Zidane új életet lehelt a játékosokba

Zinédine Zidane még csupán egy hónapja ül a Real Madrid kispadján, de már most rengeteget változott a csapat játéka, megítélése és legfőképp a játékosok hozzáállása. Úgy tűnik, működik a Zidane-effektus, hiszen több meghatározó játékos is, aki Beníteznél jóval tudása alatt teljesített, most ismét régi fényében ragyog.

Zidane

Zidane mindenhol varázsol

Négy mérkőzés és 360 perc elég volt Zinédine Zidane-nak ahhoz, hogy újra életet leheljen a tehetséges játékosaiba. James Rodríguez, Toni Kroos, Luka Modric, Isco, Dani Carvajal és Jesé is újjászületett a szűk egy hónap alatt. Ezek a világklasszis játékosok – akik Rafa Benítez irányítása alatt teljesen formán kívül játszottak – újra régi fényükben ragyognak. Hétről-hétre megmutatják az igazi minőségüket. Kétség sem férhetett ahhoz, hogy ezeknek a játékosoknak egy önbizalomnövelő beszélgetésre és megfelelő bánásmódra van szükségük. Zizou ezt nagyon jól tudta, és vissza is hozta klasszis játékosait.

Természetesen a szezon legnehezebb része még hátravan. A Real Madrid tovább harcol a bajnoki címért, a következő hetekben néhány könnyebnek ígérkező mérkőzésük jöhet. A Bajnokok Ligája minden évben kiemelt prioritású Madridban. Zidane a Roma ellen debütál a legjobb 16 között. Látva a mostani formájukat elmondhatjuk, Zidane és a csapat is jó úton jár, hogy egy sikeres szezont zárjanak.

James, a tökéletes

Már eddig is tudtuk, mekkora tehetséggel van megáldva James Rodríguez. A legutóbbi mérkőzésen ragyogóan tekerte a labdát Karim Benzema fejére (vállára), majd megmutatta, milyen bombákra képes a bal lábával. Emellett bármikor kioszt egy 40 méteres kulcspasszt. Azonban, ami a leginkább becsülendő, az a munkához való hozzáállása és a futómennyisége. Az Espanyol ellen majdnem 11 kilométert futott, aminél csak Isco robotolt többet a 90 perc alatt.

James

A publikum pedig meg is hálálta James kemény munkáját, amikor egy-egy visszafutáskor megszerezte a labdát. A szurkolók már tudják, mire képes a kolumbiai, hiszen tavaly több olyan gólt is szerzett, több olyan passzt is kiosztott, amire csak a legjobbak képesek. Ennek ellenére a Bernabéu közönsége örül, ha látja a küzdést és az akarást a játékosokon. A hétvégi mérkőzés egy ragyogó példája volt ennek.

Zidane már többször is célozgatott arra, miért csak most került be James a kezdőcsapatba. A hírek szerint nem volt megfelelő fizikai állapotban. Zidane terve egyértelmű: a legjobb James-t akarja látni a pályán, aki képes megcsillogtatni tudását és az elképesztő bal lábát.

Két hónap után az első 90 perce

Zizou kezei alatt úgy tűnik, az alvó tehetség újra felfedi valódi tudását. A francia mester nagyon jól tudja, mekkora lehetőség rejlik James-ben. Az Espanyol ellen adott is neki 90 percet a bizonyításra. December 13-a óta most játszott végig először egy egész meccset. Hétvégén megmutatta, Zidane bízhat benne, és a hátán lévő 10-es számban.

Modric tovább szárnyal

Zidane mindennél nagyobb felelősséget hárít Modricsra. A francia legenda egyértelműen azt akarja, hogy Modric irányítsa a csapatot, ő legyen a kapocs a védelem és a támadók között. A horvát játékos rendkívül eltökélten és kötelességutudóan végzi a dolgát. Nem is akárhogyan.

Az Espanyol ellen valóságos mesterkurzust mutatott be Luka, a külső labdaérintései még mindig élményszámba mennek. Amikor Zizou úgy döntött, ad egy kis pihenőt Modricsnak, a közönség az elmúlt időszak leghangosabb tapsával üdvözölte a horvát középpályást. A 30 éves játékmestert imádják a Bernabéuban, nem csak ragyogó játéka, de a személyisége miatt is. Az új edzőnél még ennél is jobb lehet.

Kroos

Kroos újra passzmester lett

Az a Toni Kroos, akit Rafa Benítez fél éve alatt láthattunk, meg sem közelítette a világbajnokság után látott játékost. Úgy tűnt, elveszítette minden önbizalmát, rengeteg hiba csúszott a passzaiba, illete a korábbi megbízhatósága és munkaerkölcse is homályba veszett. Zidane érkezésével ismét az igazi, világklasszis Kroos tért vissza a pályára. A passzmutatói megugrottak, és a pontossága is szinte tökéletes – ahogy azt megszoktuk a precíz némettől. Kroos hoz egyensúlyt a csapatba, így körülötte mindenki nyugodtan koncentrálhat a támadásokra.

Isco a címerért játszik

Fut, ugrik, harcol és visszaszerzi a labdát. Beszélhetnénk Casemiróról, vagy visszamehetnénk Khediráig, de most Isco birtkolja ezeket a tulajdonságokat.

Ez az új Isco Alarcón, akit Zidane teremtett újjá. Zizou imádja Isco játékát. A spanyol játékos Ancelottinál megtanulta, mi a feladata támadó középpályásként. Amikor Madridba érkezett, egy stílusos támadó volt, aztán gyorsan rájött arra, ha keményen dolgozik és a csapatot helyezi előtérbe, könnyedén kezdő játékos lehet. Carlo Ancelottinál rendszeresen játszott, aztán Beníteznél – többed magával – a háttérbe szorult. Most Zidane-nál ismét fontos szerepet kaphat.

Isco

Amióta Zidane az edző, Isco mindenkinél többet fut a pályán. Az Espanyol ellen 11,27 kilométert tett meg, egy héttel korábban pedig 11,07 kilométerig jutott a sevilla-i döntetlen alkalmával. Meglepő látni, hogy egy ilyen, fizikálisan erős játékosoból álló csapatban a törékenyebbnek tűnő fussa a legtöbbet.

Isco pedig fáradhatatlan. Kivételes fizikai felépítésének köszönhetően akár 30 km/h-val is képest futni. Ez volt a legnagyobb végsebessége a hétvégén. Emellett bátran felvállalja az egy-egy elleni szituációkat, és a párharcokba is keményen belemegy. A katalán csapat ellen ő szerezte vissza a legtöbb alkalommal a labdát, számszerint hatszor.

Isco körülbelül egy hónap alatt teljesen kicserélődött. Benítez edzősködésekor kikerült a csapatból, és olyan híreket lehetett olvasni, hogy távozik a Juventushoz. Zidane érkezése óta mind a négy mérkőzésen kezdőként kapott lehetőséget, az utolsó két találkozót végig is játszotta.

Carvajal véget vetett a jobbhátvéd kérdésnek

Az egyik nagy dilemma Danilo 31,5 milliós érkezésével kezdődött tavaly nyáron. A brazil egyértelműen a kezdőcsapatba érkezett, de Dani Carvajal magasra tette a mércét a korábbi két évben. Rafa Benítez Danilónak szavazott bizalmat, de máskor a két játékos sérülései döntötték el a választást. Amikor mindketten egészségesek voltak, az is előfordult, hogy Carvajal a jobb oldalon, míg Danilo balhátvédként szerepelt.

Carvajal

Mindig is nagy gond kiválasztani a megfelelő jobbhátvédet. Azonban Zidane elég gyorsan eldöntötte azt a kérdést. Bármi is történik, Carvajal a kezdő. Az akadémista meg is hálálta a bizalmat két ragyogó teljesítménnyel, a Deportivo és a Gijón ellen. Aztán Zidane Danilót játszatta a Betis ellen, de a brazil nem tudott élni a lehetőséggel, és a mérkőzés közben jött is a helyére Carvajal.

A hétvégén Dani visszatért a kezdőcsapatba, és ismét hozta a fáradhatatlan, látványos és ellentmondást nem tűrő játékát. Marcelo és Carvajal a két szélen nagyszerű lehetőségeket nyit a csapatnak és Zidane-nak egyaránt. Így kell élni a bizalommal.

Jesé, Zizou tizenkettedik embere

Kevés játékosnál tapasztalhattunk akkora fordulatot, mint Jesénél. Rafa Benítez szinte száműzte őt a csapatból, de Zidane újra bizalmat szavazott neki. A 22 éves játékos korábban maximum 15 percet kapott Beníteztől, ez a szám az elmúlt hetekben 45, 11 és 28 percre módosult. Ő az egyetlen játékos, aki minden mérkőzésen beállt, amióta Zidane az edző. Egyértelműen ő Zidane tizenkettedik embere.

Ezalatt az idő alatt láthattuk Jesén a bizonyítási vágyat, az eltökéltséget és természetesen a képességeit is megcsillogtatta, például ő adta a gólpasszt Cristiano Ronaldo harmadik gólja előtt.

Jesé

Zidane pártfogoltja

Zidane hite Jesében nem újkeletű dolog. Carlo Ancelotti edzősködése idején vált a spanyol támadó nagy rajongójává. Látta a tehetségét, végig kísérte Jesét a felépülése alatt, és tudta, bizalomra van szüksége, hogy újra a régi lehessen. 

Eddig úgy tűnik, Jesé Zidane biztos cseréje. Nagy segítség ez, hiszen, ha a szent és érinthetetlen BBC valamelyik tagja kiesik, ott ül a padon egy kiváló képességű, bizonyítási vágytól égő Jesé. Zidane-nak ebben is óriási szerepe van, megmutatta Jesének, hogy a csapat és ő is számít rá.

Marcelo, az ötödik elem

Kétségtelen, hogy Marcelo egy olyan típusú szélső védő, aki időnként meghúzza a váratlant a széleken, és beszáll a támadásba. Még Rafa Benítez sem tudta eltántorítani ettől. Zinédine Zidane viszont épít erre a képességre, maximálisan megpróbálja kihasználni, amiért a Santiago Bernabéu is hálás, hiszen a brazil játékos imád szerepelni és élvezi a játékot.

Zizou Real Madridnál töltött ideje alatt Roberto Carlosszal már megtapasztalt hasonlót. A bal szélről a francia mindig megkapta a támogatást a legendás bal oldali védőtől, aki más volt, mint Marcelo, de a hasonlóság is egyértelmű, bármikor készen állt az egy-egyezésre, vagy arra, hogy bejuttassa a labdát a megfelelő helyre.

Marcelo

Marcelo nem olyan erős és gólveszélyes, de a játék összes többi elemében felülmúlja elődjét. Zidane ezt jól felismerte, majd elmondta játékosának, hogy ne féljen az ellenfél térfelére merészkedni, egyfajta plusz középpályásként – a pálya közepének ötödik elemeként (vagy negyedikként, ha a BBC pályán van). Az Espanyol ellen láthattuk, ahogy a kísérlet sikert hozott. Vasárnap Marcelo neve mellé kétszer annyi labdaérintést jegyezhettünk fel az ellenfél térfelén, mint a sajátján. Ez pedig meglehetősen szokatlan egy szélső védőtől.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK