A Real Madrid rengeteget köszönhet Sergio Ramosnak

A Real Madrid a klubvilágbajnokság megnyerésével zárta az évet, a sikerben pedig óriási érdemei voltak Sergio Ramosnak is, akit ezúttal a Fox Sports vett górcsõ alá. Ian Howkey szerint a védõ óriási személyiségfejlõdésen ment keresztül, ami hozzásegítette õt ahhoz, hogy a világ egyik legjobb védõje legyen.

A spanyol futball egy újabb globális díjjal, valamint néhány friss zúzódással int búcsút a 2014-es évnek. A Real Madrid akkor teljesedett ki, amikor a spanyol válogatott elveszítette nemzetközi uralmát a világbajnokság után. Ez ugyan egy sokkal kevésbé értékes trófea, de mégis kellemes érzés volt látni Iker Casillas, a Real Madrid és a spanyol válogatott kapitányának kezében.

A 2014-es év egy igen büszke esztendõ volt a spanyol futball, fõként a La Liga számára: A Bajnokok Ligája döntõjében két madridi klub csapott össze egymással, ráadásul a hazai bajnokságot ezúttal nem a két gigász valamelyike nyerte meg. Az Atlético Madridot a hazai aranynak és a Bajnokok Ligája ezüstnek köszönhetõen akár az év csapatának is lehetne jelölni. A masszív teljesítmény egy új mércéjét állították fel, egy új hierarchiát definiálva Spanyolországban, amelyet már a fojtogató unalmasság fenyegetett.

Nem lenne bölcs dolog azonban azt sugallni, hogy a Real Madrid szomszédjai megérdemlik az elismerések hosszú sorának gyors generálását. A Real a klubvilágbajnokságot a Libertadores-kupa gyõztesének, az argentin San Lorenzo csapatának 2-0-s legyõzésével zárta. A királyi gárda igazi csapatként emelhette fel a trófeát, amely 2014-ben vált eggyé, melyet meghatározó, magas ragú játékosok alkotnak.

A San Lorenzo egy jól látható stratégiával állt ki az európai bajnok ellen. A Real Madrid védõje, Sergio Ramos a döntõ elõtt elmondta a médiának, hogy a csapata az egész világon rendelkezik szurkolókkal (Ramos azt mondta, hogy a Real Madrid Isten és a világ csapata), ez pedig olyan érzést ad, mintha az angyalok mellettük lennének. Amikor Ramos sárgát kapott a mérkõzésen egy ütõs párbajt követõen, akkor nem éppen az angyali tulajdonságait mutatta meg, ennek ellenére sok dolgot lehet csodálni a játékában.

Sergio Ramos úgy fejezte be a klubvilágbajnokságot, hogy megkapta a sorozat Aranylabdáját, amely megfelelõ jutalom a tekintélye és bátorsága miatt, amit a marokkói két mérkõzésen mutatott: Ramos vállalta a döntõt komoly, fájdalmas izomsérülése ellenére is, majd döntõ fontosságú gólt szerzett.

Ez a gól egyfajta visszaemlékezést vált ki az emberbõl az elõzõ év nagy gyõzelmeire. Ami a rögzített szituációkat illeti, Sergio Ramos bámulatos. A gól, ami a Real Madridot a klubvilágbajnokság döntõjébe vezette arra a találatokra emlékeztet, amelyek kikövezték a Real Madrid Bayern elleni fölényes gyõzelmének az útját a Bajnokok Ligája elõdöntõjében: Ramos a négybõl két gólt szerzett Münchenben. Emlékeztet arra, ahogyan a csapat második számú kapitánya megmentette a Real Madridot a BL döntõjében. Az a gól kellett ahhoz, hogy a Real Madrid versenyben maradhasson, majd a hosszabbításban lõjön még hármat.

A Real Madrid rengeteget köszönhet Sergio Ramosnak. Egy olyan srácnak, aki kilenc és fél madridi éve alatt különbözõ korszakokat élt át. Amikor 20 évesen csatlakozott a klubhoz, fiatal, dinamikus, kissé indulatos csapattársa lehetett Zinedine Zidane-nak, a brazil Ronaldónak és David Beckhamnek.

Majdnem minden pozícióban játszott már: A középpálya közepén, szélsõ- és középhátvédként, melyek közül talán az utóbbi felel meg a legjobban erejének, fantasztikus súlypontemelkedésének, sebességének, és sorolhatnánk tovább. 

Hogy mik a gyengeségei? Az indulat, amikor leszáll nála a vörös köd. Óriási díjai (világbajnokság, két Európa-bajnokság, bajnoki címek, Király-kupa, Bajnokok Ligája, a Spanyol és Európai-szuperkupa, valamint a klubvilágbajnokság) mellé megdöbbentõ számú piros lap is társult a karrierjében (19 a Real Madridnál).

Csak 2013-ban szerzett ezek közül négyet. Voltak olyan nagy párbajok, melyek meghatározták a klubkarrierjét. Ilyen a csata a fölényben lévõ Barcelona ellen, mely párharcokon megmutatkozott a forrófejûsége, ami a Real provokálásának holtbiztos módjává vált.

Ez megváltozott. Az elmúlt évtized legsikeresebb Real Madridjában egy bölcsebb Sergio Ramos bukkant fel. Az edzõje, Carlo Ancelotti bízik benne, és nyilván sokkal közelebbi a kapcsolatuk, mint a Real Madrid korábbi edzõjével, José Mourinhóval volt. Az olasz vezetõi képességeivel finomított Ramos tulajdonságain. Az utolsó piros lapjához egészen márciusig kell visszamennünk (A Barcelona ellen… ki más?). Amikor a héten a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez úgy jellemezte õt, hogy “Ramos megtestesíti a klub értékeit”, akkor egy harcias, makacs sportolóra utalt, nem arra a forrófejû játékosra, aki volt.

Ramos fáradozásainak köszönhetõen megkapta az Aranylabdát a marokkói tornán, a legnagyobb elismerést azonban, a 2014-es Aranylabdát nem fogja megkapni. Kollégája, Cristiano Ronaldo szinte biztosan bezsebeli a FIFA által szervezett gálán januárban. Ami viszi majd Ramost elõre a 2015-ös kihívásokkal szemben, ami ösztönzi majd õt, az egy harcias Atlético, amely vasárnap megmutatta, hogy ereje nem csökken, fordítani tudott a Bilbao ellen. Aztán ott van a Barcelona, amely 5-0-ás gyõzelem zárta az évet a Córdoba ellen.

Forrás: foxsports.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK