Egy hétnyi szórakozás és imádkozás

Ami a játékosoknak megtiszteltetés, az nekünk lidércnyomás. A válogatott szünet újra elérkezett, és mi, madridisták újra azért izgulhatunk, hogy a játékosok egészségesen térjenek vissza a klubhoz. Számos játékosunk elutazott hazája válogatottjához, ám szerencsére sokukkal találkozhatunk majd a képernyõk elõtt.

Kezdjük a sort a horvátokkal, akikhez immár két játékost is delegálunk Luka Modric és Mateo Kovacic személyében. Déli szomszédaink a saját dolgukat nehezítették meg, hiszen a biztos továbbjutást érõ második helyrõl három nyeretlen mérkõzéssel letaszították magukat a dobogó legalsó fokára. Egy hatpontos feladat elõtt állnak a fiúk, hazai pályán a továbbjutás szempontjából minimális esélyekkel bíró Bulgária ellen (október 10., 20:45, TV: Sport 1) kötelezõ a három pont, akárcsak idegenben a Málta elleni zárófordulóban (október 13., 20:45).

Folytassuk a horvátokat a második helyrõl letaszító norvégokkal, ahol Martin Ødegaard ismét lehetõséghez juthat. Hatalmas lehetõség elõtt állnak a H csoportban 16 ponttal álló északiak, akik 2000 óta minden világversenybõl kimaradtak, és ezúttal is egy hajszálon múlhat a siker. Málta hazai pályán országos egyes (október 10., 18:00), azonban a második mérkõzés a csoport állását figyelembe véve igazi rangadóvá avanzsált, hiszen Martinék Rómába utaznak, ahol a csoportelsõ olaszok ellen kell bebiztosítani a továbbjutást (október 13., 20:45). Lehet, hogy ezúttal is elbuknak a norvégok?

Nem úgy, mint a walesiek! A Gareth Bale vezette társaság esetében 99%-os biztonsággal állítható, hogy kijutnak a 2016-os EB-re. 18 pontjukkal vezetik a B csoportot, és csak úgy bukhatják el a részvételt, ha nem szereznek pontot a Bosznia elleni idegenbeli (október 10., 20:45, TV: Sport 2) és az Andorra elleni hazai mérkõzéseken (október 13., 20:45), miközben Izrael hat ponttal zár Ciprus és Belgium ellen. A walesi válogatott tehát fennállása elsõ EB-jére készülhet.

A spanyol válogatott pedig már a tizedikre, hasonló eséllyel, mint Bale-ék esetében. A Sergio Ramost és Dani Carvajalt sérülések miatt nélkülözni kénytelen együttesben így is lesznek madridi játékosok, Isco, és a Ramos helyére behívott Nacho személyében. A címvédõnek nem jelenthet gondot Luxemburg két vállra fektetése (október 9., 20:45, TV: Sport 1), amellyel máris biztos résztvevõvé válhatnak, így az ukránok szempontjából sorsdöntõ találkozó (október 12., 20:45, TV Sport 1) számukra afféle jutalomjáték lesz. Kérdés, hogy komolyan veszik e majd a második mérkõzést?

Afelõl viszont kétségünk nem lehet, hogy az orosz válogatott teljes elszántsággal veti bele magát a hátralévõ két meccsbe. Denis Cheryshev ismét meghívót kapott, és szerencsés esetben pályára is léphet a csoportutolsó Moldova (október 9., 20:45), valamint az oroszok mögött jelenleg három pont hátrányban lévõ Montenegró ellen (október 12., 18:00, TV: Sport 1). A klubjában kapott kevés játékidõ nem javítja Denis esélyeit a csapatba kerülésre, de a stabil kerettagságot kivívó szélsõ kétségtelenül képes lehet lendíteni az oroszok játékán, akár kezdõként, akár csereként.

Cristiano Ronaldo esetében viszont badarság lenne ilyesmirõl beszélni, hiszen fix kezdõ a válogatottban. Portugália a csonka I csoport elsõ helyén áll, hat meccsbõl ötöt megnyerve, azonban a második helyen tanyázó Dánia ellen hazai pályán sem biztos a gyõzelem (október 8., 20:45, TV: Sport 2). A hitehagyott, és a kijutás szempontjából rég elúszó szerbek ellen valamivel jobbak lehetnek az esélyek (október 11., 18:00). A továbbjutást jelentõ két helyre még – meglepetésre – az albánok pályáznak, ám Ronaldóék nagy valószínûséggel a csoport élén zárják majd a selejtezõsorozatot.

Akárcsak Németország, akik 19 ponttal állnak a D csoport élén, két egységgel a lengyelek, és további kettõvel az írek elõtt. Utóbbiakkal meg is mérkõznek Toni Kroosék, méghozzá idegenben (október 8., 20:45, TV: Sport 1), ahol bármi megtörténhet, viszont a kijutásra esélytelen grúzok ellen kötelezõ a gyõzelem hazai környezetben (október 11., 20:45, TV: Sport 1). Ezt nehezebb lenne elbukni, mint végrehajtani.

A franciák viszont képtelenek elszúrni bármit is, hiszen rendezõként alanyi jogon részt vesznek a jövõ évi kontinenstornán. Így Karim Benzemára, Raphael Varane-ra és társaikra két barátságos teazsúr várhat a csoportjában gyõzelem nélkül álló örmények (október 8., 20:45) és az addigra minden tétmeccsén túljutó dánok ellen (október 11., 20:45). Várhatóan egyik mérkõzésen sem fog megszakadni egyik fél sem.

Nem úgy, mint Brazília Marcelóval a fedélzeten. Dél-Amerikában kezdetét veszi a 2018-as VB-selejtezõ, amely rögtön egy rangadóval indul az elsõ körben, a Chile-Brazília találkozóval (október 9., 1:30), majd a második körben már könnyebb dolga lesz a braziloknak, otthon, Venezuela ellen (október 14., 3:00). Ha az ötszörös világbajnok nem koncentrál, könnyen pontokat veszíthet, már a selejtezõsorozat elején.

Costa Rica számára csak egy hónap múlva indul a világbajnokság kvalifikációja, így Keylor Navasékra két tét nélküli meccs vár, elõször Dél-Afrika (október 9., 4:00), majd az USA ellen (október 14., 0:30). Ráhangolódásnak tökéletes az egy hónap múlva esedékes Haiti és Panama elleni tétmérkõzésekre.

Végezetül essen néhány szó a spanyol U21-es válogatottról, ahol Borja Mayoral bemutatkozhat, de ott van a kölcsönben az Espanyolnál szereplõ, a korosztályos válogatottban két alkalommal pályára lépõ Marco Asensio is a keretben. A spanyolok eddig egyszer játszottak az U21-es EB-selejtezõn, Észtországot verték 2-0-ra. Két mérkõzésen gyarapíthatják pontjaikat, elõször Grúzia (október 7., 19:00), majd Svédország ellen (október 13., 18:45).

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK