Bale egyedül a Bernabéu bizarr világában

Az Independent újságírója csokorba szedte gondolatait a Real Madrid walesi játékosa, Gareth Bale kapcsán. Próbálta megfejteni a játékos ingadozó formájának háttérben húzódó okait, ahogy megpróbálta megjósolni Bale jövőjének alakulását is. Egy erősen szubjektív hangvételű cikk következik, amely azonban több ponton is képes elgondolkodtatni az olvasót. A cikket változtatás nélkül közöljük.

A walesi játékos a másodhegedűs szerepkörébe kényszerül Ronaldo mögött abban a városban, ahol távol van a futballon kívüli életben való elmerülésben.

Egy tavaszi este Torinóban, és a külvilág számára Gareth Bale a szélső posztján megbocsáthatatlan dolgot tett a Bajnokok Ligájában a Real Madriddal.

„Nagyon nehéz, amikor 10 játékossal játszol, hiszen Gareth Bale nem tűnt fel a pályán.” – jegyezte meg Roy Keane kíméletlen módon, miután a spanyol csapat 2-1 arányban vereséget szenvedett a Juventus ellen az elődöntő első mérkőzésén.

Kemény hangvételű bírálatok láttak napvilágot, bár az kevésbé világos az elemzők számára, hogy ezen a májusi estén valójában milyen nehézségekkel nézett szembe Bale: olyanokkal, amelyek leginkább az iskolai játszótéren fordulnak elő. Az egyik legigényesebben összeválogatott futballcsapat a világon, amelyik ugyanúgy nem passzol neki, mint oly sokszor korábban, ha Bale a pálya szélén játszott. A nagy nemzetközi mérkőzéseken, amikor Cristiano Ronaldo a figyelem középpontjában akar lenni, elvárja a játékosok egy csoportjától, azoktól, akik felnéznek rá – elsősorban James Rodríguez és Marcelo Vieira –, hogy csak neki passzoljanak. Amikor nem így tesznek, kihúzzák a gyufát a portugálnál.

„Centro, centro!” – mondja nekik („középre, középre!” – a szerk.), kérve a labdát. Bale számára, aki a szélen ragadt, ez egyet jelentett a teljes elszigeteltség érzésével. Rafa Benítez júniusi érkezésekor a játékos elmondta neki, hogy ez aggasztja őt. Benítez azonnal kezelésbe vette Bale-t. A szakvezetőnek tetszett az a komolyság és elszántság, amivel Bale a futballhoz viszonyul, s megígérte neki: jobb játékost farag belőle, és elmozdítja a pálya közepe felé.

„Miért raktad őt ide?” – kérdezte rögtön Ronaldo. „Az én területemet veszi el.” – folytatta.

Ilyen bizarr világ veszi körül Bale-t a Bernabéuban, ahol ő sok szempontból egy kívülálló. Benítez megtalálta a helyét a csatár mögött a 4-4-1-1-es formáció alkalmazásával, bár a szakember regnálása végén azt gondolta már a legjobbnak, ha a nagy egóval rendelkező játékosai számára hagyja, hogy maguk találják meg a saját helyüket. Volt olyan alkalom, amikor Bale egy gyengébb védővel szemben kihasználhatta volna az előnyét, Ronaldo viszont ezt felismerve ugyanannak a játékosnak az oldalán kezdett próbálkozni.

Bale nem a gondolatok központi elosztója a pályán kívül sem. Bár nem elégedetlen az életével a spanyol fővárosban, nem merült el benne teljesen. Nem sajátította el a spanyol nyelvet. Megjelenik a vacsorákon, így a közösség szerves része – de általában ő indul haza először. Az egyetlen ember, aki nála is kevésbé hajlamos a társaságban való elvegyülésre, az Toni Kroos, hiszen ő általában meg sem jelenik. Bale barátságot kötött Dani Carvajallal, sok közös dolog van bennük – de most azon gondolkozik, miként alakul a sorsa így, hogy Benítez – aki a legkevésbé volt hajlandó a Carlo Ancelotti-féle laissez-faire nevelési kultúrához tartani magát – már nincs. Félő, hogy Zinedine Zidane újra előveszi ezt a korábbi iskolát.

Azon a három héttel ezelőtti reggelen, amikor Benítezt elbocsátották, Bale és az ő képviselői Florentino Pérez, a Real Madrid elnökének tudtára adták, mennyire nagyra tartják a menedzser munkáját. Mindhiába.

Annak ellenére, hogy tavaly nyáron a Manchester United 100 millió fontos ajánlatán Bale komolyan elgondolkozott. Ryan Giggs volt az egyik első játékos, aki próbálta meggyőzni őt két évvel ezelőtt, hogy fogadja el az ajánlatot, s nem kell hozzá túl nagy képzelőerő, hogy lássuk, a vele történő együttműködés lehetősége így újra előtérbe kerülhet. Erős utalások vannak arra nézve is, hogy Bale-nek és partnerének, Emma Rhys-Jonesnak születendő második gyermeke szintén hatással lehet a szigetországba történő visszatérésre.

Az elsődleges akadály Bale távozásával kapcsolatban a Real Madrid hajlandósága az elengedésére. Elképzelhető, hogy az átigazolási szezonból való kizárással kapcsolatos döntés nem lép hatályba, amely egy pontosan ugyanolyan nyarat eredményezne, mint bármelyik másik korábban. Azonban ha érvénybe lép a szankció a nyári átigazolási szezonban, bármely játékos eladása elég valószínűtlen lépés lenne. Pérez szeret nagy neveket igazolni minden nyáron, ez mindig bizonytalanságot jelent – még egy 86 millió fontért szerződtetett játékos esetében is, aki alig három éve csatlakozott a csapathoz. De az az ember érzése, hogy Bale – aki a Real jövőjét testesíti meg – kevésbé tűnik mozdíthatónak, mint a portugál sztár. A kérdés, hogy a februárban már 31 éves Ronaldo kinek tud érdekes lenni – figyelembe véve a jelentős fizetését is –, különösen, hogy Pérez számára szezononként 50 millió euró értékű mezeladást produkál, ami az ebből származó bevételek felét teszi ki. Úgy tűnik, a Manchester United lesz az, aki újra megpróbálkozik Bale leigazolásával a következő nyáron – inkább, mint Ronaldo megszerzésével.

A kérdés, hogy Bale és tanácsadói – vagy az Old Traffordon valaki – tudnak-e olyan ajánlatot tárni a Bernabéu elmegyógyintézete elé, amit elfogadnak. A United tavaly nyári hajszája Bale után kiemelte a saját belső káoszukat is: a klub eldöntötte, hogy minden nyáron kimennek a piacra, és vesznek egy sztárjátékost, most pedig a használható védelem hiánya miatt szenvednek. Valamint nem biztos, hogy a walesi játékos azt az utat szeretné bejárni, mint amit Ángel Di María, aki szintén hatalmas összegért szerződött a Vörös Ördögökhöz a spanyol fővárosból. Nehéz átlátni, hogy Bale miként illene bele egy koherens manchesteri tervbe. Persze sok edző azt mondaná, hogy egy ilyen játékos megszerzése után köré kell építeni a csapatot, de Louis van Gaal és stábja nem ilyen módszerekkel dolgozik.

Egy szó, mint száz: a Unitednek nincs komoly esélye arra, hogy Bale-t magához csábítsa. Még csak nem is a csapat szurkolója. Ha le akarják nyűgözni és meg akarják győzni, egy ambiciózus tervet kell készíteniük, illetve persze elérniük a Bajnokok Ligája csoportkörét.

Eközben a naponta felmerülő kínzó bizonyítékok, amelyek a hazatérésének lehetséges okait firtatják, talán jól is jönnek a számára. Benítez aggódott, miként tudja kezelni a klub a kiújuló lábikra sérülését, ami lekényszerítette a pályáról Sporting Gijón ellen az első félidőben. Marcelo azt mondta a Betis elleni csalódást keltő 1-1-es döntetlen után, hogy Bale nem hiányzott a csapatból: „Nem lenne korrekt azt mondani, hogy hiányzott Bale, ha ránézel a keretünkre” – nyilatkozta a védő. „James jó mérkőzést játszott. Nagyon keményen dolgozott” – fejezte be.

Még több apró tüske attól a klubtól, ahol szerepel – Bale bizonyos mértékig csapdába esett.

Ian Herbert, az Independent sportfőszerkesztője.

Forrás: independent.co.uk
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK