Míchel Salgado: Ha szavazhatnék, akkor Cristianót választanám

A Real Madrid legendája a FIFA internetes oldalán adott interjút, melyben beszél az Aranylabda esélyeseirõl, elmondja, hogy szerinte ki volt a legjobb edzõ a 2014-es évben, illetve a Puskás-díj jelöltjeirõl is szót ejt.

Mit gondolsz, kinek kellene nyernie az Aranylabdát ebben az évben?
Ez egy nagyon fontos trófea a játékosok számára, akik alig várják, hogy kiderüljön az eredmény. Szoros lesz, mint mindig. Három játékos van versenyben, de azt hiszem, Cristiano volt a legjobb közülük. Nagyon keményen dolgozott az elmúlt két évben, a statisztikái egyszerûen hihetetlenek. Úgy vélem, sorozatban másodjára is õ nyeri majd az Aranylabdát, és meg is érdemli. Ha lenne egy szavazatom, én õt választanám.

Manuel Neuer szintén ott van a jelöltek között. Mennyi esélye van?
Nehéz feladat egy kapus számára megnyerni ezt a díjat, de ez nem azt jelenti, hogy nem volt nagyszerû éve. Felemelhette a világbajnoki trófeát Németországgal, és sok díjat nyert a Bayern Münchennel. Megvan benne minden tulajdonság, ami elvárható egy nagyszerû kapustól, de mint mondtam, nehéz lesz számára egy olyan támadóval versenyezni, mint Cristiano. Nem könnyû a választás a szavazók számára, de akárki nyer majd, megérdemli. Mindannyian nagyon várjuk már, hogy ki nyeri a díjat ebben az évben.

Korábbi védõként tudnál mondani olyat a mostani hátvédek közül, aki bejuthat az utolsó háromba, vagy talán meg is nyerheti a díjat, mint Fabio Cannavaro, az utolsó védõ, aki átvehette az Aranylabdát?
Így igaz. Védõjátékos nem nyert azóta. A szurkolók inkább a támadókat követik, az õ góljaikat szeretik, ez pedig megmagyarázza, hogy a hátvédek miért nem kapnak olyan gyakran jutalmat a munkájukért (nevet). Õk tisztában vannak ezzel, és ez olyasvalami, amivel együtt kell élniük, habár õk is tudják, hogy teljesítményük ugyan hálátlan, de lényeges feladat a csapat számára. Cannavaro ugyanabban az évben kapta meg az Aranylabdát, amikor Olaszország megnyerte a világbajnokságot. Nem volt egyetlen kiemelkedõ támadó sem abban az évben, az olaszok pedig a szilárd védelmüknek köszönhetõen diadalmaskodtak. Cannavaro volt a kapitány, igazán megérdemelte a díjat.

Ki lesz az év edzõje? Joachim Löw is jelölt, Carlo Ancelotti és Diego Simeone, a két madridi óriás edzõi mellett.
Nagyon nehéz választás. Joachim Löw a német válogatott edzõje, és éppen most nyerte meg a világbajnokságot, de nem végzi nap mint nap ugyanazt a munkát, amit egy klubedzõ csinál. Carlo fantasztikus munkát végez, mióta megérkezett a Real Madridhoz, megnyerte a Király-kupát, a Bajnokok Ligáját, az Európai Szuperkupát, majd a klubvilágbajnoki trófeával koronázta meg az évet. Nem mindennapi teljesítmény az elsõ idényedben megnyerni ezeket a díjakat. Szoros verseny lesz Ancelotti és Löw között.

Az emberek is várják, hogy kiderüljön, ki nyeri a Puskás-díjat az év legnagyobb góljáért. Te mit gondolsz, ki fog gyõzni?
Sok szép találatot láttunk az év során, de azt hiszem, hogy a két világbajnoki találat közül az egyik lesz majd a befutó. Hihetetlen volt Robin Van Persie gólja, pontosan tudta, hogy mit fog csinálni a labdával. James Rodríguez találata éppen olyan jó. Tényleg keményen bevágta, nem lesz könnyû választani a kettõ közül.

Beszéljünk egy kicsit a Real Madridról, amely tavaly megnyerte a Bajnokok Liáját, 12 év után elõször. Szerinted történelmet írhat ez a csapat a klubnál?
Ezt még túl korai lenne kijelenteni. Megvan a csapatban, ami ehhez kell, de ez még csak a kezdet számukra. Adjunk nekik egy kicsit több idõt, és meglátjuk, hogy nyerhetnek-e még több trófeát. Nagyszerû edzõjük van, az elõzõ idényben megmutatták a bennük rejlõ potenciált a Bajnokok Ligája megnyerésével. Meg kell várnunk, hogy mit tesznek majd a következõ néhány évben, mielõtt megítéljük õket.

Nagy meglepetés volt látni, ahogy a spanyolok már a csoportkörben kiestek a világbajnokságon. Mi volt a baj?
Nem nyerhetsz meg mindent a futballban. Gyõzni egy világbajnokságon és két Európa-bajnokságon olyasvalami, amit nem lesz egyszerû megismételni. Ez a legjobb játékos-generáció, melyet a spanyol futball valaha is látott. Büszke vagyok rájuk, a legnagyobb tiszteletem az övék. Semmi sem tart örökké, elõbb vagy utóbb át kell adni a stafétabotot. Ha meg akarjuk védeni a címünket a 2016-os Európa-bajnokságon, valamint a következõ években is versenyképesek akarunk lenni, akkor újra kell építkezni. Nagyon ígéretes U21-es csapatunk van, amely megnyerte az utolsó Európa-bajnokságot, és amelynek játékosai nagy klubokban játszanak. Ezen felül van néhány tapasztalt játékosunk, akik még sokat adhatnak a csapatnak. Van még idõ felkészülni az Európa-bajnokságra és a címvédésre.

Forrás: fifa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK