Chicharito: A Guadalajarától a Real Madridig

Az átigazolási idõszak maga a paradicsom, bár a zárónapra már mindenki kicsit paprikás, hiszen nem babra megy a játék. Ezért igazoltunk is egy támadót, mégpedig Javier Hernándezt, ismertebb nevén Chicharitót. A Real Madrid legújabb játékosával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Részünkrõl maximális támogatást élvez Borsócska, és reméljük azokat is meggyõzi, akiknek most még borsódzik a háta tõle. Következzék hát eddigi karrierjének összefoglalója!

Javier Hernández Balcázar 1988. június 1-jén született a mexikói Guadalajarában. Édesapja, Javier Hernández Gutiérrez válogatott kerettag volt a hazai rendezésû világbajnokságon 1986-ban, míg anyai nagyapja, Tomás Balcázar az 1954-es vb-n szerepelt. Becenevét apja után kapta, akit zöld szemei miatt Chícharónak, azaz Borsónak becéztek. Õ volt a Manchester United történetek elsõ mexikói játékosa, míg a Real Madridban José Ramón Sauto, José Luis Borbolla és Hugo Sánchez után a negyedik. 

 
Klubcsapatai:

Chicharito karrierjében a Real Madrid mindössze a harmadik állomás. Profi karrierjét Mexikóban kezdte meg a Chivas csapatánál, ahol 64 bajnoki mérkõzésen 26 gólt szerzett, ezeknek többségét a 2009-es Aperturában és Clausurában. Ebben az évben kezdte el õt figyelni a Manchester United, s a sorozatos pozitív jelentések hatására 2010. április 8-án meg is egyezett a mexikói támadóval, aki 2010. július 1-jén igazolt át hivatalosan. Elsõ barátságos mérkõzésén rögtön góllal indított az MLS All-Star csapata ellen, majd nem sokkal késõbb ezt megismételte elsõ tétmérkõzésén is, a 2010-es Community Shield alkalmával a Chelsea ellen. Mind a két gólt csereként beállva szerezte, s a késõbbiekben is számos alkalommal segítette a vörös ördögöket a padról beszállva. Bár Chicharito 53 alkalommal állt be csereként az angol bajnokságban, a hatékonyságát bizonyítja, hogy õ a PL történetének negyedik legjobbja a gól/perc mutatót figyelembe véve. A 2014-es nyári átigazolási idõszak utolsó napján vette õt kölcsön a Real Madrid egy évre, és a klubnak opciós joga van a játékos megvételére a szezon végén.

Válogatott:

A mexikói válogatottban 2009. szeptember 30-án debütált Kolumbia ellen, ahol gólpasszt adott a nemzeti színekben szintén elsõ mérkõzését játszó Paul Aguilarnak, ám Mexikó végül 2-1-es vereséget szenvedett. A 2010-es világbajnokságon a válogatott házi gólkirálya lett, igaz õ is csupán két góllal zárt, ám ezeket Franciaország és Argentína ellen szerezte. Chicharito válogatott karrierjének legjobb tornája eddig a 2011-es CONCACAF-aranykupa volt, ahol Mexikó aranyérmesként zárt, Hernándezt pedig a torna legjobb játékosának választották, ráadásul hét góljával a mesterlövészek versenyében is az élen végzett. A 2014-es világbajnokságon is tagja volt Mexikó keretének, ám mindössze egy gólt szerzett Horvátország ellen, igaz, a csapat összesen 5 gólt szerzett a tornán. 66 eddigi válogatott mérkõzésen 36 gólt szerzett, ezzel az aktív válogatott játékosok között elsõ, s bár az örökranglistán (még) harmadik, a gól/meccs mutatója (0,55) jobb, mint az elõtte álló Blancóé (0,32), vagy a 46 góllal listavezetõ Jared Borgettié (0,51).

 

Érdekességek:

– Chicharitót kilencéves korában igazolta le a Chivas, ahol kezdetben jobbhátvédet játszott, míg egyik edzõje elõrébb nem vezényelte, látva zseniális képességeit a támadó harmadban.

– A 2005-ös U17-es vb-rõl egy sérülés miatt maradt le, így Mexikó nélküle szerezte meg története elsõ világbajnoki címét ebben a korosztályban.

– A 2010-es vb-n Dél-Afrika ellen lõtt gólja több szempontból is érdekes volt: Chicharito Mexikó történetének 50. vb-gólját szerezte, ami egyben a világbajnokságok történetének 2100. találata volt.

– Chicharito volt a 2010-es világbajnokság leggyorsabb játékosa. Egy alkalommal közel 20 mérföld/órás sebességet ért el, amely több mint 32 km/órának felel meg.

– 2012. május 26. óta az UNICEF nagykövete. Ezen pozíciójában számos rendezvényen vett már részt, ahol többször is bátorította a fiatalokat, tinédzsereket, hogy semmiképp se szakítsák meg iskolai tanulmányaikat.

– Bár Chicharito még nem állapodott meg, évek óta tartós párkapcsolatban él Lety Sahagunnal.

– Új igazolásunknak saját ünnepnapja is van. A ‘Chicharitas 14’ egy szurkolói klub, amely minden évben augusztus 14-én ünnepli a Nemzetközi Chicharito Napot. Hogy honnan jött a dátum? Nos, a 14-es a mezszámából adódik, míg az augusztus az egyetlen olyan hónap, amely angolul hat betûbõl áll – akárcsak Chicharito keresztneve.

Eddigi eredményei:

Klubcsapatok:

Guadalajara:
Mexikói bajnok (2006)

Manchester United:
Angol bajnok (2011, 2013)
Angol Szuperkupa-gyõztes (2010, 2011, 2013)

Válogatott:
CONCACAF-aranykupa gyõztes (2011)

Egyéni címek:
A mexikói bajnokság gólkirálya (2010)
A mexikói bajnokság aranylabdása (2010)
Sir Matt Busby-díj (2010-11-es szezon)
A CONCACAF-aranykupa gólkirálya (2011)
A CONCACAF-aranykupa legjobb játékosa (2011)
A hónap játékosa a Manchester United csapatában 6 alkalommal (2010-2012)

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK