Az idei Bajnokok Ligája-sorozat számokban

Az uefa.com minden évben összeállít egy listát az adott idény érdekességeirõl a BL-ben, a cikk pedig idén sem maradt el. Kik léptek be a századosok klubjába? Kié a leggyorsabb öngól? Ki volt a szezon legfiatalabbja? Ilyen és ehhez hasonló érdekességek a cikkben.

10
Amellett, hogy a Rea Madrid 10. címét gyûjtötte be az idény végén, a Bayern München lett az elsõ olyan csapat, amely tíz egymást követõ BL-meccsét megnyerte. A német együttes ezzel a Barcelona 9 meccses rekordját adta át a múltnak. Ha a bajorok meg tudták volna verni a Manchester City együttesét a csoportkör utolsó fordulójában, akkor a hatodik olyan csapat lehettek volna, akik a csoportkör minden meccsén gyõzni tudnak.

17
Cristiano Ronaldo mesterhármassal kezdte a csoportküzdelmeket a Galatasaray ellen, de ezután sem állt meg. A Koppenhágának kettõt akasztott, majd a Juventus hálójába az elsõ meccsen szintén kétszer, a visszavágókon pedig egyszer-egyszer talált be. Ez már önmagában új rekord volt a csoportköröket nézve. A legjobb tizenhat között a Schalke ellen mindkétszer két gólt jegyzett, a Dortmund elleni negyeddöntõben pedig egyszer zörgette meg a sárga-feketék hálóját. Az elsõ meccs, amikor nem szerzett gólt, az a Bayern elleni elõdöntõ elsõ összecsapása volt, ám a visszavágón kétszer is túljárt Neuer eszén, ami már elég volt az addigi rekord megdöntéséhez. A döntõben lõtt tizenegyesével tovább növelte találatai számát, így végül 17 góllal zárta az idei BL-idényt.

1
A második meccsnapon a BL-ben egy pályán 24 órán belül játszottak két meccset. A szentpétervári Petrovski Stadionban. A Zenit az FK Austria Wien csapatát fogadta kedden, míg szerdán a CSZKA Moszkva lépett pályára ugyanitt a Viktoria Plzen ellenében, mivel a moszkvai együttes pályájának állapota nem tette lehetõvé az ottani játékot.

69
Inigo Martínez 69. másodpercben lõtt öngólja lett a BL történetének leggyorsabbja.

128
Roman Kienast FC Porto ellen lõtt gólja volt az FK Austria Wien csapatának elsõ gólja a BL-ben, ami azt jelentette, hogy mind a 128 csapat, ami valaha elindult a sorozatban, legalább egyszer betalált az ellenfelek hálójába.

0-0
A negyedik meccsnapon a Real Sociedad elleni találkozó volt a Manchester 20. gól nélküli döntetlenje, amivel az angol együttes a Milan rekordját egalizálta Egyébként a Shakhtar és a Leverkusen is döntetlent játszott a csoport másik meccsén, így ez lett a hetedik alkalom, hogy egy meccsnapon egy csoportban nem esett gól.

4
Zlatan Ibrahimovic lett a tizedik olyan játékos, aki négy gólt szerzett egy meccsen a BL-ben, amikor a PSG az Anderlechtet gyõzte le idegenben a harmadik meccsnapon.

16
A második meccsnapon az Anderlecht középpályása, Youri Tielemans lett a harmadik legfiatalabb játékos, aki pályára lépett a BL-ben. Õ akkor 16 éves és 148 napos volt, és az egész mérkõzést végigjátszotta. Nála fiatalabban csak Babayaro (16 év 87 nap) és Halilovic (16 év 128 nap) futott ki a gyepre BL-meccsen.

3
Az Anderlecht – Olympiacos mérkõzésen Kostas Mitroglou mesterhármast szerzett, ezzel pedig az elsõ olyan görög játékossá vált, akinek ez sikerült a BL-ben.

