Kroos: Nem tartok attól, hogy Özil sorsára jutok

Toni Kroost még a Bajnokok Ligája döntő előtt interjúvolta meg a Süddeutsche Zeitung. A német középpályás őszintén beszél a Real Madridnál eltöltött két évéről, a formahanyatlásáról, de kitért a Benítez-Zidane váltásra is.

Nem tartasz attól, hogy Mesut Özil sorsára jutsz? Jól teljesített, szerették a szurkolók mégis eladta őt a klub.
"Ha középpályás vagy mindenre fel kell készülnöd (nevet.) De nem, nem aggódom emiatt. A média most a döntővel van elfoglalva (az interjú a BL-döntő előtt készült – a szerk. kieg.), próbálkoznak mindennel, de két éve itt vagyok, és a kezdetektől fogva központi szerepet játszom a csapatban. A futball manapság olyan, mint egy bizonytalan munkanap, de azt hiszem, én jó helyzetben vagyok. Nem hiszem, hogy fenyeget az Özilhez hasonló sors."

Két év alatt három edződ volt a Real Madridnál.
"Az első másfél évem ragyogó volt, fokozatosan fejlődtem. Aztán jött egy félév, amikor megtorpantam. De ez talán annyira nem mérvadó, mert az egész csapatnak rosszul ment, sok nehézséggel kellett szembenéznünk a szezon elején. Szerencsére a klub még időben korrigált, és a szezon második felében én, és az egész csapat rengeteget fejlődött Zidane-nak köszönhetően. De ez nem titok. Benítez mindent beleadott, sokat foglalkozott a taktikával, de a gyakorlások már mások voltak. Carlo Anelottinál megvolt az egyértelmű szerepköröm, és a szabadságom is, ami egy hozzám hasonló játékosnak fontos. Úgy gondolom, jól tudok döntést hozni, amikor nálam van a labda. A játékomban fontos, hogy szabadnak érezzem magam. Zizou-nál most ez úgyanúgy megvan, mint Ancelottinál volt."

Zidane tényleg többet kommunikál edzőként, mint játékosként?
"Igen, ez másként nem működik (nevet). Edzőként rá van kényszerítve, hogy kommunikáljon velünk. Nekem és a csapatnak is jót tesz, hogy mindent a szemünkbe mond. Érthető és tiszta utasításokat ad, de nem úgy, mint egy tanár. Mivel mindenki tudja, hogy milyen magas szinten futballozott, ezért hallgatunk is rá mindenben. Nem az az érzelgős típus, nem egy szónok, de nagyszerűen ki tudja fejezni magát."

Edzőzsenivé válhat Zidane?
A legtöbb edző tanulhat videókból, vagy felkészülhet egy-egy találkozóra. De számomra az a zseni, aki együtt tud élni a játékkal, aki azonnal reagálni tud egy nem várt dologra. Zidane játékosként minden játékszituációt átélt már, ezért edzőként is rendelkezik ezekkel az elvárásokkal. És az első öt hónapjában bizonyította is az edzői érzékét.

Emlékeztetni kell-e magadat néha, hogy a világ legnagyobb klubjában játszol?
"Nem, olyan típusú ember vagyok, akit nem kell. De néha azért magam is meglepődöm. Amikor túrázunk a világ körül, akkor tudatosul bennem, hogy ez a világ legnagyobb klubja. Amikor Spanyolországban, Kínában vagy épp az Egyesült Államokban utazunk, érezzük a hatalmas érdeklődést a Real Madrid iránt. Nem csak egy klub, hanem egy brand, egy márka. Egy idő után megszokod, és természetesség válik, de tudom, mekkora kiváltság a Bayern Münchenben, a Real Madridban vagy épp a válogatottban játszani."

Milyen együtt játszani Luka Modriccsal?
"Lukával nagyon jól megértjük egymást a pályán kívül is, ami sokat segít nekünk. Két játékos, aki ugyanúgy gondolkodik, hasonló problémákat kell megoldanunk, és hasonló módon játszunk. A legfontosabb, hogy imádjuk játszani a futballt. Úgy gondolom, együtt jobbak vagyunk, többet tudunk kihozni magunkból, és a csapatból is. Kiegészítjük egymást a pályán. De ez csak akkor lehetséges, ha a többiek is lehetővé teszik ezt. Csapatmunka a javából."

Cristiano Ronaldo.
"Egy kivételes játékos, elképesztő, mennyi gólt szerez: jobbal, balla, fejjel, bármivel képes betalálni. Hihetetlen. Minden csapatnak szüksége van egy gólvágóra. De ugyanúgy fontosak azok a játékosok is, akik megteremteik neki a helyzetet a gólszerzésre. Ronaldo fantasztikus játékos, de számomra ennél is fontosabb, hogy csapatként tudunk sikereket elérni. Ez nem tenisz."

Forrás: Süddeutsche Zeitung
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK