Benítez: A jövõ csak Sergio Ramosszal képzelhetõ el, õ nélkülözhetetlen

A szombati, AS Roma elleni mérkõzés elõtt Rafa Benítez tartott sajtótájékoztatót. A mester beszélt a jelenlegi helyzetrõl, Casillas távozásáról, az újonnan érkezõkrõl, valamint kijelentette, hogy Sergio Ramos marad.

Hogy áll a csapat? „Nagyon jók az elsõ benyomások. Ez egy igazi profi csapat. Koncentráltnak tûnnek, keményen dolgoznak. Mindent megtesznek, amit kérünk tõlük, ráadásul jó hangulatban.”

Casillas: „Az elsõ játékos, akit felhívtam, amikor megkaptam ezt a munkát, Iker volt. Õ az, akivel a legtöbbet beszéltem. Amikor rájöttem, hogy távozni szeretne, folyamatosan követtem az eseményeket. Elhagyott minket, a legjobbakat kívánom neki, hiszen õ egy legenda. Nem örülök, hogy a madridisták megosztottak, ahogy annak sem, hogy olyasmirõl vitáznak, amirõl nem kellene. Az én felelõsségem az, hogy mindenki megértse, bárki is veszi át Iker Casillas helyét, mi tárt karokkal várjuk. Sok trófeát akarunk nyerni, ehhez pedig egységesnek kell lennünk.”

Ramos továbbra is prioritást élvez? Meg tud nyugtatni minket azzal, hogy kimondja, maradni fog?„Számomra az az elsõ számú prioritás, hogy a legjobb teljesítményt hozzam ki ebbõl a csapatból. Remek keretünk van, nem könnyû jobb játékosokat találni azoknál, akik itt vannak. Sergio edzésmunkája csodálatos. Néhányan már korábban is meséltek nekem róla, nagy elégedettséggel tölt el, hogy személyesen láthatom, mennyire belemerül a munkába. Az elnök elmondta, hogy itt folytatja. Ha így lesz, akkor én leszek a legboldogabb ember a világon. Az elszántsága és az, ahogy kiveszi a részét a munkából, nagyszerû kapitánnyá teszi.”

Beszélt vele? „Beszéltem vele többször is a nyár folyamán, amikor pedig Madridban voltunk, a jövõjérõl, az ötleteirõl és a mi terveinkrõl egyeztettünk. Azóta ezt a témát nem érintettük. Keményen dolgozik, keményen edz, csak emiatt kell aggódnom. A Madrid jövõjében ott látom Sergiót, alapvetõ játékos a tudása, hozzáállása és vezetõi készségei miatt.”

De Gea: „Õ nem a mi játékosunk, egy másik klubhoz tartozik. Csodás kapusaink vannak, azon kell dolgoznunk, hogy még jobbá váljanak.”

Odegaard: „Nagyon kedvelem. Lenyûgözött, hihetetlenül technikás játékos. Ha fizikálisan nézzük, akkor jól dolgozik, gyors, koncentrált és nehéz elnyomni. Sok energia rejlik benne és nagyon ügyes. Rendkívül fiatal, el kell döntenünk, hogy mit kezdünk vele a közeljövõben, hogy jobb-e esetleg neki a kölcsönjáték, vagy maradjon-e velünk. Jelenleg velünk dolgozik, figyeljük a fejlõdését. Azt akarom, hogy a legjobbat tudja kihozni magából.”

Melyik játékosát kedveli a legjobban? „Ha megkérdezné a lányomat, kit szeret jobban, az édesanyját vagy az édesapját, nem tudna mit mondani. Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni. Cristiano, Bale, Benzema, James, Isco… Egytõl egyig tehetséges játékosok és mindannyian olyan magas szinten vannak, hogy lehetetlen választani. Csak boldog vagyok, hogy egy oldalon állunk. Ez egy kellemes probléma, ami fennáll a középpályán és a védelemben is. Kemény munkával a csapat még jobbá válhat.”

Aggódik a kapushelyzet miatt? Vannak ugyan kapusok a csapattal Melbourne-ben, mégis sokat beszélnek Casilla vagy De Gea érkezésérõl. „Egyáltalán nem aggódom. A kapu 7,32 méter széles és 2,44 méter magas. A helyzet egyszerû, állsz a kapuban és teszed a dolgod. Keylor tökéletesen megérti a helyzetet. Tapasztalatban és minõségben magasabb szinten van, mint Rubén vagy Pacheco. Ha egy újabb kapus érkezik, rendben, megoldjuk a helyzetet. Optimista és nyugodt vagyok a kapusok helyzetét illetõen. Nagyon jó csapatunk van, de ha fejlõdni tudunk és még versenyképesebbé válunk azon a poszton, annak csak örülünk.”

Az új igazolásokról: „Én jelenleg a csapattal dolgozom, a klub pedig figyeli a játékospiacot, ez azonban nem könnyû feladat. Természetesen örülnék még sok jó játékosnak; amikor leülünk a technikai stábbal, számba vesszük a lehetõségeket. Ez nem csak arról szól, hogy találunk néhány jó játékost. Olyan helyzetbe kell kerülnünk, hogy képesek legyünk leigazolni õket. Régebben ez sokkal könnyebb volt, ugyanis csak néhány csapat rendelkezett erõs anyagi háttérrel. Mára rengeteg klub képes magas fizetéseket biztosítani, ezért nem könnyû elcsábítani tõlük a játékosokat. Szeretnénk fejleszteni a csapatot. A minap láttam Asensiót és Mayorált a spanyol U19-es csapatban, akik mindketten bizonyították, hogy Európa legjobb fiataljai között vannak. Nagyon sok tehetséges játékosra kell figyelnünk. Látva a fejlõdésüket, korábbi tapasztalataimból beszélve tudom, hogy lehetõségre van szükségük. Viszont nem vagyok hülye, tisztában vagyok azzal, hogy mindenekelõtt a holnapi meccsre kell koncentrálnunk. Ha megtaláljuk az egyensúlyt a rutinos játékosok és a fejlõdõ fiatalok között, egy olyan alapot adhatunk a Madridnak, amilyen akkor volt, mikor elõször itt voltam, 14 játékossal az utánpótlásból és 7 állandó kezdõvel. Biztosítanunk kell, hogy a fiatalok is szerepelhessenek és fejlõdhessenek, de ezt sokkal nehezebb megvalósítani, mint amilyennek tûnik.”

Cristiano: „Megpróbáltuk õt leigazolni, mikor még a Valenciánál dolgoztam. Nagyon szerettük volna megszerezni, de nem sikerült. Mindig problémát jelentett, mikor a Unitednél játszott. Mára egy sokkal összetettebb játékossá vált és mindenki láthatja a fejlõdését. Õ a világ egyik legjobbja; nehéz lenne megmondani, hogy ki a legjobb, de véleményem szerint Cristiano, Bale, Benzema és James mind a legjobbak között vannak és a legjobb formájukban senki sem veheti fel velük a versenyt.”

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK