Martin Odegaard – A Stromsgodsettõl a Real Madridig

A Real Madrid szupertehetséget igazolt. A norvég Martin Odegaard egész Európa figyelmét felkeltette 2014-ben, ám a 16 éves srác végül a Real Madridnál kötött ki. Fiatal korának megfelelõen túl sok dolog nem történt vele karrierje során, ám tekintsük át, hogy is jutott el a Real Madridig. A többit pedig meglátjuk.

Martin Odegaard 1998 december 17-én látta meg a napvilágot a norvégiai Drammenben. Már kisgyermek kora óta imádja a futballt, a sport szeretetét édesapjától örökölte. Õ volt az, aki mindent megtett azért, hogy a kis Martin a lehetõ legjobb körülmények között és legjobb ütemben fejlõdhessen. A család az anyagiakat sem sajnálta a srác karrierjének érdekében, hiszen a pletykák szerint egy nagyjából kétmillió forint értékû gyakorlópályát építettek házuk hátsó udvarába, ahol Martin kedvére (vagy édesapja kedvére) gyakorolhatott.

Utánpótlás:
A kemény munkának meg is lett az eredménye, hiszen miközben a Stromsgodset IF utánpótlás csapatait járta végig, hihetetlenül korán, 13 évesen már az elsõ csapat játékosaival edzett, egy barátságos meccsen pedig pályára is léphetett a nagyok között. Ekkortájt a Manchester Unitednél és a Bayern Münchennél is tett egy rövid látogatást.

Klubcsapat:
2014 április 13-án aztán megtörtént a debütálás a Stromsgodset elsõ csapatában tétmérkõzésen is, ezzel pedig 15 évesen és 117 naposan a legfiatalabb játékos lett, aki a norvég bajnokságban valaha is pályára lépett. Ezután az utánpótlás csapatból végleg felkerült a nagyok közé, profi szerzõdést kapott, majd május 16-án már elsõ gólját is megszerezte, amivel a bajnokság történetének legfiatalabb gólszerzõje lett. Júliusban európai hadszíntéren is debütálhatott, a selejtezõk második körében a Steaua Bukarest ellen léphetett pályára a mérkõzés utolsó öt percére.

Nagy áttörését egy Sandnes Ulf elleni mérkõzésnek tulajdonítják, amikor a júliusi összecsapáson csapata mindhárom góljából kivette a részét. Az egyiket ráadásul õ maga szerezte, egy másiknál pedig a gólpasszt adta. Emellett kiharcolt egy büntetõt is, amit aztán csapattársa kihagyott. Már itt elkezdték a válogatottban való szerepeltetését követelni.

Egy augusztusi meccsen aztán ismét rá irányult a figyelem, amikor egy 3-2-re megnyert meccsen mindhárom gólpasszt õ adta. Októberben megszerezte elsõ dupláját, végül pedig 23 meccsen 5 góllal és 7 gólpasszal zárta az idényt úgy, hogy a csapata Európa-ligát érõ helyen végzett a bajnokságban.

Elérkezett a december, ami igencsak mozgalmasra sikeredett Martin számára, hiszen több topcsapat elsõ számú keretével is együtt edzhetett: Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Bayern München és Real Madrid.

Válogatott:
2014 januárjában az U17-es válogatottal vett részt egy nemzetközi tornán, majd szeptemberben az U21-es csapathoz csatlakozott az idei U21-es Eb utolsó selejtezõjére. A mérkõzés csapata végül 2-1-re elbukta Portugáliával szemben, azonban õ lett a meccs embere, az ellenfél edzõje pedig elismerõen beszélt róla a találkozó után.

A felnõtt csapatba augusztusban hívták be, ekkor végigjátszott egy Egyesült Arab Emírségek elleni 0-0-s meccset, amivel a legfiatalabb norvég válogatott játékos lett, 15 évesen és 253 naposan. Ezzel egy 1910-es rekordot adott át a múltnak, a korábbi csúcstartó, Tormod Kjellsen 15 éves és 351 napos volt, amikor elõször pályára lépett a felnõtt válogatottban.

De itt még nem volt vége a rekorddöntésnek. Szeptember végén két Eb-selejtezõre is megkapta behívóját, Málta és Bulgária ellen, utóbbin pedig meg is kapta a bizonyítási lehetõséget, amivel minden idõk legfiatalabb játékosa lett, aki Eb-selejtezõn pályára lépett (15 év 300 nap). A korábbi, egyébként 31 éves rekordot Sigurdur Jónsson tartotta (16 év 251 nap). [Érdekesség, hogy Gareth Bale a 7. ezen a listán, õ 17 évesen és 82 naposan játszott elõször Eb-selejtezõn Wales színeiben.]

Real Madrid:
Miután lényegében egész Európa sorban állt érte, 2015 januárjában a Real Madridhoz szerzõdött, amivel a klub történetének elsõ norvég futballistája lett. Végül saját elmondása szerint azért döntött a Real Madrid mellett, mert mind az intézmény, mind a játékosok lenyûgözték, és szerinte a királyi gárdánál van a legnagyobb esélye a fejlõdésre.

Bizonyos pletykák szerint a Barcelona az utolsó pillanatban még tett egy kísérletet arra, hogy meggyõzze a játékost, hogy ne a Real Madridot válassza, azonban Odegaard már hajthatatlan volt.

Martin az elsõ tavaszi szezont a Castillánál tölti, Zinedine Zidane irányítása alatt, de amennyiben Ancelotti igényt tart rá, természetesen bevetheti az elsõ csapatban is. A következõ évrõl egyelõre még nincs döntés, de könnyen elképzelhetõ, hogy ha olyan teljesítményt nyújt a rendelkezésére álló idõben, amivel meggyõzi a vezetõséget, akkor jövõre már Cristianóékkal rúghatja a bõrt.

A hírek szerint a játékos végül 2,8 millió euróba került a Real Madridnak, ám jó teljesítmény esetén ez az összeg akár a duplájára is növekedhet. A fizetésérõl pontos információ nincs, a durva pletykákat pedig most hagyjuk.

Magánélet:
Karrierjét kiskorától kezdve édesapja, Hans Erik Odegaard egyengeti, aki képzett futballedzõ, és a Real Madriddal kötött szerzõdés értelmében az utánpótlás részlegnél fog dolgozni a jövõben. A Real Madridnál tartott sajtótájékoztatójára édesanyja is elkísérte. Korábbi elmondásai alapján felnéz Lionel Messire, illetve nagyon kedveli a Liverpool együttesét. Keresztény családban nõtt fel, számára rendkívül fontos a vallás. Fiatal kora miatt nem kerülhetett be a Football Manager 2015 nevû játékba, ám erre édesapja külön írásos engedélyt adott a készítõknek, amit Twitteren publikáltak.

Eddigi eredmények:
2014-ben a norvég bajnokság legjobb fiatal játékosának választották
A norvég sportgálán a 2014-es Év áttörése-díjat neki ítélték

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK