Az új Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo az elmúlt 12 hónap során – tudatosan – megváltoztatta játékstílusát. A statisztikák azt mutatják, hogy immár egy teljesen más játékos, mint aki akkor volt, amikor 2009-ben a Real Madridba érkezett.

61 gól 54 mérkõzésen. Rekord a portugál aranylabdás karrierjében. Cristiano Ronaldo a 2014/15-ös idényben termékenyebb volt a gólok tekintetében, mint az eddigi legjobb idényében. A 2011/12-es szezonban 55 mérkõzésen 60 találatig jutott. Összességében a statisztika hasonlónak tûnhet, de a portugál idõközben egy egészen más játékossá vált.

Amikor a Real Madrid leigazolta õt világrekordot jelentõ 94 millió euró fejében, akkor a királyiak egy szélsõt vettek, aki hihetetlen technikai tudással, õrült sebességgel és cselezõkészséggel volt megáldva. Egy olyan vadállatot, aki bárhonnan képes volt betalálni.

Hat évvel késõbb Cristiano még mindig szállítja a gólokat. 48 bajnoki találata azt jelenti, hogy zsebre tehet egy újabb Pichichit, valamint negyedik alkalommal is övé lesz az európai Aranycipõ. Azonban ahogy korosodik, a portugál kénytelen megváltoztatni játékát. 30 évesen már egy teljesen más játékos, mint akit a Manchester United csapatában láthattunk.

A 24 éves tehetség, aki mélységbõl indult, majd kicselezte a vele szemben álló védõket, immár a múlté. A 2009-es Cristiano rengeteg helyzetet alakított ki a csapattársainak, immár azonban õ fejezi be ezeket. Ha vetünk egy pillantást a legutóbbi, a Sevilla, Getafe és az Espanyol elleni mérkõzésre, akkor megfelelõ bizonyítékot kapunk erre. Habár még mindig a baloldalról indul, a 30 éves Cristiano Ronaldo ma már sokkal inkább középcsatár, mint szélsõ.

Az idényben szerzett 48 bajnoki góljából 41 (85%) úgy született, hogy a portugál mindössze egyetlen egyszer ért a labdához, míg a 48 gólból 43 a tizenhatoson belülrõl érkezett, ami kilencven százalékos arányt jelent. Tíz, azaz az összes találat 21 százaléka büntetõbõl született, míg 12 alkalommal (25%) fejjel talált hálóba a portugál. Cristiano mindössze kétszer volt eredményes a korábban védjegyének számító szabadrúgásokból.

A statisztikákat látva CR7 sokkal inkább CR9 manapság, azaz egy klasszikus középcsatár. Ha visszatérünk az elsõ madridi idényéhez, amikor Raúl miatt a 9-es mezszámot viselte, a statisztikái sokkal eltérõbbek voltak. A 2009/10-es idényben 26 alkalommal zörgette meg a hálót, mindössze a találatok 61 százaléka született egyetlen érintésbõl, míg a gólok 12 százaléka volt fejes. Abban a szezonban Cristiano nyolc alkalommal szerzett gólt úgy, hogy saját magának alakította ki a helyzetet. Ez most gyakorlatilag teljesen felesleges számára, hiszen az átalakított játékstílusának köszönhetõen majdnem megduplázta góljainak számát az elsõ idényéhez képest.

Most, Rafa Benítez valószínûsíthetõ érkezésével érdekes lesz megfigyelni, hogyan változik majd a portugál aranylabdás játéka a következõ idényben, ahogy egyre közeledik Raúl 323 gólos rekordjához. Egy dologban biztosak lehetünk: gólokban nem lesz hiány.

Forrás: goal.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK