8 alkalom, amikor jól sült el a Real Madridnál az idény közbeni edzőváltás

Ha egy labdarúgóklubnál az idény közepén válnak meg az edzőtől, azt gyakran az elkeseredettség jeleként értelmezik. Mindenesetre lehetne vitázni arról, hogy valójában olyan nagy ügynek kell-e tekinteni egy ilyen lépést. Ha visszatekintünk a Real Madrid történelmére, nyolc olyan idény közbeni edzőváltást is tudunk mondani, amelyek végül kifizetődők voltak.

Néhányszor az is megtörtént, hogy az újonnan érkező edzőnek a legnagyobb kihívást, a BL-cím megnyerését is sikerült elérnie. Legutóbb ez az 1999-2000-es idényben volt, amikor Vicente del Bosque a nyolcadik BL-győzelemhez segítette a csapatot úgy, hogy novemberben váltotta John Toshackot. Az Ötödik is hasonló körülmények között került a Real Madrid vitrinjébe, akkor Miguel Muñoz vette át Manuel Fleitas Solich helyét áprilisban.

Ezen kívül még hat olyan eset volt, ami az évközi váltás után trófeát eredményezett a blancók számára. Az első ilyen edző José Villalonga volt, aki Enrique Fernándeztől vette át a csapat irányítását, majd megnyerte a bajnokságot az 1954-55-ös idényben.

Aztán következett a „megmentő”, vagyis Luis Molowny, aki négy trófeát is szállított így a Real Madridnak. Az 1973-74-es idényben bajnokságot nyert Miljan Miljanic elküldése után, az 1981-82-es idényben Vujadin Boskovot váltva a Király-kupát hódította el, az 1984-85-ös idényben pedig a jelenleg már nem létező Ligakupát, illetve az UEFA-kupát nyerte meg Amancio Amaro menesztése után.

Az 1990-91-es idény viszonylag mozgalmasra sikeredett a Bernabéu számára. Toshack kezdte a szezont, őt Alfredo Di Stéfano váltotta, aki decemberben megnyerte a spanyol Szuperkupát, az idény végére viszont már Radomir Antic volt a klub trénere.

Trófeák
A Real Madrid összesen 9 trófeát gyűjtött be közvetlenül idény közben történt edzőváltások után: két BL-címet, két bajnoki címet, egy Ligakupát, egy UEFA-kupát, két Király-kupát és egy spanyol Szuperkupát.

Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy 11 olyan eset is volt, amikor az aktuális sorozat közben érkezett edzők nem hozták meg a várt eredményt, legalábbis nem azonnal.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK