Keylor Navas, a Real Madrid legtöbbet fejlődő játékosa

Valóban az övé az idei szezon legjelentősebb javulása, vagy csak elfelejtettük őt egy évnyi padon üldögélés után? Keylor Navas és a fordulatok időszaka.

Szerda este az Olimpicóban 0-0-t és 54 eltelt percet mutatott az eredményjelző, amikor a római jobhátvéd, Florenzi egy, az egész pályán átívelő hosszú indítást küldött El Shaarawy irányába. Az egyiptomi-olasz szélső jól vette át a labdát, kellően szűken ahhoz, hogy Carvajalt is mindjárt maga mögé utasítsa, így hatalmas gólhelyzetbe került.

Legalábbis látszólag.

Amint El Shaarawy hozzáért a labdához, Keylor Navas szokásos meggyőződésével kirobbant a kapujából. A támadó már készen állt a következő mozdulatra – Navas viszont egész egyszerűen lelopta a lábáról a játékszert. A Costa Rica-i kapus ismét éber volt. Fürge és hatékony. Mint mindig.

Keylor Navas_1

Két perccel és 20 másodperccel később a túloldalon: Cristiano Ronaldo megzörgeti a hálót. Még szép.

Navas teljesítménye újra emlékeztethetett bennünket arra, milyen fordulatosan alakult az ő sorsa a szezon elején. A hétvégén, a Bilbao ellen, 3-1-es állásnál tört ki a gólvonalról, hogy megakadályozza Adurizt a szépítésben, miután Kroos eladta a labdát. A hasonló helyzetekben bemutatott gyorsasága megdöbbentő, mint ahogy a reflexeit megcsillogtató védései is azok. Mindezekből Gyűrűk ura trilógia hosszúságú összeállítás készülhetne.

A tavalyi szezont csaknem teljes egészében a kispadon töltötte. Ekkor elhatározta, hogy átírja a dolgok menetét – idén már látványosan a csapat egyik legjobbja hétről hétre. Nem kétséges, hogy a jelenlegi keretben ő produkálta a legnagyobb áttörést.

Most ugyan már abszurdnak hat, amit írok: de az idény kezdetén komoly kétségek merültek fel Keylor Navas kapcsán. Minden készen állt, hogy egy új érkező, David de Gea vegye át Iker Casillas gazdátlanul hagyott örökét. Egyesek még abban sem voltak biztosak, hogy házon belül sincs jobb megoldás Navasnál.

Amikor Casillas elhagyta a csapatot, az általános vélekedés úgy szólt, hogy stílusváltoztatásra van szükség a csapat kapujában, és a saját nevelésű legendához hasonlóan alacsony, gyors, ruganyos Navas helyett egy magasabb, erősebb, a levegőben magabiztosabb kapus kell a Real Madridnak.

Kiko Casilla megfelelt a leírásnak.

„Casilla jobb benyomást tett a szurkolókra, mint Navas” – állt az AS hasábjain a felkészülési időszak vége felé közeledve, július végén.

Keylor Navas_2

De ez nem csak holmi stílusról szól.

Egy közelről végignézett szezon után Navas valamiképp egy harmatosabb játékosnak festett, mint aki egy évvel korábban, egy lenyűgöző levantés időszak és egy varázslatos világbajnokság után megérkezett Madridba. Nem kapott túl sok lehetőséget Ancelottitól, de amikor mégis pályára léphetett, nem volt igazán meggyőző. Kevés jóval kecsegtetett a madridi karrierje, amely elsüllyedni látszott.

Pontosan egy hónappal azt követően, hogy az AS Casillát nevezte ki elsőszámú kapusnak, Keylor Navas tizenegyest védett a Betis ellen. Két héttel később káprázatos védést mutatott be az Espanyol otthonában, amivel megőrizte csapata előnyét.

Ezután ő szállította a három pontot a Granada ellen, a következő hétvégén újabb büntetőt fogott, méghozzá a madridi derbin, majd a Levante ellen mentette meg a pontvesztéstől a királyiakat. A Celta Vigóval szembeni idegenbeli meccsen nyújtott teljesítményére alig lehetett megtalálni a jelzőket. „Három vagy négy olyan védése volt, amit elképzelni sem tudok, hogyan hozott össze…” – nyilatkozta elkeseredetten Nolito.

Folytathatnánk a felsorolást, volna még mit felidézni. A Real Madridnál Navas lett A Téma. Megkérdőjelezhetetlen javulást mutatott be.

Keylor Navas_3

Vagy mégiscsak lehet ezzel vitatkozni?

A 2013/14-es szezonban a spanyol liga legkiemelkedőbb teljesítményei közt volt az övé, még az évről évre a kiesés ellen küzdő Levantéban is. A nyári világbajnokságon stabilitásával a negyeddöntőig vezette Costa Rica válogatottját.

Egyszerűen megfeledkeztünk volna a világ egyik legjobb kapusáról?

Akárhogy is, valamiben mégiscsak különbözik a Levantéban és a Real Madridban látott Navas. Nem, mintha a legkevésbé is lebecsülhető volna a hozzájárulása az idei szezon eredményeihez – de az út, amit bejárt, ahogyan átverekedte magát a nehézségeken és a mellőzöttségen, páratlan, utánozhatatlan.

Gareth Bale lehetne Navas kihívója abban a tekintetben, hogy ki ment keresztül a legjelentősebb fejlődésen idén, netán Benzema, Casemiro vagy Carvajal, azonban egyikük felemelkedése sem fogható ahhoz, amit a 29 éves hálóőr produkált.

Keylor Navas a Real Madrid egyik főszereplőjévé lépett elő. A Roma ellen bebizonyosodott: továbbra is ő lesz a kritikus pillanatok központi figurája.

Történik mindez egy olyan nyár után, amely során nem volt valószínűsíthető a kezdőtagsága.

Forrás: bleacherreport.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK