BL-döntõk azonos nemzetbeli csapatok között

Az Atlético Madrid és a Real Madrid az ötödik olyan UEFA Bajnokok Ligája-döntõnek fut neki, amelyben a két csapat azonos országból érkezett. Ezzel hangulatcsináló cikkel szeretnénk egy kicsit felidézni a múltat.

A 2013/14-es UEFA Bajnokok Ligája-döntõ a Real Madrid és az Atlético Madrid között május 24-én Lisszabonban az ötödik olyan döntõ lesz a legrangosabb európai kupasorozat történetében, amelyen elmondható, hogy két azonos nemzetbeli csapat találkozik egymással, olyan azonban eddig még soha nem volt, hogy egyazon városból érkezzen mindkét együttes. Érdekesség, hogy a Madridnak van már tapasztalata ilyen szituációban is.

1999/2000: Real Madrid – Valencia (3-0)
Sem a Madrid, sem pedig a Valencia nem érkezett bajnokként a tornára, de a Manchester United, a Bayern München, illetve a Lazio és a Barcelona kiejtése tiszteletet parancsoló döntõt ígért a két rivális között. Ez volt a Madrid 11. döntõje – három éven belül pedig a második, ráadásul az ezt megelõzõ ilyen esemény egy 32 éves várakozásnak vetett véget, hiszen Jupp Heynckes fiai elhódították a trófeát 1998-ban – míg a Valencia elõször jutott el idáig a sorozatban, a tapasztalatbeli különbség pedig meg is mutatkozott a pályán.

Vicente del Bosque Madridja nem sokkal a szünet elõtt Fernando Morientes góljával megszerezte a vezetést, Héctor Cúper fiai pedig nem tudták azt a támadójátékot felmutatni, ami elvezette õket Párizsig. A második félidõben Steve McManaman, illetve Raúl góljai biztosították be a Madrid „Nyolcadik” sikerét.

2002/03: AC Milan – Juventus (0-0, tizenegyesekkel gyõzött a Milan)
Az elõdöntõ négyes mezõnyében három olasz együttes foglalt helyet ebben az idényben, az Old Traffordon lejátszott döntõbe az Internek nem sikerült bejutnia, miután alul maradtak a Milannal szemben. Mivel a két csapat tökéletesen ismerte egymást, egy kevés helyzetet hozó mérkõzés volt ez, még a szezon gólkirálya, Filippo Inzaghi sem tudta megtörni a csendet Manchesterben.

A Milan együttesébõl Seedorf és Kakha Kaladze hibáztak a büntetõknél, de Trezeguet, Zalayeta és Montero sem tudta értékesíteni saját tizenegyesét, így végül Shevchenko emelhette magasba a Milan hatodik BL-serlegét.

2007/08: Manchester United – Chelsea (1-1, tizenegyesekkel gyõzött a United)
A legjobb négyben ezúttal is három csapat volt azonos országból, ám ezúttal Angliából. A Chelsea, miután 2005-ben és 2007-ben alul maradt a Liverpoollal szemben, az elõdöntõben, most megtörte az átkot. A United talált be elõször, Cristiano Ronaldo szerezte meg a vezetõ gólt, majd Frank Lampard egyenlített az elsõ félidõben.

Késõbb aztán nem szerzett gólt egyik csapat sem, a Chelsea ráadásul elveszített Didier Drogbát is, akit kiállított a játékvezetõ. Amikor Cech megfogta Cristiano büntetõjét, úgy tûnt, átlendül a csapat a hullámvölgyön, Terry elõtt pedig ott volt az esély, hogy meglõje a gyõztes találatot. A Chelsea kapitánya ehelyett azonban elcsúszott és kihagyta a tizenegyest. Aztán Edwin van der Sar megfogta Anelka lövését, a United pedig BL-gyõzelmet ünnepelhetett.

2012/13: Bayern München – Borussia Dortmund (2-1)
A Bayern 25 ponttal végzett a Dortmund elõtt a német bajnokságban, és szerette volna begyûjteni ötödik európai trófeáját. Az áttörést Mandzukic hozta meg a 60. percben, miután mindkét csapat több nagy helyzetet is kihagyott. Gündogan tizenegyese az egyenlítést jelentette, ez a gól egyébként 432 perc után az elsõ volt a Bayern hálójában, ám végül mégis Jupp Heynckes fiai örülhettek. A gyõztes gólt Arjen Robben szerezte meg a 89. percben, így pedig a bajorok emelhették magasba a trófeát.

Egyéb sorozatok:
Az Atlético a 2012-es Európa-liga döntõjében az Athletic Bilbaót verte 3-0 arányban Bukarestben. Ez volt a második spanyol döntõ a sorozat (és elõdjének) életében, mivel 2007-ben a Sevilla verte az Espanyol együttesét tizenegyesekkel Glasgowban. Érdekesség, hogy három hónappal késõbb az andalúz együttes az európai szuperkupa döntõjében 3-0 arányban múlta felül a Barcelona együttesét.

Forrás: uefa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK