Bale: Tudtam, hogy Ronaldo itt az elsõ

A Sport magazin különleges interjút készített Gareth Bale-lel. Kiderül, mire gondol egy Madrid-játékos, mikor meglátja az õt ünneplõ tömeget a Cibelesen, hogy Ancelotti néha nem csak fel-, hanem össze is vonja a szemöldökét, hogy a walesi miért nem nézegeti szívesen a BL-gyõzelemért járó érmet, s hog ymit tenne, ha Ronaldóval kellene szembenéznie balhátvédként. Kötelezõ.

Atlético vagy Real?

A Sport újságíróiként ezzel a kérdéssel szállunk be a taxiba, ami Gareth Bale-hez repít minket.

Madrid – válaszolja az határozottan – Real Madrid. Bernabéu!

Mit gondol Gareth Bale-rõl? – kérdezzük õt, miközben a kocsi a walesi válogatotthoz méltó sebességgel repeszt. Vajon Maicont vagy Marc Bartrát látjuk a visszapillantó tükörbõl?

Igen, igen, Bale – és Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, James Rodríguez… – mondja, s nyilván azt gondolja, olyan turisták vagyunk, akik csak a Real egyetlen brit játékosát ismerik. – Kedveli Bale-t? – Oh… – szól, majd tekintetét elemelve az útról, ránk néz, s azt mondja: – Gareth Bale valami egészen különlegeset adott a Real Madridnak. Nem volt ilyen játékosunk korábban.

Valami különleges

Igen, fontos a változatosság: mindannyian mással erõsítjük a csapatot – mondja Gareth Bale, mikor végre sikerül elérnünk hozzá, csodával határos módon egy darabban – Erõs keretünk van, de ami ennél is fontosabb, hogy remek egyveleget alkotunk. Azt hiszem, ez idényrõl idényre egyre jobban megmutatkozik, már elkezdtünk mindannyian összecsiszolódni.

Eltartott egy darabig, hogy Bale 18 hónappal ezelõtti érkezését követõen beilleszkedjen a Real Madrid csapatába. Eleinte sérülések hátráltatták a fejlõdését, melynek hatására többen kételkedni kezdtek, egyáltalán fekszik-e neki a spanyol bajnokság.

Sokkal taktikusabb itt a játék, több a passz – a Premier League ezzel szemben nagyon gyors, sokkal inkább a fizikumról szól – mondja.

Bale számára sosem volt kérdéses, hogy képes lesz alkalmazkodni és sikereket elérni: – A pályán jól érzem magam. Hogy õszinte legyek, az új nyelv volt számomra a legnagyobb kihívás. De az a fontos, hogy most már értem, mirõl beszélgetnek a csapatban, s persze máshol is. Még eltart egy kis ideig, amíg jobban fogom használni a spanyolt, de minden héten foglalkozom vele, sokat fejlõdöm. Ám ami a futballt illeti, mindig is bíztam magamban és a képességeimben.

Az hamar kiderült, hogy nem Bale lesz az a középpályás, aki 80 feletti passzt ad a társaknak, ahogyan egy Xavi vagy Xabi Alonso tenné. Nem azért, mert nincs meg hozzá a tudása, hanem mert így parlagon maradnának a legfontosabb adottságai: az atletikusság, a hatalmas sebesség, a lövõerõ.

Bale-nek sikerült belesimulni a spanyol stílusba, de ez fordítva szintén megtörtént: a Madrid is alkalmazkodott hozzá. Világos volt, hogy nem kell õt a játék minden aspektusába bevonni. Sokkal szórványosabban, ám annál hatékonyabban, egyes esetekben meccseket eldöntve avatkozott be.

Az egyik plusz, amit a Real Madrid tagjaként kaphatsz, a társak által teremtett rengeteg lehetõség. A Premier League-ben sok csapat két, néha három embert állított rám. Nem lehetetlen ezzel sem boldogulni, de meg volt kötve a pozícióm és a játékom. Most, ha egy csapat két embert állít Cristianóra vagy rám, az egyikünknek teret ad. Ez nagyon nehézzé teszi az ellenünk való védekezést, mert mindig van valaki, aki képes élni a kínálkozó alkalommal.

A helyzetek kihasználását igazán remekül végrehajtotta a walesi az elsõ szezonban. Bizonyára sokakban él a félmeztelen, minden izmát megfeszítõ Ronaldo képe a Bajnokok Ligája döntõjében lõtt gólja után, de két kulcsfontosságú találat is van, amit Bale szerzett: a csodagól a Barcelona ellen ami Király-kupát ért, és a hosszabbításban szerzett találat az Atléticóval vívott BL-fináléban.

Hihetetlen volt. A Király-kupa után késõ este értünk vissza a városba, de Madrid ennek ellenére nem aludt. Emlékszem, sokan azt mondták a csapatból: „Képzeljétek el, mi lenne itt, ha Bajnokok Ligáját nyernénk. Tízszer ilyen ünneplést csapnának.” Aztán mikor sikerült, azt éreztük, legalább egymillióan vannak a Cibelesen. Csodálatos érzés volt, hogy a szurkolókkal együtt ünnepelünk. S mintha sose ért volna véget…

Carlo, a fõnök

Rekorddöntés volt a Real számára a Tizedik, Carlo Ancelottinak pedig egy rekord beállítása. Háromszor nyerte el a legrangosabb európai trófeát, mint Bill Paisley.

Carlo elég nyugodt ember. Megadja nekünk az önbizalmat ahhoz, hogy felmenjünk a pályára és ott önmagunk legyünk. De a kapcsolata a játékosokkal és a közvetlensége az igazán különleges – ráveszi a futballistákat arra, hogy kifussák érte a lelküket is a pályán.

Vajon látta valaha halvérû edzõjét idegesnek Gareth?

Igen, néhányszor. Mikor egy meccsen vezettünk, de a végére közel kerültünk ahhoz, hogy kikapjunk – na, olyankor Carlo jól megszidott minket. De minden jó edzõnek szüksége van egy ilyen arcra is. S õ az évek során megmutatta, milyen remek szakember, s milyen csodálatos ember.

Ancelotti sikerének egyik kulcsa, hogy képes meleg, lojális légkört kialakítani egy olyan öltözõben, ami telis-tele van világsztárokkal.

Igazság szerint nem érzem a különbséget más klubokhoz képest. Elvagyunk egymással, nevetünk. Valószínûleg Marcelo a legnagyobb bohóc, sokat tréfálkozik velünk. De kiváló a csapatszellem, s szerintem ez meglátszik azokon az eredményeken, amiket elértünk együtt.

Bale remekül letelepedett itt. Amikor a transzer megvalósult, sokat beszéltek arról – fõleg posztja és csillagászati ára miatt –, hogy milyen hatással lesz ez a csapat elsõdleges üdvöskéjére. Vajon volt olyan beszélgetés közte és Ronaldo között, ami arra irányult, hogy megakadályozza a rivalizálást kettejük közt?

Nem igazán. Tudtam, hogy õ itt az elsõ. Hihetetlen játékos. Csak nézzék meg a meccs/gól arányát. Tisztelem õt, ezért amióta itt vagyok, remekül kijövünk, a pályán és azon kívül is.

S mi történne akkor, ha Bale a régi pozíciójában játszana, balhátvédként: mit tenne, ha szembejönne vele Cristiano Ronaldo?

Talán megkérdezném az edzõt, átmehetnék-e a másik oldalra – mondja nevetve – Nehéz az olyan játékosokat megállítani, akik folyamatosan ilyen magas szinten teljesítenek, ahogyan õ is. Maximum abban reménykedhetsz, hogy épp rossz napot fog ki.

Mikroszkóp alatt

A Real Madridnál nincs olyan, hogy lazítás. Ez az a klub, ahol három egymást követõ vereség után már válságról kezdenek beszélni sajtós berkekben. Mikor arról kérdezzük Bale-t, mi a különbség a spanyol és angol médiafigyelem közt, nem sokat gondolkodik a válaszon: – A Real Madridot sokkal jobban szemmel tartják. Olyan itt, mintha egy mikroszkópot irányítanának rád. Egész újságok vannak, amik csak a csapattal foglalkoznak. De ez része annak, hogy a játékosuk vagy, s hozzászokik az ember.

Bale nyugodtnak tûnik. Mentalitása ideális ahhoz, hogy a világ leghatalmasabb klubjában focizzon: két lábbal áll a földön, ambiciózus, s megvan a kellõ önbizalma is. Arról érdeklõdünk, vajon az Aranylabda, melynek jelöltjei közt ott volt 2014-ben, szerepel-e a céljai közt. Nem hozakodik elõ azokkal az unalmas klisékkel, hogy a csapattal nyert címek a fontosak, nem pedig az egyéni elismerések. – Az, hogy ott vagy a listán, annak a jele, hogy valamit jól csinálsz a pályán. Remélem, egyszer ott leszek a favoritok közt. Jelenleg jó úton járok, megfelelõen fejlõdöm. Bízom abban, hogy egy napon én lehetek a legjobb.

A sikerhez való hozzáállása hasonlít Sir Alex Ferguson mantrájára, aki a tinédzser Bale-t annyira le akarta igazolni, mikor még a Southampton játékosa volt. Az elõzõ idény diadalai már elhamvadtak, csak a következõ trófea számít. A 2014-es BL-döntõ labdájáról és a kapott éremrõl azt mondja: – El vannak rejtve. Próbálok minél kevesebbet merengeni a múlton. Mikor majd véget ér a karrierem, lesz idõm visszanézni és sorra venni, miket értem el – de most azt kell szem elõtt tartanom, ami még elõttem áll.

Bale-t és a Real Madridot ismét várja a Bajnokok Ligája, mely februárban folytatódik, s a legjobb tizenhat között a Schalkéval kell megküzdeniük. A fogadóirodáknál a spanyolok, s a Bayern München számítanak a legesélyesebbnek a végsõ gyõzelemre. Ha a madridiaknak sikerülne, õk lennének az elsõ olyan csapat a történelemben, mely megvédi a címet.

Amennyire meg akartuk nyerni a Tizediket, most épp olyan éhesek vagyunk az ismételt sikerre. Legyen szó bármely tornáról, akár megnyertük azt egy évvel ezelõtt, akár nem, mindig gyõzni akarunk. Próbáljuk a legjobb formánkat nyújtani azért, hogy sikerüljön, s hiszem, hogy fog is.

Nyughatatlan vágy a diadal iránt. Gareth Bale talán hozott valami mást, különlegeset a Real Madrid játékába, de az biztos, hogy a hozzáállása tökéletes összhangban van a klub kultúrájával.

Forrás: Sport
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK