Ronaldo. Eladni, vagy nem eladni? Ez itt a kérdés.

Az AS egyik újságírója legutóbbi blogjában Cristiano Ronaldo esetleges távozásának témakörét pedzegette. Lássuk, milyen gondolatai voltak a témában.

Tavaly júniusban az AS.com szavazást írt ki azzal kapcsolatosan, hogy a Real Madridnak el kellene-e adnia Cristiano Ronaldót. Az eredmény igazán kiegyenlített volt, 50.04% nemmel szavazott, míg 49,96% igennel. Ronaldo végül gólkirályként zárta az idényt, 48 bajnoki találattal. Hétfőn a portugál elmondta, hogy kitölti jelenlegi szerződését, ami 2018 júniusában jár le. „Aztán majd meglátjuk” – tette hozzá. A mondata, a cikk címe és a szavazáskor feltett kérdés összefügg. Modric dicsérgetése után itt az ideje Ronaldo szerepéről is szót ejteni. Granadában többé kevésbé észrevehetetlen volt, ami azt eredményezte, hogy minden eddiginél jobban megkérdőjelezték. Ez mondjuk nem is olyan nagy szám, ha azt nézzük, hogy eddig nem is igazán kérdőjelezte meg senki.

Órákkal a Granada elleni meccs után az El Larguero című rádióműsorban a következő vélemény hangzott el: „A Real Madridnál korábban a címek számítottak, de most úgy tűnik, hogy a gólok.” A műsorban szó esett még Ronaldo pozícióváltásáról, védőfalakat megnyitó képességének elvesztéséről, illetve koráról: 31.

Cristiano Ronaldo

Ebben az idényben Ronaldo 19 gólt szerzett a bajnokságban, csakúgy, mint Karim Benzema, ami egyel kevesebb, mint Luis Suárez találatainak száma. Európai hadszíntéren 11 alkalommal volt eredményes, hattal többször, mint Suárez, illetve néggyel többször, mint Lewandowski. Mégis vannak kétségek.

Vannak, akik azzal igazolják Lewandowski megszerzését, hogy Cristiano cseréjeként számolnak vele, aki távozni fog. Akik ezt hangoztatják, nem fedik fel forrásaikat, de teljes meggyőződéssel állítják igazukat, mindenfajta nosztalgiázás nélkül.

Ez a fajta semmibevétel nem szabad, hogy meglepjen minket. A házasságban is hét év a vízválasztó, a leküzdhetetlen gát, amin nem lehet túljutni, csak egy szerető vagy egy sportkocsi segítségével. Ronaldo, ahogy nyilván már kitalálta az olvasó, hetedik szezonját tölti a Real Madridban.

Probléma vagy megoldás?

Vagyis mi a megoldás? Meglátjuk. Ronaldo eladása egy megdöbbentő pénzügyi művelet lenne, ami akár 150 millió euróról is szólhatna, vagy akár még többről. A probléma ezzel csak az, hogy a Real Madrid a befolyó pénzt azonnal elköltené, mondjuk a 100 milliós Lewandowskira, a maradékot pedig egy másik sztárba invesztálná, például Hazardba, akit jelenlegi szerződése 2020-ig köt a Chelsea-hez.

Ronaldo távollétében Gareth Bale sokkal nagyobb befolyással lenne a csapatra, hiszen levetkőzhetné komplexusait és a bal oldalon játszhatna. Valószínűleg nem lőne annyi gólt, mint a portugál, de ott lenne Lewandowski és Benzema, akik gondoskodnának erről. A francia ebben az idényben elit-csatárrá változott. Aztán ott van még James Rodríguez, Isco és a korábban említett Hazard, ez pedig nem néz ki rosszul.

Cristiano Ronaldo, Florentino Pérez

De hadd folytassam a gondolatmenetet. Feltételezzük, hogy Ronaldo a PSG-ben köt ki, akik egy gyengébb bajnokságban játszanak, de az is könnyen elképzelhető, hogy a Unitedbe igazol Mourinhóhoz, vagy a City-be Guardiolához. Ebben az esetben, vagyis csak ebben az esetben Ronaldo igazából sosem hagyná el Madridot. Egy folyamatosan jelen lévő ellenfél lenne, egy összehasonlítási alap. Egyértelmű, hogy a gólszerzési képességei csökkenni fognak a következő években, de megsemmisítésre való hajlama megmarad, amíg a nap nem süllyed a horizont alá.

Nem gondolom, hogy Florentino Pérez felvállalná ezt a kockázatot. Nem gondolom, hogy Bale vagy Lewandowski számára ez ösztönzést jelentene. Nem gondolom, hogy Ronaldo távozna a nyáron, vagy hagynák távozni. A viszony rendeződik, mivel a szétválás egyik fél számára sem lenne kifizetődő. Lesznek krízisek, de lesznek megoldások. Néhány jó szó, vagy egy sportkocsi elég lesz.

Juanma Trueba

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK