Ancelotti: Szeretnék még BL-t nyerni

Carlo Ancelotti Manchesterben járt, ahol egy angol lap készített vele interjút. Az olasz mester jelenleg nem dolgozik edzõként egyetlen klubnál sem, a Real Madridtól történt menesztését követõen úgy döntött, pihen egy évet. Azonban szeretne visszatérni, hiányzik neki az edzõi munka, illetve a Bajnokok Ligáját is szeretné még elhódítani, amivel egyedüli négyszeres gyõztes edzõvé válna.

Ha van valaki, aki tudja, hogy mit jelent edzõként a BL-ben lavírozni, az Carlo Ancelotti. 2014 május 24-én az olasznak sikerült bebiztosítania, hogy ikonként tekintsenek rá, miután leszállította a Real Madrid számára a Tizediket. Majd kirúgták.

„A tapasztalat azt mutatta, hogy ha az adott évben semmit nem nyersz, akkor ki fognak rúgni” – mondja Ancelotti egy manchesteri hotel kávézójában. „Amikor a Real Madridhoz igazoltam, tisztában voltam azzal, hogy ennek megvan a lehetõsége.”

Az elit futballmenedzsmentben nincs olyan, hogy középút, semmi sem generál akkora figyelmet, mint az olyan elmék sikere vagy bukása a BL-ben, mint José Mourinho, Louis van Gaal és Arsene Wenger. Ancelotti 2014-ben kockáztatott és nyert, a Real Madrid az Atlético legyõzésével megszerezte a tizedik BL-serlegét, az olasz pedig edzõként a harmadikat, amivel egy igazán elõkelõ lista élére ugrott Bob Paisley mellé.

Az elõzõ idényben azonban nagyot fordult a kocka: a Juventus elleni elõdöntõs vereséggel biztossá vált, hogy már nincs visszaút a Bernabéuba.

Az õrület, a bizonytalanság és a dicsõség utáni hajsza ellenére Ancelotti bevallja, hiányzik neki minden egyes része: „Imádom a munkámat” – mondja. „Nem találom stresszesnek, csak azért pihentem, mert nem találtam másik klubot a Real Madrid után. Nem a stressz miatt volt szükségem erre, mivel ez számomra nem jelent gondot. Nem érzem a rám nehezedõ nyomást. Szeretem a munkámat, tudom, hogy mivel jár. Van tapasztalatom.”

„1995-ben kezdtem, akkor, az elsõ csapatommal, a Reggianával, a másodosztályban ugyanazt a nyomást éreztem, mint most. Semmi nem változott ezzel kapcsolatban, csak a meccsek száma nõtt, különösen a topcsapatoknál. Kizárólag ez jelent nyomást.”

Amióta elhagyta a Real Madridot, Ancelotti egyfajta lebegõ pallosként tetszeleg a lejtõn nem felfelé, hanem inkább lefelé haladó menedzserek feje fölött. Az olasz azonban nem siet. Élvezi a pihenést, illetve azt, hogy a partvonalról figyelheti az edzõi forgatagot.

A futballvilágon kívüli idõszakát kanadai feleségével, Mariannal töltötte Vancouverben, illetve családját is meglátogatta Olaszországban, de mindenképp szeretne visszatérni a munkájához. Eddigi eredményeivel, ami nem csak a trófeákat jelenti, hanem többek között az egységes öltözõket, a klubjainál uralkodó pozitív hangulatot, arra sarkallja a klubjaikat újra a helyes útra terelni szándékozó klubtulajdonosokat, hogy körbeudvarolják.

„Tovább várok. Ha nem találok egy klubot egy jó projekttel, tudok várni. Mit fogok csinálni? Meccseket nézek, horgászom, ilyesmi. De jövõ nyáron meglátjuk. A szezon közepén nem fogok munkát vállalni, de nyáron szeretnék ismét dolgozni.”

2014-ben Ancelotti volt a United edzõi posztjának legfõbb várományosa, de mivel az olasz a BL-gyõzelemmel bebiztosította helyét Madridban, nem váltott klubot, ezzel pedig utat adott Van Gaalnak, aki elmondta, hogy 2017 nyarán, amikor lejár a szerzõdése a manchesteriekkel, visszavonul.

Miközben elmondja, hogy nem bánta meg, hogy a maradás mellett döntött, még akkor sem, ha egy évvel késõbb kirúgták, bevallja, hogy a United csábító lenne. „Ez természetes, de a Manchester United minden menedzser számára az.” – mondja az olasz.

 

„De nem bántam meg, hogy maradtam a Real Madridnál, mivel igazán jól éreztem magam ott. Ha visszatérek, akkor szeretnék egy olyan klubnál dolgozni, amelynek jó projektje van, de természetesen versenyképes is.”

„Amikor csatlakoztam a PSG-hez, akkor nagyon jó projektjük volt. Nem rendelkeztek olyan hagyományokkal, mint a Milan vagy a Madrid, de növekedni akartak, és még mindig ezen az úton vannak. Az angol bajnokság a legjobb a hangulat, a légkör szempontjából. Ráadásul versenyképes is, szóval szívesen visszatérnék, különösen a hangulat miatt.”

„A tulajdonos vagy az elnök az, aki irányítja a klubot” – mondja Ancelotti. „Az edzõ feladata az, hogy állandó boldogságot nyújtson neki. De a siker kulcsa edzõként a játékosokkal való kapcsolat. A fontos klubok, és fontos játékosok akkor lesznek sikeresek, ha megfelelõ a környezet. A játékosoknak élvezniük kell a munkájukat, szabadon meg kell mutatniuk a tehetségüket.”

„Ez az én szemléletmódom. Dolgoztam néhánnyal a legnagyobb játékosok közül, mint Ronaldo, Ibrahimovic, Kaká, Zidane, de a legjobbakkal a legkönnyebb dolgozni, mivel annyira profik. A gyõztes mentalitásuk, profizmusuk segíti az edzõt. Persze néha dühös lesz az ember, de a kapcsolatom a játékosaimmal alapvetõen nyugodt.”

„Szeretek velük jóban lenni, sokat beszélgetni, de ez nem jelenti azt, hogy a munkám bizonyos aspektusaiban nem vagyok szigorú. De ilyen a stílusom, amivel elégedett vagyok.”

„Persze attól, hogy én vagyok az edzõ, másoknak is nagy tapasztalatuk és tudásuk lehet, az pedig nagyon fontos, hogy ezek az emberek is a megfelelõ válaszokat kapják meg és megoldjuk a problémákat. Ez a közös cél. Az adott klubnál már ott lévõ szakemberekkel együtt kell dolgozni, segíteni kell a fejlõdésüket és a klubnak is segíteni kell abban, hogy fejlõdjön. Én mindig ezt tettem.”

Az, hogy Ancelotti jövõre hol folytatja, még kérdéses, sok függ az év végi edzõváltásoktól. Az angol bajnokság is lehetséges célállomás, tekintve, hogy az olasz dicsérõen beszél a Manchester United történelmérõl vagy a City gazdasági erejérõl, bár Pep Guardiola bizonytalan jövõje a bajoroknál is lehetséges célponttá tette Ancelottit.

Az olasz nem titkolja, hogy tetszik neki a United és az Arsenal hozzáállása, akik bár a héten a BL-kiesést akarják elkerülni, a jövõre legalább annyira koncentrálnak, mint a jelenre.

„Lehetséges, hogy az olyan klubok, mint az Arsenal vagy a Manchester United másképp gondolkodnak, nem csak az eredményre koncentrálnak.” – mondja Ancelotti. „Más dolgokkal is foglalkoznak, mint például a projektjük. Más csapatok, mint például a Real Madrid, állandóan a csúcson akarnak lenni. A PSG, amikor oda mentem, növekedni akart. Minden klubnak megvan a saját projektje és filozófiája.”

„Amikor Wenger úgy dönt, hogy befejezi az Arsenalnál, nem gondolom, hogy valaha is látunk még edzõt, aki ilyen sokáig lesz a klubnál. De õ és Ferguson mások, ilyen menedzsereket – legendákat – találni lehetetlen. De az edzõi munka érdekében remélem, hogy találunk még olyan klubokat, amelyeknek nem csak az eredmény a fontos.”

„Szerintem a United más dolgokra koncentrál, az Arsenal ugyanúgy. Az Arsenal nem nyert trófeákat sok-sok éven át, de fejlõdtek. Új stadiont építettek, Wenger pedig fantasztikus munkát végzett abban az idõszakban is. Nem minden az eredményrõl szól, vannak más dolgok is, ez a jó irány.”

„Az Arsenalnak nagyon nehéz dolga lesz, ha kiesnek a BL-bõl, de ha ez megtörténik, talán még nagyobb esélyük lesz idén a bajnokság megnyerésére. Szerintem a United és az Arsenal is továbbjuthat. Most már minden egy meccsen múlik.”

A csoportkörbõl való továbbjutás egy dolog, de a BL megnyerése már más tészta: „Nincsenek meglepetések, nincsenek új csapatok ebben a tekintetben. Szerintem a Barcelona, a Bayern és a Real Madrid, esetleg meglepetésként a PSG és a City az esélyesek.”

„A City hozott néhány remek eredményt idén, kiváló keretük van. A Unitednek megvannak a gazdasági lehetõségei, hogy újra versenyképes legyen, de ez persze a Cityre is igaz. A Unitednek a történelme miatt talán van egy kis elõnye. A Citynél inkább a gazdasági erõ az elõny.”

„Ebben az évben talán a City lehet a versenyképesebb a BL-ben.”

Szembetûnõ az angol edzõk hiánya a topmenedzserek közül a BL-ben. Gary Neville meglepetésszerû váltása a Valenciához azt eredményezi, hogy Harry Redknapp 2010-11-es szereplése óta õ lesz az elsõ angol edzõ a sorozatban, amikor debütál a Lyon ellen.

 

Az angol edzõk hiánya részben az olyan menedzsereknek tudható be, mint Ancelotti, Wenger vagy Mourinho, akik az angol bajnokságban is szerepet vállaltak, de Ancelotti szerint a tehetség itt van. „Ez egy nagyon érdekes projekt Gary Neville számára, de tisztelem a döntését, hogy bevállalt egy ilyen nagy kihívást egy másik országban.”

„Roy Hodgsontól tanul az angol válogatottban, Fergusontól pedig rengeteget tanulhatott a Unitednél, vagyis jó látni egy olya fiatal, angol edzõt, mint Gary, hogy így próbálja ki magát. Sok sikert kívánok neki. De meglep, hogy ilyen kevés angol edzõ van az európai topfutballban, nehéz erre magyarázatot találni.”

„Az olasz edzõk egy nagyon kemény bajnokságban fejlõdnek, a taktika nagyon erõs, és úgy gondolom, hogy az olasz edzõk és menedzserek nagyon jók, de az angolok is.”

„Lehet, hogy egy új edzõ fejlõdhet és berobbanhat, de nehéz megmagyarázni a jelenlegi helyzetet. De vannak jó edzõik. Pardew nagyon jó. Remekül teljesített a Newcastle-nél, most pedig kiváló munkát végez a Crystal Palace padján. Szerintem jelenleg õ az egyik legjobb edzõ Angliában. Igazán jól dolgozik.”

„Ha Anglia angol edzõt akar Hodgson után, akkor Pardew nagyon jó, szerintem õ a legjobb választás a nemzeti csapat élére. Õ a legjobb jelölt.

Az angol válogatott edzõi posztját Ancelotti nem fogja megpályázni, még akkor sem, ha az 2016 után szabad lesz. Az olasz újra szeretné megnyerni a Bajnokok Ligáját.

„Szeretnék még BL-t nyerni, ez természetes, de nem érzem úgy, hogy ez motiválna a legjobban, vagy az, hogy a legjobb legyek.” – mondja Ancelotti. „A BL megnyerése nagyon izgalmas, szerencsés voltam, hogy háromszor is átélhettem már ezt. Mindhárom gyõzelem minden egyes pillanatára emlékszem.”

„A Tizedik igazán különleges volt, mivel az érkezésem pillanatától mindenki csak errõl beszélt. Hosszú idõ – 12 év – telt el az utolsó gyõzelmük óta, a klub pedig már az érkezésemkor is ezért harcolt. Az emberek csak errõl beszéltek.”

„Ez egyértelmûvé tette, hogy mennyire fontos és mekkora motivációt jelent mindenkinek – a játékosoknak, az elnöknek, a klubnak, a szurkolóknak. De számomra ez nem jelentett nyomást, inkább remek motiváció volt. Abban az évben minden tökéletes volt a BL-ben.”

Õ pedig a legtöbb embernél jobban tudja, hogy hogyan kell tökéletesnek lenni a BL-ben.

Forrás: Independent
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK