõk egyik legjobb középpályásának vezetésével, ami csak hab a tortán.

„Úgy gondolom, hogy a Real Madrid egyértelmûen jelezte, hogy csodálja Gareth Bale-t, ahogy azt is, hogy a játékos ára nem rettent el minket.” – mondta a francia, aki azt is hozzátette, hogy ha Bale-nek is nyomást kell gyakorolnia a klubjára, ha távozni akar. „De ha Bale úgy érzi, hogy most van itt az ideje a váltásnak, akkor beszélnie kell a klubjával és ki kell fejeznie távozási szándékát.”

Szép munka, Zizou, legalábbis a Madridnak. Angol hírek szerint Bale most már távozni akar, az pedig, hogy Levy visszautasította a 100 millió eurós ajánlatot, frusztrálóan hatott rá.

Levy kemény üzletember, ezt mindenki tudja. De ha a hírek, melyek szerint visszautasította a Madrid ajánlatát, igazak, a blancóknak nem szabadott volna ennyire feltolniuk az árat, ha még idén meg akarják szerezni Bale-t.

A korábbi Southampton játékos az elõzõ néhány szezonban hatalmas fejlõdésen ment át, de 2009-ben a Spurs majdnem elengedte, amikor a Nottingham Forest 3 milliót ajánlott érte, miután problémája akadt a beilleszkedéssel. Nem találta a helyét a Premier League-ben. A klub azonban adott neki még egy esélyt, a többi pedig már történelem. A Bajnokok Ligájában az Inter ellen szerzett mesterhármas feltette a világ térképére Gareth Bale-t, a játékos pedig folyamatosan erõsödik. De egy 100 milliós ajánlat, ami magasabb, mint a Ronaldóért fizetett összeg, olyan, amire a Spurs egyszerûen nem fintoroghat.

Lehet, hogy Zidane nyilatkozata adott egy lökést Bale-nek, hogy kifejezze távozási szándékát a vezetõknek, de Levy számára egyértelmûvé tette, hogy a Madrid kétségbeesetten meg akarja szerezni a fiatal játékost, a pénz pedig nem számít. Lehet, hogy a hihetetlen ajánlat visszautasítása nevetségesnek tûnik, de akár hozzá is segítheti a londoniakat néhány plusz millió euróhoz az üzlet kapcsán. A blancók már olyan messzire mentek, hogy nem fognak például ötmillió font miatt elesni a nyár üzletétõl.

Ha az átigazolás végül megtörténik, amit a hétvége eseményei alapján pedig a Madrid most azonnal véghez akar vinni, az hatalmas lökést adhat a Madridnak, illetve komoly jelzés arra vonatkozóan, hogy milyen terveik vannak a következõ szezonra.

Egy átigazolási szezonban, amikor Florentino Pérez fiatal spanyol tehetségeket igazol, bár meglehetõsen drágán, meglepõ, ha készülõdik egy nagyszabású igazolás. A Madrid lemaradt Neymarról, aki a Barcelonát választotta, Cavani pedig végül Párizsban kötött ki. Látszólag csendes nyárnak tûnt az idei, hiszen eleinte úgy tûnt, Bale marad még egy évet Londonban.

Most pedig nagyon úgy tûnik, hogy a Madrid a végére hagyta a legjobbat. Lehet, hogy Higuaín eladásából befolyó összeg a ravaszra helyezte a madridi ujjakat. Indulhat a játék.

Az újságok tele vannak Bale jövõjérõl szóló cikkekkel. Nem csak arról beszél mindenki, hogy távozik-e, hanem arról is, hogy Ancelotti hol talál helyet számára a csapatban, ahol Ronaldóé az a bal oldal, ahol Bale hírnevet csinált magának. Hogy talál neki helyet a Madrid úgy, hogy Cristiano is boldog maradjon?

A portugál sztáré a kezdõ pozíció a bal szélen, ahol az elmúlt szezonokban brillírozott, de itt tud csillogni Gareth Bale is. Ancelotti próbálgatta Ronaldót a 9-es szerepében az idei elõszezon néhány meccsén, de Cristiano nem élvezte ezt a szerepet, ami nem is a legjobb hely számára.

Inkább tûnik úgy, hogy Ronaldo továbbra is a helyén marad, legyen szó akár egy „szokásos” 4-2-3-1-es felállásról, vagy egy Ancelotti-féle verzióról. Tavaly a Spurs trénere, Andre Villas-Boas nagyobb szabadságot adott Bale-nek, különösen a pálya közepén, õ pedig eddigi legjobb szezonját futotta. Megmutatta sokoldalúságát, ha pedig ott is tud játszani, akkor miért ne tudna a jobb szélen. Igaz?

Ha Bale lesz a Madrid legújabb „galaktikusa”, akkor a blancók támadósora zavarba ejtõ magasságokba ér. Isco újabb lehetõséggel ruházza fel Ancelottit, miközben ott van az eddig is remeklõ Mesut Özil. Angel di María szintén marad a klubnál, aki bár nem a legjobb szezonját tudhatja maga mögött, nagy veszélyt jelent az ellenfelek kapujára. De ne feledkezzünk meg Kakáról sem, akit Ancelotti még Milánóból ismer.

Olybá tûnik tehát, hogy közeledik a nyár átigazolási sztorijának végjátéka. Kapcsolják be biztonsági öveiket!

Forrás: ESPN
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK