2018. május 25., péntek

Solari: Zidane minden idők legelegánsabb játékosa

  • Gy. András
  • 2016.02.17. 07:18
A Real Madrid korábbi szélsője, Santiago Solari nagyon örül, hogy láthatja sziporkázni korábbi csapattársát, Zinédine Zidane-t szeretett klubja edzőjeként, ahol Rafael Benítezt váltotta Januárban.

„Frissességet és lelkesedést hozott a csapatba, a csapat pedig jól reagált” – mondta a 39 éves argentin az UEFA.com-nak. „Egyértelmű, hogy ez még csak a kezdet, mindenki azt reméli, hogy így folytatódik tovább.”

Solarinak „nagyszerű emlékei” vannak arról, hogy 2000 és 2005 között Zidane mellett játszott, egy olyan, sztárokkal tűzdelt csapatban, mint Raúl, Roberto Carlos, Fernando Hierro, Luis Figo, Fernando Morientes, Iker Casillas és Claude Makelele. Az argentin szerint bár Zidane sosem volt az a szószátyár típus, az egyénisége és a tapasztalata nagy előny számára edzőként.

„Valószínűleg ő minden idők legelegánsabb játékosa, Maradonához lehet hasonlítani” – mondja Solari. „Csendes vezér volt – nem szavakkal, hanem tettekkel irányított. Mindig a labdát és a győzelmet akarta, emellett a védekezésre is nagy hangsúlyt fektetett. Emberként elég csendes és félénk. A játékosok jól fognak reagálni a karrierje során felszedett tudásra, csodálattal figyelik majd.”

Solari és Zidane

Még a legfiatalabb madridista játékosok is látták a pompás kapáslövést, amelyet Zidane a Leverkusen elleni BL-döntőben eresztett meg, a gólt, amelyben Solarinak is nagy szerepe volt, hiszen ő indította Roberto Carlost, akitől az a bizonyos beadás érkezett.

„Sok hiedelem terjeng arról a gólról” –mondja. „Az egyetlen jó dolog benne az én passzom volt – a többi csak szerencse. (nevet) De komolyan… Zidane lövése egyszerűen csodálatos volt. A tökéletes lövés, minden szempontból. Nem csak esztétikailag, hanem a labdaérintés, a mozgás, a kapáslövés ilyen magasságban, a fordulat… Ráadásul a gyengébbik lábbal, úgy, hogy vissza kell lépni. Egyszerűen bámulatos találat.”

Elkerülte vajon Zidane figyelmét Solari szerepe ebben a csodás pillanatban? „Nem, nem hagyom neki, hogy elfelejtse” – neveti el magát Solari. „Normál esetben, amikor újra megmutatják a gólt, kivágják a részemet, mivel az előkészítés nem olyan érdekes. Mindenki a gólt akarja látni.”


Hozzászólások

Tabella