A Real Madrid labdarúgói az utánpótlás elitjében

Mint minden nyáron, így idén is az UEFA és a FIFA által rendezett utánpótlás tornák során mérték össze erejüket a világ legjobb korosztályos válogatottjai. Természetesen ezen tornákról nem hiányozhatnak a Real Madrid labdarúgói sem, mostani írásunkban a királyi kárda kötelékébe tartozó játékosok és válogatottjaik szereplését, eredményeit tekintjük át.

A nyári idõszak során három nagy tornát rendeztek, ezek sorát az u21-es Eb nyitotta, majd következett az u20-as világbajnokság, végül a nemrég zárult u19-es Európa-bajnokság küzdelmei zajlottak.

UEFA U-21 Európa-bajnokság
A tornát 8 nemzet válogatottjának részvételével, június 5-e és 18-a között rendezték Izraelben. Az Eb-n hat, a Real Madrid kötelékébe tartozó labdarúgó volt érdekelt, Nacho, Carvajal, Illarramendi, Isco és Morata Spanyolországot, míg Denis Cheryshev Oroszországot képviselte. A spanyol és az orosz válogatott is a ’B’ jelû csoportba kapott besorolást, ráadásul az elsõ csoportmeccsen épp egymással találkozott a két gárda. A mérkõzés végül 1-0 arányú spanyol gyõzelemmel zárult, a találkozón Nacho és Carvajal csak a padon kapott helyet, míg Illarra és Isco végig a pályán volt. A spanyolok gyõztes gólját a 63. percben beálló Morata fejelte. A pályán ekkor már nem volt ott az oroszoknál kezdõként 58 percet játszó Cheryshev, akinek végül nem is sikerült túl jól a torna, mivel csapatával késõbb a holland (1-5) és a német (1-2) együttestõl is vereséget szenvedett. A hollandok ellen az 54. percben lépett pályára és õ szerezte csapata szépítõ gólját, a németek elleni mérkõzésen 77 percet töltött kezdõként a pályán és egy sárgalapot gyûjtött be. A spanyolok második csoportmeccsén ismét csak a padról szurkolhatott Carvajal és Nacho, de Illarra és Isco most is kezdõ volt, elõbbi végig is játszotta a mérkõzést, míg Iscót a 89. percben cserélte le Lopetegui mester. A gyõzelmet jelentõ – és egyben egyetlen – gólt ismét Morata szállította és ismét csereként, a 72. percben beküldött támadónak mindössze tíz perc kellett, hogy eldöntse a továbbjutás és csoportelsõség szempontjából nagyon fontos 3 pont sorsát. Az utolsó csoportmeccsen a hollandok ellen már Nacho és Carvajal is végig a pályán volt, mindketten remekül oldották meg feladatukat a védelemben. Illarramendi csereként lépett pályára és játszott 38 percet, míg Isco kezdõként kapott egy órát, ez elég is volt neki, hogy feliratkozzon a gólszerzõk közé, ugyanez sikerült a meccset végigjátszó Moratának is. A találkozót 3-0 arányban a spanyol válogatott nyerte és így 100%-os teljesítménnyel jutott az elõdöntõbe, ahol Norvégia várt rájuk. A döntõbe jutás egy vártnál simább, 3-0 arányú gyõzelemmel sikerült Iscóéknak. A meccsen Nacho és Carvajal ismét padozott, míg Illarra végig a pályán volt, Isco pedig 89 percet játszott és 1 gólt szerzett, ahogy Morata is, aki csereként 32 percet kapott. Következhetett a döntõ, a tornán magasan a legjobb formában játszó két nemzeti csapat, Olaszország és Spanyolország között. A spanyolok kezdõjében ott volt Illarra, Isco és Morata is, elõbbi kettõ végigjátszotta a meccset, míg Moratának 80 perc jutott. Carvajal és Nacho nem lépett pályára a 4-2-re megnyert döntõben, ahol Isco is gólt szerzett. Spanyolország legjobbjai tehát megnyerték az U-21-es Európa-bajnokságot, a második Olaszország lett, a harmadik helyen pedig -bronzmeccs hiányában – Norvégia és Hollandia végzett. A torna gólkirálya Morata lett, 4 góllal, a torna csapatában helyet kapott Illarramendi, Isco és Morata is.

FIFA U-20 Világbajnokság
A törökországi megmérettetésre 24 ország válogatottja kvalifikálta magát, a nyitómérkõzésre június 21-én került sor, míg a döntõt július 13-án játszották. A Real Madridot a vb-n 4 játékos képviselte, a spanyol nemzeti csapat keretében szerepelt Rubén Yánez, aki az elõzõ szezonban a ’C’ csapat kapuját védte, ott volt Derik Osede, aki tavasszal került fel a Castilla keretébe és kapott egyre több lehetõséget a védelem tengelyében. A felnõtt csapatban, az Osasuna elleni utolsó 6 percre becserélt Diego Llorente is szerepelt a megmérettetésen és persze nem hiányozhatott Jesé sem, aki az elõzõ idényben, a Castillában 38 mérkõzésen 22 alkalommal volt eredményes.

A spanyolok az USA 4-1 arányú legyõzésével nyitották szereplésüket az ’A’ jelû kvartettben. A mérkõzésen Yánez a padon ült, míg Osede kezdõként 74 percet játszott, õt épp klubtársa, Llorente váltotta. A kezdõben helyet kapó Jesé 76 percet töltött a pályán és ez idõ alatt két gólt is szerzett. A jó kezdést egy nyögvenyelõs gyõzelem követte, Ghána válogatottjával szemben. A meccsen Yánez ismét padozott, ahogy Llorente is, Derik Osede végig a pályán volt, míg Jesé 54 percet játszott kezdõként, de ez is elég volt neki arra, hogy megszerezze a meccs egyetlen gólját. A csoportelsõségrõl döntõ utolsó, Franciaország elleni mérkõzésen Yánez a kispadról nézhette, ahogy mindhárom klubtársa a kezdõben fut ki a gyepre. Osede és Llorente is végig a pályán volt, míg Jesé 88 perc alatt egy gólt és egy gólpasszt is jegyzett a 2-1 arányban megnyert mérkõzésen. A legjobb 16 között Mexikó következett és egy nagyon nehéz meccs, de végül ismét 2-1 arányú spanyol siker. Yánez most sem kapott lehetõséget, Osede végig a pályán volt és õ szerezte a spanyolok elsõ gólját, Llorente a 90. percben lépett pályára csereként, pár másodperccel azt követõen, hogy Jesé megszerezte a válogatott gyõztes gólját. A negyeddöntõben aztán Uruquay ellen, egy óriási taktikai csatában a 0-0-s rendes játékidõ után megsérült Sotres kapus, és a hosszabbításra Yánez állt a kapuba. Osede mind a 120 percet a pályán töltötte Jesével egyetemben, Llorente azonban nem kapott lehetõséget. Yánez több nagy védést is bemutatott, de végül õ sem tudott segíteni, az uruguayiak kiharcolták a gyõzelmet egy 112. percben szerzett góllal, így a spanyolok kiestek, hivatalosan ötödikként zártak. A tornát végül Franciaország nyerte, a döntõben büntetõkkel legyõzve Uruguayt, a harmadik helyen Ghána, a negyediken Irak végzett. A spanyolok egy Fair play-díjjal gazdagodtak, míg Jesé 5 góljával bronzcipõt nyert.

UEFA U-19 Európa-bajnokság
Litvánia adott otthont a nyári utánpótlás dömping zárásául szolgáló 8 csapatos megmérettetésnek július 20. és augusztus 1. között.
A spanyol válogatottba négy Real Madrid labdarúgó kapott meghívást, Alfonso Herrera (a Real Madrid ’C’ kapusa, aki az elõzõ szezont még a Juvenil ’A’-ban töltötte), Jaime Sánchez (a Juvenil ’A’ jobb oldali védõje), José Rodríguez (a Castilla középpályása, aki már négy mérkõzésen is szerepelt a felnõttek közt), valamint Lucas Torro (szintén középpályás, aki a Real Madrid ’C’ csapatát erõsíti).
Az elsõ mérkõzésen Portugália volt a spanyolok ellenfele, Herrero kapus (nem lépett pályára a tornán) a padról nézte végig a meccset Torróval egyetemben, Sánchez tökéletesen oldotta meg a jobb védõ pozícióját a meccset végigjátszva, de ez elmondható a középsõ középpályásként szereplõ csapatkapitányról, José Rodríguezrõl is, aki szintén végig a pályán volt az 1-0 arányban megnyert találkozón. A házigazda litvánokat 2-0-ra gyõzték le Rodríguezék, a csapatkapitány és Sánchez is végigjátszotta a mérkõzést, míg Torro 57 percet játszott, kezdõként. Az utolsó, Hollandia legjobb 19 éven aluli fiataljai ellen vívott és 3-2 arányban megnyert csoportmeccsen Sánchez 39 perc után egy taktikai változtatás áldozata lett és a csere sorsára jutott. José Rodríguez 75 percet játszott, és épp az õ helyére érkezett az utolsó 16 percre Torro. A csoportot 3 meccs/3 gyõzelem mutatóval záró spanyol válogatott az elõdöntõben Franciaország nemzeti csapatával került szembe. A találkozó 1-1-es rendes játékidõt követõen a franciák hosszabbításban elért, 2-1-es gyõzelmével zárult. Sánchez a védelem jobb oldalán végigjátszotta a 120 percet, José Rodríguez a 22. percben büntetõbõl szerzett gólt, majd a 80. percben lecserélte õt Luis de la Fuente szövetségi kapitány, a helyére Torro érkezett. A spanyolok ezzel a vereséggel, bronzmérkõzés hiányában a 3. helyen zártak – a portugálokkal megosztva -, a tornát Szerbia nyerte, miután a döntõben 1-0-ra legyõzte a franciákat.

A nyári utánpótlás tornákon összesen 14 Real Madrid játékos szerepelt, közülük 13-an a spanyol válogatottakban, ez magasan a legtöbb játékos egy klubból, második helyen ezen a téren az FC Barcelona áll 6 játékossal. A királyi gárda játékosai közül többen meghatározó tagjai a korosztályos válogatottaknak, és reméljük, ebbõl a nem is olyan távoli jövõben majd a csapat is profitál. Annyi azonban már most teljesen biztos, hogy mind a klub, mind a drukkerek büszkék lehetnek arra, hogy ilyen sok játékos szerepel a Real Madridból nem csak felnõtt, de utánpótlás szinten is a világ elitjében.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK