Ancelotti: Mourinho az állásával fizetett a játékosai motiválatlanságáért

Az elmúlt időszakban történt események szokatlanul felkavarták a top-edzők állóvizét. José Mourinhót kirúgták a Chelsea-től, Van Gaal széke remeg a Unitednél, Guardiola bejelentette, hogy elhagyja a Bayernt, a helyét Carlo Ancelotti veszi át, Benítezt pedig a legfrissebb információk szerint bármikor meneszthetik. Hogy a portugál venné-e át a helyét, az még nyitott kérdés, mindenesetre Ancelotti véleményét érdemes meghallgatni az eseményekről.

Carlo Ancelotti szerint José Mourinho az állásával fizetett a Chelsea játékosainak „motiválatlanságáért” a Stamford Bridge-en.

Mourinho tavaly bajnoki címhez vezette a kékeket, de a 2015-16-os kiírást rendkívül gyengén kezdte a csapat, első 16 meccsükből 9-et elveszítettek. A portugál koporsójába az utolsó szöget a Leicester City elleni 2-1-es vereség verte be.

A King Power Stadionban elszenvedett vereség után Mourinho „elárulva” érezte magát a játékosai által, de Ancelotti szerint – akit 2011-ben menesztett a Chelsea, egy évvel azután, hogy duplázni tudott az angol együttessel – sosem könnyű fenntartani a motivációt egy olyan csapatnál, amely a megelőző évben sikeres volt.

 

„Ez a legnehezebb feladat egy edző számára egy csapaton belül, legyen szó akár egy jól, akár egy rosszul teljesítő gárdáról. Mindig vannak megoldandó problémák.” – mondta az olasz mester.

„Amikor jól mennek a dolgok, fennáll a lazítás veszélye; amikor rosszul, akkor pedig egyértelműen ott az önbizalomvesztés.”

„Az edzőnek mindig egyensúlyt kell tartania ebből a szempontból, növelnie kell a játékosai önbizalmát akkor, amikor nem működnek a dolgok.”

„Ez az, amiért Mourinho megfizetett. A csapat nem úgy játszott, mint tavaly, amikor egy rosszul sikerült év után égtek a bizonyítási vágytól.”

„Az idei ennek szöges ellentéte volt; a játékosok motiválatlanságára fizetett rá.”

Ancelotti épp a napokban erősítette meg, hogy a Bayern München élén váltja a következő idénytől Pep Guardiolát, vagyis így tér vissza a kispadra.

Túlszárnyalni a katalán edzőt komoly kihívást jelent, tekintve, hogy a 44 éves tréner sorozatban harmadik bajnoki címét szerzi a német együttessel, az elmúlt két idényben ott volt a BL elődöntőjében, most pedig ismét remekül szerepel a sorozatban.

Bár Ancelotti sosem dolgozott Németországban, a nagy utazó olasz egyáltalán nem ijed meg attól, hogy Guardiolát kell váltania, de attól sem, hogy egy új kultúrával kell megismerkednie.

„Semmi nem aggaszt” – mondta a Real Madrid és a PSG korábbi trénere. „Egy új, érdekes élményben lesz részem, örülök, hogy felfedezhetek egy olyan új országot, amely rendkívül ösztönző.”

„Ami leginkább gazdagított az elmúlt években, az a sok kultúra megismerése volt; a különböző országok különböző szokásai.”

„Úgy hiszem, hogy egy nagyon érdekes élmény lesz ez Németországban. Megtanulni németül? Már elkezdtem. Meg tudom erősíteni, hogy nem könnyű.”

„A legfontosabb mégis az, hogy jó kapcsolat legyen a játékosok és az edző között, hogy azt, amiben hiszel, tovább tudd vinni, meg tudd győzni a játékosokat az elképzeléseidről.”

„Az, ha ráerőltetsz valamit a játékosokra, sosem jó. Fontos, hogy a csoport higgyen abban, amit csinálsz, hogy mindenki elfogadja azt.”

„A Bayern egy óriási klub, a célom pedig az, hogy továbbra is versenyképes legyen mind Németországban, mind Európában.”

Ancelotti bevallja, hogy izgatott amiatt, hogy abban a bajnokságban dolgozhat, ahol a szurkolás hivatalosan is a legjobbnak minősített a világon.

„Úgy gondolom, hogy Németországban 2006 után nagyszerű befektetéseket hajtottak végre” – mondta az 56 éves szakember. „Újjáépítettek stadionokat, európai szinten is rendkívül versenyképessé váltak.”

„Különösen érdekel a hangulat, amit a pályán fogok tapasztalni, mivel úgy tűnik, hogy az egész stadion csodás hangulatot teremt. Ez az, amire a leginkább kíváncsi vagyok.”

Ancelotti kiváltságosnak érzi magát, amiért újabb kiemelt feladatot kapott a futballban, bevallva azt, hogy áldásnak gondolja, hogy ilyen lehetőségek jöttek szembe vele 20 éves karrierje alatt.

„Szerencsés voltam. Az első pillanattól kezdve olyan kluboknál dolgoztam, ahol nagyon hittek bennem.”

„Szerencsés karrierem volt, nagyon sok trófeával, amelyek segítettek is ebben az értelemben. Kétségtelen, hogy a nagyszerű lehetőségek mindig a megfelelő időben érkeztek.”

„A Reggianánál kezdtem, aztán jött a Parma a Serie A-ban, majd ugyanitt a Juventus és az AC Milan. Aztán amikor úgy döntöttem, hogy külföldre megyek, továbbra is mindig nagy csapatokhoz kerültem.”

Ancelotti szerint nem véletlen, hogy az olasz edzőkre ilyen nagy a kereslet, kiemelve, hogy Claudio Ranieri kiesőjelöltből bajnokesélyessé változtatta a Leicester City együttesét, ami csak alátámasztja, hogy az olasz liga nagyszerű taktikusokat képez.

„Saját tapasztalatom alapján úgy hiszem, hogy az olasz edző-iskola nagyon jó; rengeteg dolgot tanulok onnan.” – magyarázza.

„Emellett az olasz bajnokság a többi ligához képest teljesen más tapasztalatokkal ruház fel. Jelen van egy olyan, minden más ligától különböző taktikai kavalkád, ami minden szempontból fejleszt.”

„Olaszországban nagyon sok féle játékrendszer van; a többi helyen van egy domináns. Ez rákényszerít, hogy tanulmányozz többféle rendszert, hogy reagálj azokra, így pedig több tapasztalatot szerezhetsz.”

„Nem gondolom, hogy nagyon megváltoztam volna, amióta elkezdtem az edzői pályát. Még ugyanaz vagyok. Az persze egyértelmű, hogy a tapasztalataim során bővült a tudásom.”

„A munka mindenesetre ugyanolyan. Közben változtak a rendszerek. Erről könyvet is írtam… De ez a sport fejlődésével jár, ami állandóan változik. Az emberi kapcsolatokat nézve azonban nem változott a szemléletmódom.”

„Lehet, hogy most több játékost kell irányítani, vagyis egy kicsit bonyolultabb a helyzet annál, mint amikor 16-18 játékos alkotott egy keretet.”

Forrás: goal.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK