Taktikai szemmel: Real Madrid – Schalke

Ezzel a cikkel igyekszünk azoknak kedveskedni, akik szeretnek mélyebben is elemezni egy találkozót, és megérteni a játéknak egy olyan fontos elemét, mint a taktika. Míg az Egytõl egyig címû rovatunkban az egyéni teljesítményekre koncentráltunk, addig itt igyekszünk a játékosok csapatban betöltött szerepére fókuszálni. A két cikk elolvasásával remélhetõleg teljes képet kap a szurkoló arról, miért alakult úgy a meccs, ahogy.

A Real Madrid csapata 9-2-es összesítéssel, kettõs gyõzelemmel jutott tovább a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé. A Schalke elleni madridi visszavágó, a németországi történések tükrében gyakorlatilag csak formalitás volt. Carlo Ancelotti mester ennek megfelelõen, valamint a hétvégi klasszikusra készülve több helyen is változtatott "gála csapatán", de a Real Madrid így is ütõképes tudott maradni és meggyõzõ fölénnyel nyerte a hazai találkozót is. Több, fontos pozícióban is csere következett, Carvajal és Marcelo is pihenõt kaptak, helyükön a fiatal középsõ védõ, Nacho illetve Coentrao kaptak szerepet, a védelem tengelyébõl Pepe maradt ki és Varane került a kezdõbe. Elõttük a középpályán Alonso kezdett, de õ is csak egy félidõt kapott, ebben nagy valószínûséggel nem csak a pihentetés, de a gyenge játék is közrejátszott. Mellette Modricot és Di Maríát Illarra és Isco helyettesítették. A támadó trió is felforgatásra került, de Jesé sajnálatos és súlyos sérülése nyomán Bale mégsem pihenhetett. A "BBC"-bõl csak Ronaldo maradt a kezdõben, centerként pedig hosszú idõ után újra lehetõséghez jutott a fiatal Morata. Az ilyen mértékû személyi változások nagy kihatással voltak a szerkezetre is, ugyan Ancelotti próbálta alapjaiban megtartani a 4-3-3-as hadrendet, de a sok cserével elkerülhetetlen volt a minimális változtatás. Isco pályára küldése (Di María pozíciójában) támadásban jó választásnak bizonyult, jól megértették egymást Illarrával és a támadó trióval. Viszont védekezésben Isco nagyban elmarad az argentin válogatott játékostól. Sokkal kevesebbszer segített a védelemnek, nem zárt vissza idõben és futásteljesítményben is nagy különbség mutatkozott közte és Di María közt. Szerepeltetésével Illarra játéka sem hasonlított Modricéra, a nyáron szerzõdtetett, baszk középpályásnak sokkal jobban kellett ügyelnie a védekezésre és több alkalommal is ki kellett, hogy segítse Alonsót és Casemirót. A szerkezet tehát 4-3-3-ból egy fura 4-2-4 formációvá változott, ahol Isco a középpálya elõtt szerepelt és szinte csak a támadásokra koncentrált.

Carvajal és Marcelo hiánya
Ahhoz, hogy Carlo Ancelotti gépezete olajozottan mûködjön, elengedhetetlen a szélsõ védõk bátor és attraktív játéka. Ez nem csak az olasz tréner taktikájának sajátossága, gyakorlatilag a mai modern futball már szinte elképzelhetetlen ilyen játékosok nélkül. Alapesetben a Real Madrid védelmének két szélén a spanyol korosztályos válogatott és saját nevelésû Carvajal, illetve a brazil válogatott erõssége, Marcelo szerepelnek. Ezen két labdarúgó remekül megérteti magát az elõttük játszó társakkal és igazán veszélyesek az ellenfél kapujának közelében is amellett, hogy saját térfelükön, védekezõ feladataikat is jól látják el. A két játékos pihentetésére kedvezõ alkalom volt a BL találkozó, így helyükön Nacho és Coentrao kaptak lehetõséget. A Madrid megérezte Marcelo és Carvajal hiányát, a csapat láthatóan a mélységét veszti el e két játékos hiányában. Nacho sokkal kényelmesebben érzi magát eredeti posztján középhátvédként, és ugyan megpróbált segíteni Bale-nek, de kevésszer ért fel úgy, ahogy Carvajaltól azt megszokhattuk. A másik oldalon Coentrao a végén kissé megengedte ezt magának, de a meccs során õ is kevésszer tette, feltehetõleg utasításra, hogy fedezze az Isco által üresen hagyott ûrt és ezzel segítse a középpályán Illarrát és Alonsót/Casemirót.

Más játékos-más stílus
Ahogy már említettem, hosszú idõ után kapott újra lehetõséget a királyiak korosztályos válogatott támadója, Morata. A fiatal játékos Benzema sérülése és a mérkõzés tét nélküli mivolta végett lehetett a kezdõ tizenegy tagja. Ugyan sikerült gólt szereznie a spanyol csatárnak, de mégsem lehetünk maradéktalanul elégedettek teljesítményével. Benzema, aki nem klasszikus center, sokkal inkább egy kombinatív játékokban erõs és elõkészítésekhez is aktívan hozzájáruló támadó nem hasonlítható össze Moratával. A spanyol játékos minden szempontból más kategória, õ tipikus befejezõ csatár, de kedd este megpróbált azonosulni a Benzema féle stílussal és többször is mélységbõl indulni. A pozíciós játékra tökéletesen alkalmas Morata sok hibát vétett mezõnyben és – talán a túlzott bizonyítási vágyból is adódóan – sokszor öncélú, kapkodó futballt mutatott a Schalke kapuja elõtt is. Rég nem játszott ugyan és így nehéz mindig betalálni, de a mutatott játék így is kevés egy Real Madrid támadótól. Több helyzete is adódott, melyeket egy kivételével, mind kihasználatlanul hagyott, ez annak tükrében még sajnálatosabb, hogy Morata befejezõ csatár mivolta kedd este nagyban meghatározta a királyi gárda támadószerkezetét is.

Schalke – jövõre, veled ugyanitt(?)
A vendégek sem kedden, sem az odavágón nem tudtak igazán veszélyes támadó futballt bemutatni. A királyiak könnyen semlegesítették a kékek szélsõit és ezzel kihúzták a németek méregfogát. Kedd este ugyan Isco játékának következtében adódott néhány lehetõség a Schalke játékosok elõtt, de a madridi védelem – egy megpattanó lövést leszámítva – rendre jól zárt. A gelsenkircheni alakulat mind játékosállományát, mind edzõjének képességeit tekintve jócskán elmarad a Real Madrid és Európa többi top csapatának szintjétõl. A vendégek mestere egyik találkozón sem tudott érdemben változtatni, rosszul (vagy inkább sehogy sem) meccselt és magára hagyta fiait. Ez a Schalke jelenleg ennyit tudott, búcsúzott a nemzetközi kupaküzdelmektõl, maradt számukra a bajnoki versenyfutás, ahol a jövõ évi, európai porondon történõ szereplés kiharcolása számukra az elsõszámú feladat.

 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Rodrygo Goes
Tovább

Rodrygo: Soha nem elégszem meg a vereséggel

A Real Madrid brazil kiválósága egy angol lapnak adott interjút, amelyben beszélt a válogatottról, rasszizmusról, félelmekről… Válogatott „Sokkal…