5
Carlo Ancelotti lett az ötödik olyan edzõ, akinek két klubbal is sikerült megnyernie a Bajnokok Ligáját. 2003-ban és 2007-ben a Milant, idén pedig a Real Madridot vezette sikerre. A másik négy edzõ: Ernst Happel (Feyenoord 1970, Hamburger SV 1983), Ottmar Hitzfeld (Dortmund 1997, Bayern 2001), José Mourinho (FC Porto 2004, FC Internazionale Milano 2010) és Jupp Heynckes (Real Madrid 1998, Bayern 2013).

3
Carlo Ancelotti egalizálta Bob Paisley rekordját, aki az egyetlen olyan edzõ, aki háromszor is megnyerte a legrangosabb európai kupasorozatot.

5
Ez volt az ötödik olyan döntõ (egyébként sorozatban a második), amit azonos országbeli csapatok játszottak egymás ellen. A második olyan, amit két spanyol klub játszott, illetve az elsõ olyan, ami két, azonos városból érkezõ klub között zajlott.

41
A Real Madrid ebben az idényben 41 gólt szerzett. Bár ez elmarad a Barcelona 1999/2000-es, 45 gólos rekordjától, ám a 13 meccses sorozatok tekintetében abszolút rekord, hiszen korábban a Barcelona és a Madrid is 35 gólig tudott jutni ezeken a tornákon.

50
Cristiano Ronaldo az elsõ olyan játékos, aki két csapattal is elérte az ötven mérkõzéses álomhatárt a Bajnokok Ligájában. A portugál zseninek a Bayern München elleni elõdöntõ visszavágója volt az ötvenedik meccse Real Madrid-játékosként, a Manchesterrel pedig 52 alkalommal lépett pályára a legrangosabb európai kupasorozatban.

6
A Bayern München elõdöntõbeli veresége azt jelentette, hogy továbbra sem lesz olyan csapat, aki meg tudná védeni címét a Bajnokok Ligájában. Õk lettek a hatodik olyan címvédõk, akiknek az elõdöntõ jelentette a végállomást, ami egyébként a leggyakoribb kiszállónak is tekinthetõ a címvédõk tekintetében. Öten estek ki a negyeddöntõk során, négyen a legjobb 16 között, négyen lettek másodikak, illetve egy csapat már a csoportkörben búcsúzott a gyõzelmét követõ évben.

200
A Manchester United lett az elsõ klub, ami elérte a 200 mérkõzést a BL történetében, bár nem örülhettek ennek túlságosan az angolok szurkolói, hiszen a Bayern elleni 3-1-es vereség volt ez a neves alkalom. A lisszaboni döntõ volt a Real Madrid 200. meccse, ami azt jelenti, hogy a blancók átlagban minden 20. mérkõzésükön begyûjtenek egy BL-trófeát.

6
Az Atlético Madridtól elszenvedett vereség jelentette az FC Barcelona menetelésének végét, hiszen a katalán együttes hetedszerre nem tudott bejutni a sorozat elõdöntõjébe.

142
A negyeddöntõben kiesett a Barcelona és a Manchester United, ami azt jelentette, hogy Raúl 142 mérkõzéses rekordja a következõ szezonig még biztonságban van. Xavi és Giggs egyel kevesebb meccsen léptek pályára, de mivel utóbbi visszavonult, feltételezhetõ, hogy Xavi lesz, aki megdönti honfitársa korábbi rekordját.

100
Ebben az idényben négy játékos is belépett a BL-századosok klubjába: Ibrahimovic (csoportkör), Petr Cech (legjobb 16 között), Cristiano Ronaldo és Frank Lampard (negyeddöntõ elsõ meccs). Utóbbi két játékos egyébként ugyanakkor debütált a sorozatban, 2003 szeptember 16-án. Lampard lett a 12. olyan játékos, aki egyetlen klubbal tudta elérni ezt a számot, a Chelsea történetében pedig az elsõ.

Forrás: uefa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK