Spalletti: Ancelotti volt a legjobb tanárom

A héten folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei. A Real Madrid Rómába utazik a nyolcaddöntő első mérkőzésén. Az olasz csapat élére visszatért a korábbi sikerkovács, Luciano Spalletti. Vele beszélgetett az AS munkatársa a visszatérés, a Real Madrid és az edzői karrier kapcsán.

Az első ittléte során forradalmasította a Roma játékát. Milyen tapasztalatai vannak erről az időszakról?
Az edzők mindig a meglévő játékosaik alapján alakítják ki a taktikájukat. Amikor átvettem a csapatot, kigondoltam egy 4-3-2-0-as rendszert, amiben a nulla ismeretlen mennyiség, mivel a pálya bármely részén feltűnhetett és Francesco Tottinak hívták.

Úgy érzi, Ön a Roma megmentője?
A klub rossz időszakon ment át, és úgy dönöttek, változásra van szükség. Azt hiszem, hibát követtek el. Hiszek benne, hogy a mentalitás és a hozzáállás a legfontosabb a futballban. Nem kellene az edzőket leváltani néhány rossz eredmény után, türelemre van szükség.

Akkor nem ért egyet Benítez menesztésével?
Nyilvánvaló, hogy az elnöknek ez üzlet is, de itt Olaszországban túlságosan gyakran menesztik az edzőket. Támogatásra lenne szükség. Azt szoktam mondani, hogy inkább használom a legjobb tizenegyet, mint a tizenegy legjobb játékosomat.

Szóval, jobban szereti a csapatmunkát, mint az egyéniségeket?
Meg kell találni a módját, hogy ez a két dolog egyszerre is működjön.

Mit mondott először a játékosoknak a mostani visszatérésekor?
Azt, hogy azért tértem vissza, mert ragyogó emlékeim vannak a Romáról. Támogatom a klubot, ez egy igazi szerelem.

Aggódik a Real Madrid elleni mérkőzések miatt?
Tudom, hogy a Madrid nagyon jó. Sokszor megnéztem őket, amikor az egyik legjobb barátom volt az edzőjük.

Ki?
Carlo Ancelotti.

Jól ismeri őt?
Nagyszerű tanárom volt. Hihetetlen munkát végzett Madridban, és minden korábbi csapatánál. Ancelotti ma Olaszország legjobb edzője, és ez a legjobb hely az edzővé váláshoz. Az egész világon rengeteg olasz edző dolgozik.

Mit tanult tőle?
Mindent. Amikor együtt ebédeltünk, próbáltam minden információt megjegyezni, amit a futballról mondott. Nagyszerű edző és nagyszerű ember.

Nehéz a padon hagyni Tottit?
A Roma edzője vagyok, nem csak Tottié. Az elsődleges célom, hogy jó eredményeket érjünk el. Nem számít, ki, milyen eredményeket ért el a múltban.

Milyen a kapcsolata a kapitánnyal?
Az én szemszögemből nézve fantasztikus.

És Tottiéból?
Talán erről őt kellene megkérdezni! (nevet)

Mit gondol Zidane-ról mint edzőről?
Játékosként nagyon sokat adott a futballnak. Emlékszem, mikor még a Juventusban játszott. Fantasztikus játékos volt, egy igazi vezér. Ilyenkor edzővé válni is könnyebb. Mindenki tiszteli őt, ez sokat segít.

A karizma elég egy csapatot irányításához?
A személyiségnek elegendőnek kell lennie ehhez. Aztán a megfelelő helyre kell rakni a játékosokat, hogy a legjobbat tudják nyújtani.

Ki a Real Madrid legjobb játékosa?
Nos, úgy hallottam, van egy fiatal játékosuk, aki nagy bonyodalmat tud okozni, valami Cristiano a neve (nevet).

Azt gondoltam, talán Modricsot fogja mondani.
Találkoztam vele, amikor még a Zenit edzője voltam, de sérülés miatt nem játszott. A klub is és én is szívesen leigazoltuk volna.

És Kroos?
Mindannyian nagyszerűek. De Cristiano egy másik szintet képvisel. Elképesztő képességei vannak. Jól ismerem őt, hat alkalommal is szembe kerültünk, amikor még Manchesterben játszott.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK