Zidane: A futball nem is olyan bonyolult

Milyen típusú edző Zidane? Vagyis inkább milyenné válik majd? Milyen módszerei vannak? Mikor és miért döntött úgy, hogy belekezd az edzői karrierbe? Készen áll a munkára egyáltalán? Ezekre, és számos más érdekes kérdésre próbált választ találni 2014-ben a francia Canal Plus France, dokumentumfilmjében, ami a Nouvelle Vie (Új élet) címet viseli.

A film a legendás cipő szögre akasztásától kezdődik, és bemutatja Zidane munkáját egészen addig, amikor is Ancelotti másodedzőjévé nevezték ki. A francia zseni maga vall a 2013/14-es szezonról, amikor az olasz mester munkáját segítette, aminek eredménye végül a Tizedik lett. Mindent megtudhatunk a kétségeiről és az aggályairól is, amik akkoriban gyötörték, természetesen a családtagok, csapat- és edzőtársak, ismerősök vallomásaival kiegészítve.

A film egyik részében Zidane-t az irodájában ülve találjuk, amint az éppen aktuális ellenfélről készít jelentést. "A futball nem is olyan bonyolult. Az előrejutásról, a passzokról szól. Minél előrébb játszol a pályán, annál veszélyesebb vagy az ellenfélre nézve. Én a játékosok oldalán állok. Meghallgatom őket." – mondja a francia legenda.

Zinedine Zidane

"Azt akarom, hogy a csapatom játsszon, járassák a labdát, ha náluk van, hozzák a védőktől a támadókig, és már akkor tudják a helyes döntést, amikor még nincs is náluk a játékszer. Amikor pedig nincs náluk, zárjanak vissza, védekezzenek szorosan, tartsák nyomás alatt az ellenfelet, és ne hagyják, hogy átjátsszák a védelmet. Azt szeretném látni, hogy már az ellenfél térfelén letámadnak, megspórolva ezzel nyolcvan méter futást támadásban. Ezek adják egy csapat egyensúlyát. Lehet, néhányan máshogy látják ezeket a dolgokat, de szerintem nem kell ezt túlbonyolítani" – magyarázza.

Reméljük, a jövőben mindent látni fogunk megvalósulni a pályán, amit Zizou két éve elképzelt. A film egyébként megtekinthető a YouTube-on, franciául tudók előnyben.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK