Ramos: A Real Madrid elképzelhetetlen Cristiano nélkül

Sergio Ramos, két évvel a Lisszabonban szerzett hosszabbítást érő találata után, a Real Madrid tizenegyedik Bajnokok Ligája címének elhódítására készül. A madridiak kapitánya az UEFA-nak adott hivatalos interjú alkalmával beszélt az Atlético elleni végső megmérettetésről.

Hogyan értékelné a Real Madrid Bajnokok Ligájában mutatott teljesítményét?
Úgy gondolom kiérdemeltük, hogy ott legyünk a döntőben. Őszintén szólva nem volt egy gyaloggalopp. A csoportkört olyan nagyszerű együttesek ellenében teljesítettük, mint a PSG. Volt egy szörnyű mérkőzésünk a Wolfsburg otthonában, azonban a hazai pályán mutatott csodálatos játékkal sikerült megfordítanunk az állást. Ezt követően az elődöntőben a Manchester City-t búcsúztattuk. Örülünk, hogy a sorozatos hullámvölgyek ellenére a befektetett munka végül kifizetődött. Elégedettségre ad okot, hogy a milánói döntőben egy kiváló együttes ellen léphetünk majd pályára.

Beszéljünk a városi riválisról! Milyen játékra számítasz az Atlético ellen?
Nagyon jól ismerjük egymást, hiszen ugyanabban a bajnokságban játszunk. Kétségtelenül kiérdemelték, hogy ott legyenek a döntőben. Számos nagyszerű csapatot ejtettek ki, tisztában vagyunk a kvalitásaikkal. Remek együttessel rendelkeznek és tudják, hogyan kell a végsőkig küzdeni.Egy igen kemény, intenzív és magas színvonalú összecsapásra számítunk. Maximális koncentráltsággal kell játszanunk. Az ilyen döntők rendszerint apróságokon dőlnek el: amelyik csapat a legkevesebb hibát követi el, az végül győztesként hagyhatja el a pályát.

Mit kell tennetek az Atlético legyőzéséhez?
Számomra a legfontosabb, hogy csapatként védekezzünk. A támadásokat tekintve igen szerencsések vagyunk, olyan minőségi játékosaink vannak, akik bármely pillanatban képesek helyzetek kialakítására vagy a gólszerzésre. Meg kell mutatnunk azt a ránk jellemző alázatot és szorgalmat, amely végül idáig juttatott minket. Egységesebbnek kell lennünk, mint az idény során bármikor, és ahogy említettem, nem feledkezhetünk meg a védekezésről sem. Ha ehhez tartjuk magunkat, úgy hatalmas lépést teszünk a végső célunk felé.

Összehasonlítva az ideit a 2014-es esztendővel, jobban vagy rosszabbul teljesített a csapat?
Most jól érzem magam, elégedett vagyok a szezon végével, bár kétségtelen, hogy csalódott is amiatt, hogy nem sikerült megnyernünk a bajnokságot. Zidane irányítása alatt, egy hosszabb győzelmi sorozat révén elértük a célunkat. A csapatrészek között kialakult az egyensúly és a hangulat is remek. Kellő idő áll a rendelkezésünkre, hogy a lehető legjobban felkészüljünk az előttünk álló mérkőzésre, szóval azt hiszem, nagyszerű formában leszünk.

A 93. percben szerzett találatoddal hosszabbításra mentetted a mérkőzést? Le tudnád írni a gólodat, illetve azt, hogy hogyan érezted magad abban a pillanatban? Nem kezdted elveszíteni a hitedet?
Nem. Végig nagyon optimista voltam. A nagyapám és édesapám is állandóan azt mondogatta, hogy az utolsó másodpercig él a remény. Története során mindig ez a hozzáállás jellemezte a klubot. A végsőkig kell küzdeni. Bár az idő gyorsan telt, keményen hajtottam és hittem, hogy nincs lehetetlen. Ennek köszönhetem, hogy átélhettem életem egyik legnagyszerűbb pillanatát. Úgy hiszem, hogy a Bajnokok Ligája tartozott nekem, s oly módon jutalmazott meg, hogy Modric szögletét követően fejjel lehettem eredményes. Abban a pillanatban a barátaimra, a családomra gondoltam, valamint mindazokra, akik nem lehettek mellettem. És természetesen a Real Madrid szurkolóira, akik a helyszínen vagy a készülékek előtt követték a mérkőzést.

Addigra minden jelentősebb trófeát bezsebeltél, többek között megnyerted a spanyol válogatottal a világbajnokságot és az Európa-bajnokságot. Mit jelentett elhódítani a Bajnokok Ligája serlegét?
Nagyon fontos volt számomra, és nem csak a karrierem szempontjából, hanem azért is, mert már nagyon régóta álltam a Real Madrid szolgálatában. Mindig azért küzdöttünk, hogy eljussunk a döntőig. Nem vált ugyan rögeszmémmé, de nagyon vágytam arra, hogy megtapasztaljam, milyen is a Bajnokok Ligája döntőjében játszani. Mondhatom, felejthetetlen élmény volt.

A döntőben te viseled majd a csapatkapitányi karszalagot. Ez nagyobb nyomást vagy extra motivációt jelent a számodra?
Motiváló és megtisztelő, hogy kapitányként minden idők legjobb klubjátképviselhetem. Természetes, hogy a karszalag nagyobb felelősséggel is jár, hiszen kapitányként minden megmozdulásoddal, cselekedeteddel példát kell mutatnod. Jól kell teljesítened, keményen dolgoznod és a legjobb formádat nyújtanod. Utat kell mutatnod a fiatalabb játékosoknak, hogy a legtöbbet hozhassák ki magukból. Nagyon boldoggá tesz, hogy vezére lehetek ennek a nagyszerű együttesnek és remélem, hogy jó teljesítményt tudunk majd felmutatni Milánóban.

Egy olyan csapat kapitánya vagy, amely három éven belül a második Bajnokok Ligája győzelmére készül. Gondolod, hogy az európai dominanciát tekintve ez a Real Madrid egy új korszakának kezdetét jelenti?
Fontos dolog trófeákat nyerni és mind tudjuk, hogy elhódítani a Bajnokok Ligája serlegét egyet jelent azzal, hogy megszilárdítjuk helyünket a világ legjobb klubjai között. A sorozat történetében a Real Madrid többször volt már meghatározó tényező, s most ugyanezt szeretnénk elérni. Ennek érdekében pedig egy kiváló mérkőzést kell játszanunk és meg kell nyernünk a milánói döntőt. A Real Madrid egy nagyszerű klub, amely mindig a legjobbakkal méri össze az erejét a legrangosabb díjak elnyeréséért.

Mit hozott Zidane a csapatba? Min változtatott, hogyan tudott pozitív hatást gyakorolni rátok?
Csak a legjobbakat tudom elmondani róla, mióta csatlakozott hozzánk. Nem pusztán azért, amit játékosként tett, amit képvisel, vagy amit a csapattársakként eltöltött idő alatt együtt átéltünk, hanem azért is, amilyen most, edzőként. Ellenére annak, hogy rövid ideje edzi a felnőtt csapatot, kivezetett minket a válságból, esélyt adott arra, hogy megnyerjük a bajnokságot és eljuttatott minket a Bajnokok Ligája döntőjébe. Egy igen komplikált helyzetben érkezett, de sikerült megoldania a feladatot. Kétségtelen, hogy egy nagyszerű játékosból egy kiváló edzővé vált. Megpróbáljuk megvalósítani mindazon ötleteit, amelyek még az általa aktív játékosként eltöltött időszak tapasztalataiból származnak. A játékunkban egyensúlyra leltünk, a játékosokból pedig kihozza a bennük rejlő potenciált. A csapategység fantasztikus.

Cristiano személyében a sorozat történetének legeredményesebb játékosát tudhatjátok a soraitokban. Megosztanád velünk mit is jelent ő a Real Madrid számára? Gondolod, hogy különleges kapcsolat van közte és a Bajnokok Ligája között?
Azt hiszem, igen. Senki nem vitatkozhat azzal a ténnyel, hogy ő egy különleges játékos, aki vezéregyénisége a csapatnak, és aki évek óta magas szintet képvisel. A Real Madrid elképzelhetetlen Cristiano nélkül. Nagyon boldoggá tesz minket, hogy velünk van és nem mellesleg a személye garancia a szezononkénti ötven gólra is. Nagyon nehéz évekig ezen a szinten teljesíteni, de neki sikerült. A klub számára a siker mindaddig garantált, amíg ő itt van és ez igazi luxus.

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK