A FIFA hivatalos közleménye az eltiltás kapcsán

A FIFA Fegyelmi Bizottsága két spanyol klubot, a Real Madridot és az Atlético Madridot kizárta az elkövetkező két átigazolási időszakból, mivel szabálytalanságokat követtek el több 18 éves alatti játékos átigazolása kapcsán.

Mindkét klubbal szemben megállapításra került, hogy megsértették a nemzetközi átigazolási és első nyilvántartásba vételi rendelkezéseket néhány játékos esetében, több alkalommal, valamint egyéb kapcsolódó rendelkezéseket a játékosok regisztrációjával és versenysorozatokban való szerepeltetésével kapcsolatban.

Mindkét klub kizárásra kerül a soron következő két átigazolási időszakból, amely megtiltja, hogy új játékost regisztráljanak nemzeti vagy nemzetközi piacról, mivel megsértették a Nemzetközi átigazolásra és Versenyengedély kiváltásra vonatkozó rendelet 5, 9, 19 és 19b pontját, valamint a 2. és 3. mellékletet. Az átigazolási időszakból való kizárás (amely nem érinti a jelenleg is zajló átigazolási szezont, mivel ennek indulása után született e döntés) az egész klubot érinti – a női futsal és a strandfutball csapatok kivételével – és nem vonatkozik a játékosok elengedésére.

Emellett az Atlético Madrid 900 ezer, amíg a Real Madrid csapata 360 ezer svájci frank büntetést köteles fizetni és rendezni az érintett játékosok helyzetét 90 napon belül.

A döntést, amelyről az érintett felek a mai napon kiértesítésre kerültek, minden esetben konkrét vizsgálat előzte meg. A vizsgálatok a FIFA Átigazolás Követő Rendszerével (FIFA TMS) lettek végrehajtva és később a FIFA Fegyelmi Bizottsága által, mint fegyelmi vétség vizsgálatára kijelölt szervezet. A vizsgálat kiterjedt minden olyan érintett kiskorú játékosra, akik részt vettek és részt vesznek különböző versenyeken a klubok által, az Atlético Madrid esetében a 2007 és 2014 közötti időszakra, amíg a Real Madrid esetében a 2005 és 2014 közötti időszakra vonatkozóan.

A FIFA keményen dolgozik azon, hogy megvédje a 18 év alatti játékosok jogait – függetlenül attól, hogy nőről vagy férfiről, amatőrről vagy profiról van szó. Ezt a kiskorúak nemzetközi átigazolására vonatkozó, valamint az országon belül a kiskorúak első regisztrációjára vonatkozó előírások (kivéve különleges esetek) biztosítják (vö. szabályzat 19. cikk), amelyet jóváhagyott az albizottság által kinevezett Játékos Versenyengedély Bizottság (Players’ Status Committee) is. Mint ilyet, a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseket szigorúan kell alkalmazni. Ezt több alkalommal megerősítette a Nemzetközi Sportdöntő Bíróság. A rendelkezésben gondosan és körültekintően megfogalmazott kivételek túlzott mértékű engedélyezése elkerülhetetlenül a szabály kiskapuinak kihasználásához vezetne.

A web-alapú Átigazolás Követő rendszer (TMS) kulcsfontosságú platform, amely figyelemmel követi a nemzetközi átigazolási piacot, hogy biztosítsa a szabályok betartását, fokozza az átláthatóságot és segítsen a helyes gyakorlat elterjedésében.

Forrás: fifa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Thibaut Courtois
Tovább

Orvosi jelentés: Thibaut Courtois

A Real Madrid hivatalos közleménye a játékos műtétje kapcsán. Játékosunk, Thibaut Courtois a Real Madrid orvosi csapatának felügyelete…
Real Madrid hivatalos közlemény
Tovább

Hivatalos közlemény

A tegnapi napon a klub ismét hivatalos úton reagált az El Sadarban elhangzott, Vinícius-t célzó szurkolói inzultusokra. Az…