Coentrão: Madridban én voltam a sajtó rút kiskacsája

Fábio Coentrão a nyáron távozott a Monaco csapatába, azóta elõször ad hosszabb interjút a spanyol sajtónak. A portugál bekk beszél az új kihívásokról, az érzelmeirõl, de természetesen szóba kerül Cristiano is.

Ismét a legjobb Fábiót láthatjuk Monacóban. Veszélyes és még gólokat is szerez. Milyen csapatot váltani?
Egy új korszak ez a karrieremben, remélem, itt boldog leszek. Nagy öröm, hogy a Monaco mezét viselhetem.

Miben tudott itt fejlõdni? Megkérdõjelezhetetlennek érzi a helyét?
Nincs olyan, hogy valaki helye garantált. Csak egy vagyok a sok közül, aki a célok eléréséért dolgozik.

Négyes mezben játszik, amit Sergio Ramos hordott a Madridban. Úgy érzi, hogy ön is egy hozzá hasonló vezéregyéniség lett?
Nem ezen múlik, hogy valaki vezetõ-e. Az egyetlen ilyen ember az edzõ, a csapat pedig azt teszi, amit kell, hogy jöjjenek az eredmények.

Gondolom az újbóli találkozás egy baráttal és ex-madridistával, Ricardo Carvalhóval sokat segített neked. Így volt?
Igen, de nem õ az egyetlen. Itt van Joao Moutinho és Bernardo Silva, akik a válogatottban csapattársaim, s már sok mindent megéltünk együtt. Az ilyesmi mindig támogatja az embert, valóban.

És a város? Mennyire tudtál már alkalmazkodni ehhez a csodálatos környezethez?
Teljesen más, mint azoknak a városoknak a nagy része, amelyeket ismerek. Nagyon szép, könnyû volt megszokni. Most minden remek, semmi gondom nincs.

Még mindig madridistának tartod magad?
Persze, ezt nem tagadhatom. Négy olyan évet töltöttem ott, mely nagyon fontos volt a közösen megélt pillanatok, az elhódított címek miatt. Ez büszkeséggel tölt el. Sokat jelent nekem a klub.

Követed a mérkõzéseket? Milyen a csapat Benítezzel?
Még szép! Kötõdöm a csapathoz érzelmileg, és egyébként még szerzõdéssel is. Addig, amíg nem mi vagyunk az ellenfél, azt remélem, megnyerik a meccseiket.

Mit gondolsz, lehet még egy esélyed a Madridnál? Bízol a folytatásban?
Egyszerre csak egy dologra koncentrálok. Mindent a maga idejében. Most a Monaco a fontos, az idény végén meglátjuk, mi történik. A jövõt csak Isten látja. Az egyetlen célom, hogy megszerezzem az önbizalmat, amire szükségem van, s mindenkinek megmutassam, hogy jól vagyok, s van még a tarsolyomban „piacképes” foci.

Mi történt? A portugál válogatottban egy kiváló Coentrãót láthatunk, tele magabiztossággal, akinek súlya van a csapatban – egészen más, mint amit a Real Madridnál mutattál.
Talán van ebben valami, de ne feledjük azt sem, hogy nagyon hosszú volt az idény, játszottam, de jó lett volna többet pályára lépni, támogatni a csapatot. Azt is meg kell említeni, hogy voltak nagyon balszerencsés pillanataim, melyek megtörték a ritmusomat. Tudom, hogy fontos, döntõ jelentõségû találkozókon is kaptam lehetõséget, de többet is tehettem volna.

Mit gondolsz, igazságtalan volt veled a sajtó?
Õszintén? Igen. Úgy éreztem, semmire nem tartanak. Amint egy kicsit gyengébben teljesítettem, támadtak, azonnal. Ha jól ment a meccs, akkor sem dicsértek agyon. Mai napig azt kérdezem magamtól, miért én voltam a sajtó rút kiskacsája… De nem fontos, hozzászoktam.

Mi jelenti a legnagyobb nyomást a Real Madridnál? A Monacónál kevesebb a teher?
Nyomás mindig van, mivel a gyõzelem a cél. De ez mindenütt így van – bár vannak csapatok, ahol kicsit fokozottabb a szurkolói elvárások miatt.

Sokan úgy látták, hogy a balszélen Marcelo nem nyújt elegendõ védelmet, s lett volna helyed a csapatban. Mit gondolsz, ha több lehetõséget kapsz, akár maradhattál volna?
Ez most nem igazán fontos, amúgy is lehetetlen megmondani, mi lett volna, ha… A Monacóban többet játszhatok, most pont erre van szükségem, ezért itt akarok játszani és szeretnék gyõzelmeket aratni.

Hiányzik Cristiano?
Persze. Különleges személy volt az életemben négy éven keresztül, nagyon jó barátság alakult ki köztünk. De végül a távozásra esett a választásom.

Most kicsit gyengébb, ami a góllövést illeti. Te ismered, mit látsz rajta?
Cristiano lenyûgözõ. Kétségtelen, hogy õ a legjobb. Neki nem létezik lehetetlen, ezért is dönt meg újabb és újabb rekordokat, egyiket a másik után. Egyedülálló.

Múlt héten történelmet írt, õ lett a Madrid történetének legeredményesebb játékosa. Gratuláltál neki?
Naná. Boldog vagyok úgy is, mint a barátja, és hatalmas büszkeséggel tölt el, mint minden portugált, hogy Cristiano a világ legjobb és legnagyobb klubjában ilyen sikert ért el.

Úgy tûnik, mintha Benítezzel kicsit beljebb játszana, közelebb a kapuhoz.
Bárhol legyen, Cristiano mindig hatékony, a tehetsége mindenütt megmutatkozik, ezért is õ a legjobb.

Tartod a kapcsolatot a régi társakkal?
Szerencsés vagyok, hiszen sok barátom van Madridban, de a legszorosabb kapcsolatom a portugál csapattársaimmal van, ami természetes.

Mi lesz a válogatottal? Az elõzõ Eb-n sokáig eljutottatok, van esély a gyõzelemre?
Mindig nagy reményeket támasztanak a csapat felé, s mi még mindig bízunk abban, hogy nyerhetünk valamit ezzel a felállással.De két lábbal a földön kell maradni, mindig csak a következõ lépésre koncentrálni. Nagyon jó a csapatunk, egységes, tehetséges. Meglátjuk, meddig érhetünk el.

A Monacóba most az egyik legnagyobb fiatal tehetség játszik. Miként látod Bernardo Silva jövõjét? Azt mondják, a Barcelona nagyon közel jár ahhoz, hogy szerzõdtesse.
Igen, tényleg nagyon ügyes srác, aki keményen dolgozik és azon van, hogy messzire jusson. Már ismertem õt korábban, de most, hogy közelrõl láthatom, még inkább meglep. Hihetetlen tehetség, nem férhet kétség ahhoz, hogy egy igazán nagy játékos.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK