A Benítez-féle szakmai stáb

Rafa Benítez kihasználta az elsõ sajtótájékoztató és az újságírói kérdések adta lehetõséget, hogy bemutassa a Real Madrid új edzõi stábját. Érdekesség, hogy hárman is a 73-as generáció tagjai.

Rafa Benítez a mai sajtótájékoztatón bemutatta a szakmai stábjának a tagjait. „Mind itt ülnek. Fabio Pecchia és Antonio Gómez a két segédem. Xavi Valero a kapusedzõ. Paco de Miguel az erõnléti edzõ és Pedro Campos a játékos-megfigyelõkkel dolgozik. Mindannyian profik és jó emberek. A sajtóban leírtakkal ellentétben a Real Madridnak sosem volt problémája azzal, hogy a saját csapatomat hozom.” 

Balról jobbra: Pedro Campos (játékos-megfigyelõ), Xavi Valero (kapusedzõ), Fabio Pecchia (másodedzõ), Rafa Benítez, Florentino Pérez, Antonio Gómez  (elemzõ), Paco de Miguel (erõnléti edzõ).

Pedro Campos az edzõi csapat egyik legbiztosabb tagja, immáron 15 éve dolgozik együtt Rafa Benítezzel. Korábban a Córdoba játékosa volt a másik, harmadik és negyedik ligában, majd késõbb edzõi és igazgatói posztot kapott a klubnál. Campos az 1999-2000-es szezon végén csatlakozott Benítez Tenerifére tartó csapatához, miután kiemelkedõ szakmai munkát végzett a Logroñés együttesénél, és azóta minden állomására követte a spanyol edzõt. Az õ nevéhez fûzõdik Xavi Valero kapusedzõ „szerzõdtetése” is, aki a 2003-2004-es szezonban szintén a Córdobában játszott kapusként. A Real Madridban az õ feladata lesz az utánpótlás legígéretesebb játékosainak a felkutatása, valamint a játékos-megfigyelõ csapat tagjaként a lehetséges új igazolások értékelése.

Xavi Valero a negyedik liverpooli szezon óta Benítez csapatának a tagja. 1993 és 2007 között számos alsóbb osztálybeli csapatban szerepelt kapusként, majd a karrierje végén kapusedzõi és pszichológiai képzésen vett részt. 2007-ben José Manuel Ochotorena (jelenleg a Valencia és a spanyol válogatott kapusedzõje) ajánlására érkezett, aki korábban edzõje volt a Logroñés együttesénél, majd a Valenciánál és a Liverpoolnál Rafa Benítez csapatát erõsítette. A Real Madridnál a kapusedzõi posztot fogja betölteni, de elemzõi képességei is kiemelkedõk.

Fabio Pecchia Benítez csapatának a legfiatalabb tagja, mindösszesen második évét fejezte be a spanyol edzõvel. Az olasz tréner 1991 és 2009 között középpályásként szerepelt számos hazai klubban, köztük beleértve 4 évet a Napoli együttesénél, amikor 1993 és 1997 között 125 mérkõzést játszott és 15 gólt szerzett. Tagja volt az U21-e és az olimpiai válogatott keretnek, de a felnõtt csapatig sosem jutott el. 2011 és 2013 között az olasz harmadosztályban dolgozott vezetõedzõként, majd 2013-ban másodedzõként csatlakozott Benítezhez. Sokáig kérdéses volt, hogy követi-e a spanyol edzõt a Real Madridhoz, az érkezése pedig szinte biztosan kizárja egy hazai másodedzõ (Hierro, Zidane vagy Morientes) csatlakozását.

Antonio Gómez és Benítez ismertsége több mint 25 éves múltra tekint vissza. 1989-ben Benítez a Juvenil A csapat edzõjeként találkozott az akkor 16 éves középpályással, aki késõbb az 1995-1996-os szezonban Valdano irányítása alatt mutatkozott be az elsõ csapatban. A következõ idényben Davor Suker átigazolásának a részeként a Sevilla játékosa lett, majd késõbb másod- és harmadosztályú csapatokban szerepelt a sérülés miatt bekövetkezett visszavonulásáig. Edzõként elõbb az Albacete Juvenillel nyert spanyol kupát, majd két évet az Albacete B kispadján töltött a negyedosztályban, majd 2009-ben csatlakozott Rafa Benítezhez. A Liverpoolban a második csapatot irányította, illetve felelõs volt a fiatal játékosok beépítéséért az elsõ csapatba. Az Interhez már nem követte Benítezt: 2010-ben a Valladolidhoz igazolt, ahol öt hónap után a rossz eredmények miatt felmentették. 2011-ben az Albacete edzõjeként folytatta, ahol a legnagyobb sikere az Atlético Madrid kiejtése volt a spanyol kupából, viszont 2013-ban az elmaradt feljutás miatt ismét menesztették. Ezt követõen csatlakozott Benítez edzõi csapatához a Napolinál, ahol segédedzõként és elemzõként dolgozott – hasonlóan a madridi feladatköréhez.

Paco de Miguel Benítez legfontosabb bizalmi embere 2007 óta, és várhatóan erõnléti edzõként különösen nagy nyomás nehezedik majd rá a Real Madridban is. Aktív sportolóként középtávfutó volt, majd erõnléti edzõként a Villaverde Boetticher akadémián kezdett dolgozni. Számos kiscsapatot követõen jutott el a Getafébe, ahol Felines, Pepe Mel és Quique Sánchez Flores munkatársa volt – ez utóbbival tovább folytatta az együttmûködést a Valenciában is. 2007-ben Unai Emery az Almeríához szerette volna elcsábítani, egy nappal késõbb azonban elfogadta Benítez megkeresését, akivel azóta is folyamatosan együtt dolgozik. A szakmájában az egyik legnagyobb spanyol szaktekintély. A játékosok teljesítményét GPS-szel követi és egyénileg kiértékeli, az edzéseket pedig 80-85%-ban labdával tervezi.

Forrás: AS, Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK