Ancelotti: Nem tudom mikor, de hosszabbítani fogok

Carlo Ancelotti az olasz La Gazzetta dello Sport számára adott interjújában foglalta össze a Real Madrid elmúlt évét hónapról hónapra. Kiemelte Jesé sérülésének jelentõségét és a Tizedik elhódítását, de a Real Sociedad és az Atletico elleni szeptemberi vereségeket is.

Január. Di María gesztusa a Bernabéu közönségének
“A játékos ideges volt, de jobban is kezelhette volna a helyzetet. Elnézést kért és elfelejtettük az ügyet – úgy az öltözõn belül mint azon kívül. De nyolcból nyolc mérkõzést nyertünk kapott gól nélkül, és 31 mérkõzés óta nem szenvedtünk vereséget. Nem is kezdõdhetett volna jobban az év.”

 

Február. Sikerek a kupában és a BL-ben
“Kihasználtuk a januári lendületet, és könnyen túljutottunk az Atléticón. Kezdtük megérteni, hogy milyen erõsek vagyunk, és a Schalke elleni siker tovább erõsítette ezt a tudatot Európában is.”

Március. Vereség a Sevilla és a Barcelona ellen, Jesé elvesztése
“Katasztrofális volt ez az idõszak, de a legsajnálatosabb Jesé sérülése volt. A hónap végét megfogyatkozva értük el. Ha számíthattunk volna rá, szerintem máshogy ért volna véget a bajnokság. A Barcelona elleni vereség nem volt megérdemelt, és ezt ki tudtuk zárni. Nem állított meg minket, nem okozott pánikot.”

Április. Siker a német csapatok ellen és kupagyõzelem
“A szezon kulcsa a kupadöntõ megnyerése volt a Barcelona ellen, akik a bajnokságban kétszer megvertek minket. Aggodalmak közepette és Cristiano nélkül vágtunk neki a döntõnek. Ez volt az elsõ alkalom, hogy 4-4-2-ben védekeztünk. A Mestallában elért siker is segítségünkre volt a Bayern ellen, ahol hasonló módon készültünk a mérkõzésre: 4-4-2 védekezésben, 4-3-3 támadásban és erõs kontrajáték. Az Allianz Arénában elért 0-4 felejthetetlen élmény, számomra csak a Manchester United elleni 3-0-hoz hasonlítható, még a Milannal 2007-ben.”

Május. A bajnokság bukik, a BL nem
“A bajnokságra rányomta a bélyegét az európai porondra való összpontosítás és szerencsétlenségek sorozata, mivel a szezon nagyon hosszú volt. Nagy hittel utaztunk Lisszabonba, hiszen én sosem veszítettem el azt. Nem nyerhetsz 0-4-re a Bayern ellen, ha ez nem a te éved, így a döntõ nem csúszhatott ki a kezünkbõl és nagyon motiváltak voltunk. Szinte már a Tizedik iránti megszállottságról beszélhettünk. Amikor Ramos egy kis idõvel a vége elõtt egyenlített, már elképesztõen sok idõnk volt… Megérdemelt gyõzelem volt.”

Június. 603 millió eurós bevétel
“Hatalmas lehetõség van a klubban. Félelmetes képet alkotott magáról a világ szemében. Számítottunk rá, de engem még így is meglepett. Van egy tökéletes szervezet, hatalmas nyomás a világ minden táján, ahová utazunk, egy kiváló felépítéssel. Mindenünk megvan, amire szükség van.”

Július. Kroos és James érkezése
“Szerettünk volna igazolni egy középpályást, és ha megvan a lehetõséged Kroos szerzõdtetésére, akkor nem mulaszthatod el. Di María elkezdett elégedetlenkedni, és megvolt a lehetõségünk James megvásárlására. Mindannyian úgy gondoltuk, hogy egy különleges játékos. Én még a Portóban töltött idõszaka óta követtem, és tudtam, hogy hogyan képes mozgatni a csapatot. Már akkor tudtam, hogy milyen kitartás van a DNS-ébe kódolva.”

 

Augusztus. Szuperkupák és távozók
“Diego López talált egy jó megoldást, míg Xabi távozni szeretett volna, és meg kellett neki köszönni mindazt, amit értünk tett. Lehet, hogy Xabi keményebben védekezne, mint Kroos, de Toni intelligens játékos és sokat tanult. A világbajnokság alapjaiban határozta meg az elõszezont. Az Európai Szuperkupára jól felkészültünk, de a Spanyol Szuperkupára már nem volt elég idõ, és az Atlético az elvárhatónál is nagyobb fizikai erõfeszítést követelt tõlünk.”

Szeptember. Megjelennek a problémák
“A pánik csak a sajtóban létezett. Az idei év egyik legjobb periódusát hozta a csapat az Anoetában egy fantasztikus fél órával a Real Sociedad ellen. Késõbb egy kis zavar következett, de tudtuk, hogy megvan az optimális alapanyag a jó munkához. Nem volt meg az egyensúly, de elég volt néhány játékost áthelyezni ahhoz, hogy egy nagy gyõzelmi széria vegye kezdetét. Di María és Xabi távozása nem maguk a játékosok, hanem inkább a játék szempontjából volt fontos. Fellazult a védõmunkánk, szerintem egész egyszerûen errõl volt szó.”

 

Október. Visszatérnek a gyõzelmek
“Októberben ismét szárnyalni kezdtünk. Az újak beépültek a csapatba, alkalmazkodtak a játékstílushoz, így becsatolhattuk a biztonsági öveket.”

November. Gyõzelmi rekord
“Sosem beszéltünk róla, mielõtt elértük, és most sem tesszük ezt. Csak egy bizonyos pontig számít fontosnak, mert ha nem nyered meg a bajnokságot vagy a Bajnokok Ligáját, akkor ezek a sikerek mind elvesznek. Tavaly 31 mérkõzést játszottunk vereség nélkül, majd kikaptunk a Barcelona vagy a Sevilla ellen, és búcsút inthettünk a bajnokságnak.”

December. Klubvilágbajnok és sikerév
“Nem tudtam, hogy a Real Madrid sosem nyert négy címet egy évben, ezért nagyon meglepett és büszkeséggel töltött el. Szeretnénk ezen az úton folytatni. Mindenkinek megvan a saját célja, nekem pedig sokkal fontosabb történelmet írni, mint csupán bekerülni annak egy apró részébe. A Milannal 18 nemzetközi kupát szereztünk, így két olyan klubot edzettem, amely alkotója volt a labdarúgás történetének. Szorosan kötõdöm a Milanhoz, és fogok kötõdni a Real Madridhoz, amikor távozom. De addig még van idõ. A szerzõdésem körüli kérdések egyértelmûek: nem tudom, hogy mikor fogok hosszabbítani, de hosszabbítani fogok. Minden értelemben túl jól vagyok, úgyhogy az én történetem itt folytatódik.”

Forrás: La Gazzetta dello Sport
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK