Toni Kroos: A Greifswalder SC-tõl a Real Madridig

Ahogy az már várható volt, a Real Madrid végül bejelentette, hogy megállapodott Toni Kroosszal és a Bayern Münchennel, így a német játékos a királyi gárdánál folytatja pályafutását. Szeretnénk bemutatni, hogyan is jutott el idáig a Real Madrid legújabb gyöngyszeme.

Toni Kroos 1990. január 4-én látta meg a napvilágot, a németországi Greifswaldban. Fiatalon beszippantotta a futball világa, ennek köszönhetõen nem tartozott a legkiválóbb diákok közé. A fiatal Toni tanulás helyett inkább a focinak szentelte az idejét, folyamatosan gyakorolt. Így viszonylag hamar, hétéves korában bekerült lakóhelye csapatába, a Greifswalder SC-be, amely után 2002-ben, tehetségének köszönhetõen megszerezte a Hansa Rostock ifjúsági csapata. Ügyességével hamar felhívta magára a figyelmet, 2006-ban, 16 évesen szerzõdtette õt a Bayern München.

2007. szeptember 26-án, 17 évesen debütálhatott a Bundesligában, amivel õ lett a német bajnokság legfiatalabban pályára lépõ játékosa (azóta David Alaba már átvette tõle ezt a helyet). Az elsõ meccse emlékezetesre sikeredett, hiszen a bajorok 5-0 arányban gyõzték le az Energie Cottbus csapatát, az ifjú középpályás pedig két gólpasszt is kiosztott Miroslav Klosénak, a neki jutó 18 perc alatt. Október 25-én már az UEFA-kupában is bemutatkozott. A Red Star Belgrad elleni idegenbeli mérkõzés 81. percében lépett pályára és ismét elõkészített egy gólt Klosénak, majd õ maga is betalált.

Az elsõ idényében összesen húsz alkalommal lépett pályára, ezek közül hat meccsen kezdõ is volt. Ebben a szezonban szerzett 12 gólt a Bayern München második csapatában is.

2008. november 5-én már a Bajnokok Ligájában is debütált, a Fiorentina ellen lépett pályára a mérkõzés 79. percében. 

2009. január 31-én a Bayern München kölcsönadta a Bayer Leverkusen együttesének, hogy a több játéklehetõségnek köszönhetõen tapasztalatokat szerezzen. 2009. február 28-án játszotta elsõ mérkõzését a Leverkusen színeiben, egy 1-0 arányú, Hannover elleni vereség alkalmával. Április 12-én, a Werder Bremen ellenében léphetett elõször kezdõként pályára új klubjában, a mérkõzésen gólpasszt adott. Nem kellett sokat várni elsõ Bundesliga góljára sem, amelyre április 18-án került sor. Az idény végéig összesen tíz alkalommal lépett pályára, ezen mérkõzéseken összesen egy gólt szerzett.

A 2009/2010-es szezon meghozta az áttörést az ifjú Kroosnak, hiszen alapemberré vált a Leverkusen együttesében. Az idény végéig a német 33 mérkõzésen jutott szóhoz, és kilenc góllal, valamint 12 assziszttal fejezte be a szezont.

A Bayern Münchent meggyõzte fiatal játékosuk teljesítménye, ennek köszönhetõen 2010 nyarán Kroos visszatért a müncheni együtteshez. Ettõl kezdve csak felfelé ívelt, és ível a mai napig is karrierje.

A 2010/11-es szezon kezdetekor úgy tûnt, nem csak epizódszerepet szánnak neki, ami késõb be is igazolódott, hiszen minden sorozatot figyelembe véve 37 mérkõzésen léphetett pályára. 2010. október 29. mérföldkõ a karrierjében, ugyanis ekkor szerezte meg elsõ gólját a Bayern München elsõ csapatában.

A 2011/12-es idényben Jupp Heynckes kezei alatt (aki egyébként a Leverkusennél is az edzõje volt) bebiztosította helyét a Bayern kezdõcsapatában, és Schweinsteigerrel már-már félelmetes párost alkottak. Összesen 51 tétmérkõzésen léphetett pályára az idény során, többek között a 2012-es Bajnokok Ligája-döntõben is a kezdõcsapat tagja volt. A szezont hét góllal zárta.

A 2012/13-as, Bajnokok Ligája-gyõztes csapatnak is stabil tagja volt, azonban a BL-negyeddöntõ elsõ mérkõzésén sérülést szenvedett, aminek következtében nem léphetett pályára a szezon hátralévõ részében (így kihagyni kényszerült a Bajnokok Ligája döntõjét is, ahol a bajorok diadalmaskodtak a Dortmund felett). Ennek ellenére Kroos 37 alkalommal húzhatta magára az idény során a Bayern mezét és összesen kilenc góllal hálálta meg Jupp Heynckes bizalmát.

Az elmúlt szezonban Pep Guardiola kezei alatt sem okozott csalódást. A szezon kezdetére sikeresen felépült sérülésébõl, majd október 4-én megszerezte szezonbéli elsõ gólját a Leverkusen ellen. Az idényt (minden sorozatot figyelembe véve) négy góllal fejezte be, amitõl ugyan volt már jobb mutatója is, mégis megkérdõjelezhetetlen volt a szerepeltetése a bajorok középpályáján.

Toni egyébként a Bayern Münchenben a 39-es mezt viselte, ám ez a mezszám a saját elmondása szerint nem jelent számára semmit, egyszerûen választott egyet a még szabad számokból (ugyanez igaz a válogatottban viselt 18-as mezre is). "Nem fontos, hogy a 10-es mez van-e rajtam, számomra tökéletesen elég, ha a 10-es posztján játszhatok." – mondta egy korábbi interjújában.

Válogatott

Toni Kroos már fiatalon megízlelhette a sikert. 2007-ben az U-17-es világbajnokságon megkapta a torna Aranylabdáját, azaz õt választották a sorozat legjobb játékosának. Az ifjú Kroos öt gólt szerzett a világversenyen, így bronzcipõsként fejezhette be a világbajnokságot. 2008. szeptember 5-én már az U-21-es csapatban is bemutatkozhatott. A 2009-es, U-21-es labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezõiben remekelt, több gólt is szerzett, így fõszerepet vállalt abban, hogy a csapat kijutott a tornára. A meglepetés csak ezután jött, hiszen Horst Hrubesch szövetségi kapitány kihagyta õt az Európa-bajnokságra utazó keretbõl, így nem lehetett tagja a késõbbi gyõztes csapatnak. Szerencsére azonban nem törte meg a fejlõdését ez a „kudarc”.

2010 januárjában hívták be elõször a felnõtt nemzeti válogatottba, azonban 2010. március 3-áig várnia kellett a debütálásra, ekkor léphetett ugyanis elõször pályára, Argentína ellen. Késõbb bekerült Joachim Löw 23 fõs, a világbajnokságra utazó keretébe. A dél-afrikai sporteseményen a csoportkör utolsó meccsén, Ghána ellen váltotta Schweinsteigert, így bemutatkozhatott élete elsõ világbajnokságán. Késõbb pályára léphetett a negyeddöntõben, az elõdöntõben és a bronzmeccsen is.

A 2012-es Európa-bajnokságon már rendszeres kezdõjátékosnak számított. A torna elõdöntõjében azonban Löw megfosztotta saját szerepkörétõl, és azt a feladatot adta Kroosnak, hogy kapcsolja ki a játékból Andrea Pirlót. A kapitány döntését sokan bírálták, fõleg azért, mert a németek elveszítették a mérkõzést.

A 2014-es brazíliai világbajnokságra is úgy érkezett meg, hogy mindenki kezdõjátékosként számított rá, hiszen a selejtezõk alatt is stabil tagja volt a válogatottnak. Ennek megfelelõen indult számára a sorozat, hiszen kezdõként lépett pályára Portugália ellen, és gólpasszt adott Matts Hummelsnek. Késõbb a Brazília elleni, történelmi gyõzelem során két gólt is szerzett, valamint újabb asszisztot jegyzett, aminek köszönhetõen a FIFA megválasztotta a mérkõzés legjobb játékosának. Az argentinok elleni döntõben is rengeteget dolgozott, végül pedig csapata gyõzelmének köszönhetõen õ is magasba emelhette a világbajnoki trófeát. Paul Breitner, Ronaldo és Cannavaro után tehát õ lett a negyedik olyan Real Madrid játékos, aki közvetlenül vb-gyõzelem után igazolt a királyiakhoz.

A Real Madrid

A Bayern München és a Real Madrid, Bajnokok Ligájában megvívott harca után egyre több pletyka látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a bajorok középpályása a királyiaknál folytathatja pályafutását. A hírek szerint Kroos, akinek szerzõdése 2015 nyaráig szólt a Bayernnél, magasabb fizetést szeretett volna kiharcolni a szerzõdéshosszabbítása mellé (a csapatban betöltött szerepének megfelelõen), azonban klubja nem volt hajlandó teljesíteni kérését, a középpályás pedig nem fogadta el az ajánlatot, amely változatlanul, éves 3,5 millió eurós bérezéssel járt volna. A pletykák egy másik forrása az volt, hogy Ancelottinak egy olyan középpályásra van szüksége, aki kreatív, de védekezésben is képes jeleskedni. Kroos megfelelt ennek az elvárásnak. A Real Madrid számára kapóra jött továbbá, hogy a középpályás szerzõdésébõl már csak egy év volt vissza a Bayern Münchennél, így (magához képest) áron alul meg lehetett szerezni. A német együttes egyébként tett még egy kísérletet a játékos megtartására, a korábban magasnak ítélt fizetés megadásával, ám Kroos akkorra már elkötelezte magát a Real Madrid felé, így nem volt kérdés, hogy innen már nincs visszaút. Karl-Heinz Rummenigge a hivatalos bejelentés elõtt egy nyilatkozatában elmondta, hogy a játékos eladásának oka gazdasági volt, hiszen a klub nem szerette volna, hogy egy évvel késõbb ingyen távozzon. Végül 2014 július 17-én 9:30 perckor a Bayern München hivatalos oldalán jelentette be az átigazolás tényét, amit néhány perccel késõbb a Real Madrid is megtett. A játékos új klubjában a 8-as számú mezt fogja viselni, hat évre kötelezte el magát, 30 millió euró volt az átigazolás összege, a fizetése pedig 6 millió euró lesz.

Magánélet

Toni családjától nem áll messze a futball, hiszen édesapja a Hansa Rostock utánpótláscsapatának edzõje, míg bátyja, Felix a Werder Bremen középpályása.

Kroos régóta kapcsolatban van, párja Jessica Farber, akivel közös gyerekük is született 2013. augusztus 4-én. A kisfiú a Leon nevet kapta.

Eddigi eredményei:
Bayern München:
Német szuperkupa-gyõztes: 2010, 2012
Német bajnok: 2008, 2013, 2014
Német kupa-gyõztes: 2008, 2013, 2014
Német ligakupa-gyõztes: 2007
FIFA klubvilágbajnokság gyõztese: 2013
UEFA-szuperkupa-gyõztes: 2013
Bajnokok Ligája-gyõztes: 2013

Válogatott:
Világbajnokság: 3. helyezett (2010), világbajnok (2014)
Európa-bajnokság: 3. helyezett (2012)

Egyéni elismerések:
Fritz-Walter-érem: aranymedál (2008)
U17-es világbajnokság: bronzcipõs; a torna legjobb játékosa (2007)
U17-es Európa-bajnokság: gólkirály; a torna legjobb játékosa (2006)
2014-es világbajnokság: Castrol Index alapján a torna legjobbja; a Brazília – Németország (1-7) mérkõzés legjobbja

Üdv a csapatban, Toni!

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK