A FIFA tovább játszik a tûzzel – Újabb Cristiano-ellenes lépés

Cristiano Ronaldo ismét megbántva érezheti magát azért, ahogy a FIFA bánik vele, miután a szervezet nyilvánosságra hozta weboldalán a 23 Aranylabda-jelölt profilját. Cristiano leírása az egyetlen, amelyben negatívum kerül megemlítésre, a FIFA ugyanis emlékezteti az olvasókat, hogy Lionel Messi a tavalyi szezonban több gólt lõtt a spanyol bajnokságban, mint a portugál.

Cristiano profilja: „2013 egy újabb gólokkal tûzdelt év Cristiano Ronaldo számára. A portugál sztár ezek közül 34 találathoz segítette magát a spanyol bajnokság 2012/13-as szezonjában, amit csak Lionel Messi 45 találata múlt felül, és szerzett még gólokat a BL-ben és válogatottjában is. Mindig csúcsformában áll a Real Madrid és a portugál nemzeti csapat rendelkezésére. A szárnyaló támadó, aki 2008-ban Aranylabdát nyert, a blancóknál folyamatosan jobb lett, így nem meglepetés, hogy 2018-ig meghosszabbította szerzõdését és azt mondta, könnyen lehet, hogy karrierjét is itt fejezi majd be.”

A fent leírtakkal több probléma is van. A FIFA úgy tûnik, nem veszi figyelembe saját szabályzatát, mely szerint a szavazáson kizárólag a 2013-as naptári évben nyújtott teljesítményt kellene figyelembe venni, emellett alig tesz említést a játékos sportteljesítményérõl (ami egyébként a többi jelölt esetében megtörténik), ehelyett a pályán kívüli információkra koncentrál (szerzõdéshosszabbítás). Továbbá a “találathoz segítette magát” kifejezés is negatívan hat, hiszen azt sugallja, hogy a portugál egy önzõ játékos. Persze a számok és a meccsen látottak nem ezt támasztják alá, de lehet, hogy aki a profilt írta, nem nézi Cristiano mérkõzéseit.

Lionel Messi profilja: „Miután példátlanul sorozatban negyedik alkalommal is megnyerte az Aranylabdát, a Barcelona sztárja jelét sem mutatta annak, hogy visszafogná magát, hiszen a 2012/13-as spanyol bajnoki cím megnyerése mellett gólkirály is lett. Messi válogatott szinten is hasonlóan termékeny volt, a világbajnoki selejtezõk során csoportjában a második helyen végzett a góllövõlistán. A harmadik világbajnoksága elõtt a támadó zseni újabb rekord megdöntése felé tart, hiszen a Bajnokok Ligája történetének legeredményesebb góllövõje lehet.”

A profil megírója érdekes módon nem vesz tudomást arról, hogy az argentin játékos szeptember óta nem nyújt meggyõzõ teljesítményt.

Franck Ribéry profilja: „A frusztráció eluralkodott Franck Ribéry-n 2012-ben, miután a Bayern München a bajnokságban, a kupában és a BL-ben is második helyen végzett, de a veszélyes francia szélsõnek nem kellett sokáig várnia, hogy kiûzze ezeket az emlékeket a fejébõl. A fenti csalódások óta magasabb szinten teljesítve hozzásegítette csapatát, hogy mindhárom versenysorozatot megnyerjék 2013-ban, ráadásul az UEFA-szuperkupát is elhódították. Mindezeken túl még a francia válogatottban is csillog, sokkal meggyõzõbb, döntõ fontosságú játékossá válva a nemzetközi színpadon. Híres a megbabonázó cseleirõl, pontos lövéseirõl és robbanásszerû megindulásairól, ezekkel a képességekkel pedig otthon és külföldön is a csúcson tartja a Bayernt, illetve inspirálja Franciaországot, hogy újra visszakerüljenek a reflektorfénybe – ahogy az UEFA-t már meggyõzte, hiszen õt választották 2013 legjobb játékosának.”

Ha valaki elolvassa a fenti profilokat (a három legesélyesebbnek tartott játékosról), akkor egyértelmûen látható, hogy Cristiano Ronaldo leírása az egyetlen, amely negatívumot tartalmaz, ráadásul az Aranylabda szabályzatának gyökeresen ellentmondó információra alapozva.

Persze felmerül a kérdés, hogy ezeket a profilokat a felháborító provokációt felfedezõ spanyol újságírókon kívül valaki elolvasta volna-e egyáltalán, hiszen sejthetõ, hogy a rövid listán szereplõ játékosok sorsát nem ez a néhány magasztaló, vagy épp érthetetlen módon lejárató mondat fogja eldönteni. Mindenesetre a történteket szó nélkül hagyni nem lehet, ahogy Sepp Blatter korábbi, Cristiano-ellenes megnyilvánulását sem lehetett. Vajon meddig folytatódhat még ez a színjáték? Ilyen ellenszélben mennyi esélye lehet Cristianónak?

Te mit gondolsz a fentiekkel kapcsolatban? Mondd el a véleményed a fórumunk megfelelõ topicjában!

Forrás: AS, penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK