ReálÉrték 2014/15 (1. rész)

Az Egytõl egyig sorozatunk esetében tapasztalt érdeklõdés és siker láttán úgy döntöttünk, hogy megadjuk nektek a lehetõséget arra, hogy ezúttal ti értékeljétek mindenféle szempontból az elmúlt idényt, a csapatot és a játékosokat. Rengetegen töltöttétek ki a kérdõívünket, mi pedig kiértékeltük, és megosztjuk veletek az eredményeket. Íme a ReálÉrték elsõ része.

ReálÉrték kérdõívünk elsõ kérdésében a kitöltõk nemére voltunk kíváncsiak. Nos, elmondhatjuk, hogy férfi olvasóink elsöprõ többséget alkotnak a nõkkel szemben, hiszen a kérdõív kitöltõinek 93 százaléka bizony hímnemû, vagy legalábbis annak vallja magát. Mivel egy futballcsapat mindennapos híreivel szolgálunk, így azt gondoljuk, ez az eredmény annyira nem meglepõ, azonban szeretnénk, ha nõi olvasóink is felzárkóznának némileg a férfiak táborához.

A második pontban azt szerettük volna felmérni, hogy mely korosztályok követnek minket figyelemmel nap mint nap. A kérdõív kiértékelése után elmondhatjuk, hogy a legtöbben a 16-36 év közötti korosztályból kísérik figyelemmel oldalunkat, híreinket, hiszen a kitöltõk 76 százalékát õk alkották. Örömmel fogadtuk, hogy az 51 év fölötti korosztály képviselõinek is friss hírekkel szolgálhatunk.

Az elsõ két bevezetõ kérdés után végre át is tértünk arra, ami a leginkább érdekel mindannyiunkat, olvasókat és szerkesztõket is beleértve. Igen, a Real Madridról van szó. A csapathoz kapcsolódó elsõ kérdés nem is lehetett volna más, mint Ancelotti gárdájának a 2014/15-ös idényben mutatott formája, teljesítménye. Egy tízes skálán értékelhettetek, igen változó véleménnyel voltatok a mutatott formáról, hiszen egytõl tízig mindenféle osztályzat érkezett. A kitöltõk értékelésébõl egy átlagot számoltunk, így a végeredmény 6,8 lett, azaz egy gyenge 7-est szavaztatok meg a csapatnak. Ha ezt a számot tekintjük, elmondhatjuk, hogy a kitöltõk 44 százaléka ítélt ilyen osztályzatot a csapatnak (Azt is elárulhatjuk, hogy mindössze öt embernél bukott meg teljesen a csapat, õk véstek be egy szép nagy karót Ronaldóéknak).

Ezt követõen az idénnyel kapcsolatosan megadtunk nektek öt válaszlehetõséget, és arra voltunk kíváncsiak, hogy melyikkel tudtok leginkább azonosulni. A legtöbben, egészen pontosan a kérdõívet kitöltõk 58 százaléka azt vallotta, hogy felemás szezon volt, hiába a két megnyert trófea, a BL és a bajnokság elvesztése árnyékot vet erre. A szavazók 22 százaléka azonban némileg így is elégedett, hiszen szerintük a csapat a legtöbb mérkõzésen jól teljesített, és a látottak alapján több klub is szívesen cserélne velünk. Emellett természetesen voltak olyanok is, akik szerint pocsék idényt zárt a Real Madrid, de akadt néhány ember, aki maximálisan elégedett, így tökéletesnek nevezte az idényt.

Az ötödik kérdésben megadtuk a lehetõséget számotokra, hogy saját szavaitokkal értékeljétek a csapat teljesítményét. Nagyon sokan válaszoltatok, csak egy párat szeretnék kiragadni ezen válaszok közül (Elnézést kérünk azért, hogy nem mindenki láthatja viszont a válaszát, de megérthetitek, hiszen ha mindet beleírnánk, ez egy véget nem érõ cikk lenne). Azt azért elmondhatjuk, hogy értékeléseitek során a legtöbben említettétek a rotáció hiányát, ezt okolva azért, hogy a csapat nem nyert semmit. Nagyon sokan kitértetek Modric sérülésére, valamint a rövid kispadra is. Akadt azonban olyan is, aki az egész szezont négy szóban foglalta össze: „Sz*r cserepad, SZ*R Bale!!!”. Többen is megjegyezték, hogy megmutattuk, „hogyan lehet egy megnyert bajnokságot elbukni”. Van, aki egészen egyszerû megoldást talált ki arra, hogyan védekezzük ki Modric hiányát a következõ idény(ek)ben: Szerinte „klónozni kell a horvát középpályást!”. Ez egyébként egy igen érdekes pont, hiszen nagyjából minden negyedik válaszban azt olvastuk, hogy Luka kiesése alapjaiban határozta meg a szezon második felét. Ha összegezni szeretnénk válaszaitokat, akkor elmondhatjuk, hogy az õszi szezonnal a döcögõs rajt ellenére mindannyian elégedettek voltatok (meglepõdnénk, ha nem így lenne), majd a gyenge telet és tavaszt a rotáció hiányára, és az ennek következtében fáradt „gálacsapatra”, valamint Modric sérülésére fogjátok. 

Külön értékelhettétek egy tízes skálán a csapat bajnoki szereplését is. Érdekesség, hogy a hazai sorozatban jobbnak láttátok a csapatot, mint minden versenyt együttvéve. Ennek talán a korai kupakiesés, az Atlético elleni fájó búcsú lehet az oka. A bajnoki idényre egyébként átlagban 7,1 pontot kapott tõletek a csapat. Arra a kérdésre, hogy miért lett csak második a Real Madrid a bajnokságban, igen eltérõ válaszok érkeztek, de a legtöbben itt is a rotáció hiányát, a nem várt sérüléseket és a rövid kispadot említettétek. Volt azonban olyan is, aki egyszerûen Lionel Messit vagy Gareth Bale-t okolta emiatt.

Megkérdeztük továbbá, hogy szerintetek melyik volt a bajnokság legjobb mérkõzése a Real Madrid számára. Az októberi, 3-1-es Barcelona elleni gyõzelem mindent vitt, hiszen a válaszadók 80 százaléka szerint ez volt az idény legjobb meccse madridi oldalról. A második helyen alig tíz százalékkal a Granada elleni 9-1-es siker végzett, míg harmadik lett a Sevilla elleni idegenbeli 3-2-es gyõzelem, 6 százalékkal. A többi lehetõségre nagyon kevés szavazat érkezett.

A legrosszabb bajnoki mérkõzésnél is egyértelmû képet kaptunk, hiszen az Atlético elleni 0-4 a szavazatok 75 százalékát söpörte be. Ebben a tekintetben a második helyen a Sociedad elleni mérkõzés végzett az idény elejérõl, amikor kedvenc csapatunk kétgólos elõnybõl csinált kétgólos hátrányt baszkföldön.

Természetesen azt is szerettük volna megtudni, hogy hogyan vélekedtek a hazai kupaszereplésrõl, ezért a már jól megszokott módon, egy tízes skálán értékelhettétek a csapatot ebben a  tekintetben is. Ahogy az várható volt, itt is érkezett mindenféle értékelés, átlagban pedig egy erõs 5-ös osztályzatot kapott tõletek kedvenc csapatunk. Fény derült arra is, hogy mit gondoltok egyáltalán errõl a sorozatról. A kitöltõk 70 százaléka szerint ez egy igen fontos verseny a csapat számára, szerintetek csak 2-3 kulcsjátékost kellene pihentetni ezeken a mérkõzéseken. Többen gondoljátok úgy, hogy pihentetésre sincs szükség, a gálacsapatnak kell megmérkõznie a kupában a soros ellenféllel. Az tehát látszik, hogy nektek, olvasóknak a spanyol kupasorozat is szívügyetek.

A bajnokság és a Király-kupa után el is érkeztünk a klubvilágbajnoki szerepléshez. Tudjuk, hogy a csapat a sorozat megnyerésével zárta a tavalyi esztendõt, ennek ellenére arra kértünk benneteket, hogy pontozzátok Ramosék teljesítményét. A végkimenetel ismeretében az eredmény nem meglepõ, tízes skálán átlagosan 9-esre értékeltétek a csapat performanszát. Megkérdeztük továbbá azt is, hogy mi a véleményetek errõl a trófeáról. Közületek a legtöbben örültek ugyan a begyûjtött címnek, azonban elismertétek, hogy egy bajnoki címért vagy BL-trófeáért azért szívesen elcserélnétek.

Természetesen szóba került az UEFA-szuperkupa és a hazai szuperkupa is. Elõbbit a Sevilla ellen behúzta a csapat, míg a másodikat nem sikerült megnyerni a matracosokkal szemben. A kitöltõk 63 százaléka ugyan örül az európai sikernek, azonban bosszantja õket az, hogy a hazai trófeát nem sikerült megnyerni. 25 százalék egyébként is azt állítja, hogy az Atlético elleni mérkõzés sokkal fontosabb lett volna. Vannak persze olyanok is, akiket egyáltalán nem érdekelt a két sorozat, vagy épp nyaraltak, így nem tudták követni.

A két sorozat kivesézése után egy igen megosztó ponthoz érkeztünk, hiszen a hangsúlyt ezek után a Bajnokok Ligájára fordítottuk. Elsõ körben arra voltunk kíváncsiak, hogy egy tízes skálán hogyan értékelnétek a sokak által kudarcként megélt BL-szereplést. Itt is volt olyan közületek, aki egy szép nagy egyest adott a csapatnak. Kíváncsi lennék, ha sikerül bejutni a döntõbe, vajon járt volna az elégséges osztályzat? Na, szóval, a csapat átlagosan egyébként 7,2 pontot kapott, ami azért azt jelenti, hogy bár nem vagytok maradéktalanul elégedettek (ami érthetõ), de nem kudarcként élitek meg a sorozatban elért eredményeket.

Megpróbáltuk megtudni, hogy ti mire fogjátok a kieséses szakaszban látott gyengébb szereplést. Itt is saját szavaitokkal mondhattátok el a véleményeteket. Sokan egy-két szóba össze tudtátok foglalni az okokat. Lássunk néhány ilyet: „CR szülinapi bulija”, „Elb*sztuk”, „Nincs Modric, van Bale”, „Motiválatlanság”, „Morata”, „Xabi Alonso hiánya”, „MESSI-SUÁREZ-NEYMAR, a lesajnált Barca” (hogy mi??? – A szerk.). Természetesen azért sokkal többen voltak, akik szép, kerek mondatokba foglalva próbálták elmondani a véleményüket. A legtöbben itt is a rotáció hiányára, a rövid kispadra, illetve Modric sérülésére hivatkoztatok, de többen is említették a motiváció hiányát, illetve azt, hogy papíron gyengébb ellenfelekkel került össze a csapat, akiket nem vettek igazán komolyan Ancelotti tanítványai. Ha már az olasz mesternél tartunk, egyesek véleménye szerint az olasz taktikailag nem volt elég felkészült a Bajnokok Ligájához. 

Nagyon megosztóan válaszoltatok arra a kérdésre, hogy vajon ki nyeri így a BL-döntõt. A legtöbb voks arra érkezett, hogy a Barcelona, azonban nem sokkal maradt le a Juventus sem. Hasonló százalékkal érkezett szavazat arra is, hogy titeket már nem igazán érdekel a döntõ, mivel a kedvenc csapatunk már biztosan nem nyerheti meg a sorozatot. Nos, a végkifejletet már ismerjük. 

A válaszadók 53 százaléka szerint az Atlético ellen hazai pályán 1-0-ra megnyert negyeddöntõ volt az idei BL-szezon legjobb mérkõzése a Real Madrid számára. 37 százalékkal végzett a második helyen a liverpooli 3-0-s gyõzelem. Természetesen az is érdekelt minket, hogy melyik mérkõzést láttátok a leggyengébbnek. A kérdõívet kitöltõk 70 százaléka a Juventus ellni mérkõzések valamelyikét adta meg válaszul (A visszavágóra 20 százalékkal érkezett több szavazat), míg a többieknek a Schalke elleni hazai mérkõzés fájt leginkább.

A versenysorozatok kielemzése után egy kicsit elõtérbe helyeztük csapatunk nemrég menesztett trénerét, Carlo Ancelottit. Elsõ körben azt vártuk tõletek, hogy az olasz mester utolsó szezonjának teljesítményét egy tízes skálán értékeljétek. Ahogy azt már megszokhattuk, egytõl tízig mindenféle szavazat érkezett, azonban Carlo átlagosan 7,5 pontot kapott, ami valljuk be, egyáltalán nem rossz eredmény.

Természetesen nem maradhatott el az a kérdés sem, hogy egyetértetek-e Carlo leváltásával. Nos, a válaszadók több mint 87 százaléka rossz döntésnek tartja az olasz menesztését. Nagyjából a kitöltõk fele azonban úgy gondolja, hogy az olasz még fogja edzeni a csapatot a jövõben.

Rákérdeztünk arra is, hogy szerintetek mi volt az olasz legnagyobb erõssége, és mik voltak a gyengeségei. Szép számban érkeztek válaszok erre a kérdésre is, szeretnék néhányat ismét kiragadni. Legnagyobb erõsségének legtöbben a sajtóval és a játékosokkal való kapcsolatát, a kisugárzását, illetve azt tartottátok, hogy rendbe rakta fejben a csapatot és egy nagyon egységes öltözõt hozott létre. Volt olyan is, aki szerint a szemöldöke volt a legnagyobb erõssége. Érkezett a kérdésre olyan válasz is, hogy „passz”, „rágó” vagy „xD”, az ilyen és ehhez hasonló építõ hozzászólásokat nagyon köszönjük. Itt is megjelent természetesen az „MSN” értékelés, ez azt is jelzi, hogy oldalunkat figyelemmel kísérik a az ellenfél szurkolói is. A komolytalan kitöltést nekik is köszönjük.

Ami az olasz gyengeségeit illeti, várható volt, hogy a legtöbben itt is a rotáció hiányát fogjátok említeni. Ez így is történt, szinte minden második ember ezt tartotta az olasz achilles-sarkának.

Az olasz után áttértünk a Real Madrid új edzõjére, hiszen kíváncsiak voltunk, milyen véleménnyel vagytok Rafa Benítezrõl. A kitöltõk 71 százaléka nem írná le elõre a spanyol trénert, õk úgy gondolják, hogy az idõ majd megadja a választ erre a kérdésre.

Rögtön ezt követõen megkérdeztük, hogy ha ti választhatnátok edzõt a Real Madrid számára, vajon ki lenne az. Nos, a válaszadók 44 százaléka Jürgen Kloppra szavazott volna, de sok szavazat érkezett Zinedine Zidane-ra vagy Unai Emeryre is. Néhányan még tovább gondolták a dolgot, õk Dárdai Pálnak, Csank Jánosnak, Mészöly Kálmánnak, Pintér Attilának vagy saját magunknak adták volna a Real Madrid vezetõedzõi posztját.

A kérdõív kiértékelése itt még nem ért véget. Hamarosan jelentkezünk a ReálÉrték második részével is. 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK