Cristiano Ronaldo: 2014-ben is ugyanaz leszek, mint aki 2013-ban voltam

Cristiano Ronaldo a FIFA-gála után a FIFA.com-nak adott interjút, amelyben beszélt érzéseirõl, a közelgõ világbajnokságról, illetve a Bajnokok Ligájáról.

Elõször is gratulálunk. Nagyon elérzékenyültél, amikor átvetted az Aranylabdát. Mi zajlott le benned akkor, amikor meghallottad a neved, illetve mit jelentett számodra, hogy Pelé és Michel Platini adták át a díjat?
Hihetetlenül büszke és boldog voltam, amikor kiderült, hogy nyertem. Egy ilyen díj megnyeréséhez óriási alázat és kemény munka szükségeltetik, rengeteg erõfeszítés eredménye. Nagyon meg akartam nyerni az Aranylabdát második alkalommal is, az pedig, hogy két ilyen legendától vehettem át, igazi kiváltság. Remélem, hogy jövõre is meg tudom ismételni a 2013-as teljesítményt, így harmadszor is megnyerhetem a trófeát.

Az Aranylabdán kívül 2013-ban volt néhány emlékezetes pillanat a karrieredben. Van olyan, amelyik kiemelkedik a többi közül?
Nem tudom, hogy ki tudnék-e emelni egyet. Nos, talán mégis. A világbajnoki kvalifikáció volt a legemlékezetesebb, legérzelmesebb pillanat.

Nemrég szerezted meg 400. gólodat profi pályafutásod során. Melyik volt a legfontosabb ezek közül és miért?
Minden egyes gólom különleges számomra. Persze néhánynak nagyobb jelentõsége van, ha épp egy döntõbe jutást eredményeznek, vagy egy döntõben születnek. Mindenesetre mindegyik fontos, legalábbis nekem, hiszen a góljaim is a részeim. Imádók gólt szerezni, szeretem, ha döntõ fontosságúak.

Érzelmes pillanatok ezek a portugál futball számára. Egyfelõl a válogatott ott lehet a következõ világbajnokságon, másfelõl pedig eltávozott egy legenda, Eusebio.
Óriási szomorúságot érzek emiatt. Egy olyan embert veszítettünk el, aki nagyon fontos volt az országunk számára, egy igazi zászlóshajó, vagyis természetes, ha a honfitársaimat nagyon lesújtotta a hír világszerte. De ez is az élet része, ezt nem szabad elfelejtenünk. Egyszer mindannyian eltávozunk, ezért is kellene azokra a jó dolgokra emlékeznünk, amelyek a tavalyi évben történtek. Ez ugyanúgy igaz Eusebio életére is, aki hihetetlenül fontos játékos volt. Annyi pozitív dolog köthetõ a nevéhez, annyi trófea mind klub-, mind pedig válogatott szinten. Õ egy olyan ember, akit örökre a szívünkben hordozunk.

Portugália jó vb-szereplése egyfajta tisztelgés lehet az irányába, nem igaz?
Reméljük, hogy eredményes világbajnokságunk lesz, de nem szabad elfelejtenünk, hogy nagyon nehéz idõszakot éltünk meg a selejtezõk során, majd Svédországgal kerültünk szembe a pótselejtezõn, ami két nagyon kemény meccset hozott. De a világbajnokság természetesen teljesen más lesz, egy új kihívás, amire másképp készülünk. Nagyon ki akartunk jutni, részben azért, mert Brazíliában kerül megrendezésre, ahol a legtöbben ûzik ezt a sportot, ahol a kultúra része. Mindezekért is megtiszteltetés ott lenni, de tudjuk, hogy hihetetlenül nehéz versenysorozat lesz. Elõször szeretnénk túljutni a csoportkörön, utána meglátjuk, hogy mi történik.

Mik a legkorábbi emlékeid, amelyek világbajnokságokhoz köthetõk?
Nehéz megmondani, mert nagyon rég voltak már. Emlékszem néhány mérkõzésre, de a legélénkebben a brazil meccsek maradtak meg bennem.

A Manchesterben, majd a Real Madridban játszottál. Nõttek az elvárások a klubfutballal szemben?
Szerintem a világ két legnagyszerûbb klubjáról beszélünk. Természetes, hogy ez óriási büszkeséggel tölt el. Amikor a Unitedben voltam, nyertem nagy tornákat, illetve egy Aranylabdát. Most pedig a Real Madridban vagyok, ami a világ legnagyobb klubja, amihez nagyon kötõdöm. Négy éve vagyok itt, most szerzõdtem le újabb ötre, mivel úgy gondolom, hogy ez számomra az ideális hely, ezért is vagyok ilyen boldog.

A Madrid hosszú ideje várja már tizedik BL sikerét. Ez a megszállottság plusz nyomást jelent?
Igen, generál némi nyomást, de izgatottságot is. A Real Madrid minden évben meg akarja nyerni a Bajnokok Ligáját, ami egy nagyon fontos versenysorozat, ahol mindenki gyõzni akar. Meglátjuk, hogy idén ránk mosolyog-e Fortuna, és megnyerhetjük-e a Tizediket, amit mindannyian akarunk.

Azt tudjuk, hogy a társaid nagyra tartanak téged, de kik azok, akiket te csodálsz?
Nem akarok kiemelni senkit, de jelenleg minden csapatban kiváló játékosok vannak: velem, a Madridban, a Barcelonában, a Bayern Münchenben és más csapatokban is, mint a Manchester United vagy a City. Csodálatos látni az új generáció képviselõit is, jó velük versenyezni. Ráadásul ez a játéknak is jót tesz. Nem választanék egy játékost, mivel sokan vannak, akiket szívesen nézek és akik ellen szeretek játszani.

Végül pedig kérjük, hogy fejezd be a mondatot: „Cristiano Ronaldo 2014-ben…”
(kis gondolkodás után) … ugyanaz az ember lesz, mint aki 2013-ban volt.

Forrás: fifa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK