Cristiano Ronaldo: Mindenben fejlõdnöm kell

Cristiano Ronaldo az elsõ labdarúgó, aki négy alkalommal is megnyerte az Aranycipõt. A World Soccer Magazin ennek apropóján készített interjút a portugál klasszissal. A Real Madrid támadója beszélt a jelenrõl, a vetélytársairól, elárulta, hogyan és hol szeretné befejezni karrierjét, de szót ejtett a portugál nemzeti csapatról is.

Megannyi egyéni cím elhódítása után mit jelent számodra ez a díj?
Egy támadó legfontosabb dolga a gólszerzés. Négy alkalommal a legjobb góllövõnek lenni megtiszteltetés és különleges érzés. Úgy vélem, ez nagyon fontos. Imádom, hiszen ez olyasvalami, amiért dolgozol, ez pedig a munka gyümölcse. Remélem, tovább tudok haladni ezen az úton.

Pályafutásod kezdetén gondoltad volna, hogy egyszer négyszeres Aranycipõ-gyõztes leszel?
Nem, természetesen nem. Úgy gondoltam, hogy talán nyerhetek egy vagy két alkalommal, de hogy négyszer… Néha azonban van egy eseménysorozat, amely folyamatosan visz téged a célod felé. Például, sok góllal kezdtem az elsõ néhány mérkõzésen és arra gondoltam, hogy ‘oké, jól játszok, így kell folytatnom’. Látod, ahogy az emberek a trófeáról beszélnek és saját magad motiválod.

Sokat változott Cristiano Ronaldo pályafutásának kezdetétõl mostanáig?
Más lett. Sokkal inkább csatár vagyok, mint szélsõ. A gólok többsége a tizenhatoson belül, a kapuhoz közel születik, ezért a pozícióm változott egy kicsit. A gólérzékem is, hiszen a tapasztalat által tanul az ember. Ez olyasvalami, ami sokkal természetesebben jön most, mint korábban, és ez boldoggá tesz. Mindenki láthatja a pályafutásom evolúcióját, ennek pedig örülök. Folyamatosan fejlõdök.

Mit szeretnél még elérni a Real Madriddal? Innen akarsz visszavonulni?
Szeretnék folyamatosan gyõzni. Még mindig jól, fiatalnak érzem magam. 30 éves vagyok, még hat vagy hét évig szeretnék játszani. Ezekben az években jól szeretném csinálni a dolgokat és tartani az elmúlt évek szintjét. Tudom, hogy fokozatosan egyre nehezebb és nehezebb, de a fejemben lehetséges. Gyõzni akarok, a világ legjobb klubjában vagyok. 33 éves koromig van szerzõdésem a Real Madriddal, sokszor elmondtam már, hogy az az álmom, hogy itt fejezzem be a karrierem, hiszen jól érzem magam itt, úgy gondolom, hasznos vagyok a csapat számára. Folytatni akarom.

Szerinted melyik riválisod lesz a következõ aranycipõs? Úgy véled, hogy Messi hátrányba került a sérülése miatt?
Az Európai bajnokságokban nagyon sok nagyszerû támadó játszik. Angliában, Németországban… Rooney, Agüero, Lewandowski, Neymar. Benzema is jó formában van. Suárez is, ismét. Sok remek játékos van, de azt hiszem, hogy újra meg akarom nyerni a díjat. Meglátjuk, mi történik ebben a szezonban.

Nehezebb most tartani az áldozat, a munka és az erõnlét szintjét?
Jelenleg nem érzek különbséget a mostani és a 25 éves önmagam között. Nagyon sokan azt mondják, hogy 30 után hanyatlani kezdesz, de az én mentalitásom nem ilyen, hiszen ha odafigyelsz magadra, dolgozol, gyakorolsz és jól csinálod a dolgokat, akkor nem érzed ezeket a hatásokat. Ez olyan mint az életkor, nem öregszünk meg egyik napról a másikra, ez egy lassú folyamat. A labdarúgó élete egy kicsit hasonlít erre. Ha odafigyelsz magadra, akkor akár 40 éves korodig is játszhatsz. Ami engem illet, megvan a kellõ motivációm és vágyam a folytatáshoz. 

Hogyan képesek odafigyelni magukra a profik, akik klubszinten már mindent megnyertek?
Minden motiváció kérdése, én pedig ilyen vagyok. Ameddig motivált vagyok, addig oda fogok figyelni magamra és keményen fogok edzeni annak érdekében, hogy a tõlem telhetõ legjobbat nyújthassam. A szenvedélyem a garancia arra, hogy a jövõben jó leszek. Remélem, hogy tudom tartani a szintet évrõl évre, hiszen ez a legnehezebb része a dolognak.

Vannak olyan dolgok, amikben fejlõdnöd kell?
Mindenben. Nem koncentrálok csak egy dologra, hanem általánosan mindenre. Mindig próbálok jobb lenni, jobban játszani, edzeni, regenerálódni – ez nagyon fontos -, és mindig túl akarok szárnyalni mindent.

Mely területen akarsz különösen fejlõdni?
Fejelés, helyezkedés, szabadrúgások… Soha nem gondolhatjuk, hogy már mindent tudunk. Ha ilyen a mentalitásod, akkor soha nem fogsz fejlõdni. Mindig dolgozok és csak arra gondolok, hogy tovább és tovább fejlõdhetek.

A Real Madrid kulcsfontosságú szerepet játszik a kalandodban? A legjobb mutatóid a habfehér mezben érted el…
Amióta megérkeztem mindig nagy dolgokban kellett gondolkodnom, hiszen a Real Madrid a világ legnagyobb klubja. Nagyszerû pillanat volt a pályafutásomban. A negyedik Aranycipõ egy hatalmas megtiszteltetés. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki itt van: a portugál nagykövetnek, az edzõmnek, az elnöknek, a szurkolóknak…

A csapattársaid nélkülözhetetlen szerepet játszottak ezekben az években?
Természetesen. Nélkülük nem nyerhettem volna. Ugyanez igaz a fizikai stábra és mindenkire, aki segít nekem abban, hogy jó erõnléti állapotban lehessek egész évben és azért dolgozhassak, ami jó nekem és jó a Real Madridnak.

Mik a céljaid ebben az idényben? Mindig többre vágyom.
Meg akarom nyerni az ötödik Aranycipõmet, aztán a hatodikat… A Real Madridnak mindig címekre van szüksége, ez az év sem más. Meg akarjuk nyerni a bajnokságot, a Bajnokok Ligáját és a kupát is.

Milyen reményeid vannak az Európa-bajnokságot illetõen?
Hiányzik egy cím a nemzeti csapattal. Ez lehetne pályafutásom csúcspontja, reménykedem. Jó edzõnk van és kiváló elnökünk. Az új generáció jó, ez pedig segít minket a fejlõdésben. A portugál klubok olyan játékosokat nevelnek, akiknek helyük lesz a nemzeti csapatban. Nagyszerû jövõ elé nézünk.

Forrás: worldsoccer.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK