Benítez: Hiszem, hogy Benzema 20-25 gól fölé kerülhet

A Real Madrid edzõje teljes mértékben tudatában van annak, mit várnak tõle a spanyol fõvárosban, s már vannak elképzelései arról is, miként szeretné ezeket a célokat megvalósítani.

Meg van rémülve?
Nem, madridi vagyok. Itt nevelkedtem. Már két órával a meccs elõtt elindultam a haverjaimmal, hogy legyen állóhelyünk a Bernabéuban. A gyerekkorom és az ifjúságom is errõl a klubról szólt.

Olyan klubba érkezett, ahol nincs középút…
Itt nevelkedtem: tudom, a második hely nem számít. A célok az érdemeidtõl függnek, az igazolásoktól, a csapattól. És ez egy nagyon jó csapat, mely mindenért versenybe szállhat, ám ehhez meg kell találni az egyensúlyt. Mindent ki kell hozni a keretbõl ahhoz, hogy ott legyünk még a porondon májusban, harcoljunk, s megnyerjük a döntõ jelentõségû meccseket. Itt nõttem fel: értem és elfogadom az elvárásokat.ú

Tudja, hogyan kell kezelni a Santiago Bernabéut?
Jó fogadtatásra számítok. Tudom, mit vár a közönség: jó focit és gyõzelmeket. S persze azokat a játékosokat értékelik, akik mindent beleadnak. Egy intelligens publikumról beszélünk. Azt akarják, hogy támadó szellemben, szépen játszunk. Nem szeretem a 0-0-ra végzõdõ meccseket. Minden csapatnak megvan a maga szintje, s a Madrid mindig gólokat kell szerezni, lehetõség szerint úgy, hogy közben egyet sem kap. A célom az egyensúly megteremtése, ezt szeretném elérni a rendelkezésre álló játékosállománnyal. S ebben a közönség a segítségünkre lesz, örömüket lelik majd a futballunkban.

Támadó középpályást szeretne faragni Bale-bõl?
Van egy nagyon kellemes problémánk, mégpedig az, hogy itt van Isco, James, Bale, Ronaldo… A támadójátékban nagyon erõs futballistáink vannak, mind a kapura törnének. A feladatunk az, hogy a jellegzetességeiket összekombináljuk. Gareth például remekel, ha nagy terület van elõtte, James és Isco megtalálja a réseket, Ronaldo jól mozog befelé, Benzema megteremti magának a helyzeteket… Mindannyiuknak meglesz a szabadsága. S a posztjaik? Ott kell játszaniuk, ahol a legjobbak, ahol élvezik a meccset. Ezeket az érdekeket kell összhangba hozni: hol a legkényelmesebb a játékosnak és hol tud leginkább a csapat hasznára válni. Ez a kulcs.

Lesznek még érkezõk?
Augusztus 31-ig nyitva áll a piac, lehetnek még mozgások, de én csak arról a keretrõl beszélhetek, mely jelenleg a rendelkezésemre áll. Nem könnyû javítani ezen a csapaton, hiszen nem sok olyan játékos van, aki jobb a mieinknél, s le is igazolható. De másként is tudunk fejlõdni, minõségi, játékosokra és csapatrészekre specializált munkával.

Gondolt esetleg egy olyan kilencesre, aki kicsit más, mint Benzema?
Minden posztnál elõny, ha vannak alternatívák. Pl. a középpályán jó, ha van egy játékosod, aki a labdatartásban erõs, s egy másik, aki remekül passzol. Meccstõl függõen mindkettõnek megvannak a maga elõnyei. A csatároknál sincs ez másként. Benzema egy kiváló játékos. Idén az az egyik vágyam, hogy túllépje a 20-25 gólos határt. Ebben nagyon bízom. Benzema ráadásul képes másféle játékra is egy másik támadóval kiegészülve. Ronaldo pl. remekül fejel.

Mennyire függenek a Barcelonától?
Spanyolországban nem csak õk vannak. Itt az Atlético, a Valencia, a Sevilla, akik szintén remekül teljesítenek. De nyilvánvaló, hogy a Barcelona a bajnok, a legfõbb hivatkozási alap. Ellenük sokkal nehezebb megtartani a labdát, hiszen ahhoz vannak szokva, hogy õk birtokolják, s ha mégsem, helyre akarják állítani a világ rendjét és kárt szeretnének okozni az ellenfélnek. Nem lesz könnyû dolgunk velük.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK