Cristiano Ronaldo: Már gyerekként tudtam, hogy profi játékos leszek

Cristiano Ronaldóval az UEFA hivatalos honlapja közölte a következő interjút. Elárulja, hogy mindig az volt az elhatározása, hogy profi játékos lesz, illetve mesélt a gyerekkoráról és a portugál válogatottról is.

A gyerekkoráról: „Az unokatestvéreim futballoztak, én is állandóan játszani akartam. Fociztam a környékünkön és az iskolában is. Nagyjából 11 éves koromig voltam Madeirán, aztán elköltöztem a szigetről. Alapvetően jó gyerekkorom volt. Egy normális srác gyerekkora, aki 11 évesen Lisszabonba költözött, hogy megpróbáljon elérni valamit a világ futballjában. A szüleim lehetőséget adtak arra, hogy fiatalon elhagyjam Madeirát. Nagyon nehéz döntés volt, lehetséges, hogy a legnehezebb, amit meg kellett hozzanak életük során, de ugyanez igaz rám is. Pozitív hatással volt rám, hiszen azonnal egy idősebb korosztály csapatához csatlakoztam. 15 évesen kezdtem edzeni a Sporting második csapatában, 16 évesen pedig már a felnőtt kerettel készülhettem. Minden olyan gyorsan történt. Nyilvánvaló, hogy fejben arra koncentráltam, hogy profi labdarúgóvá váljak.”

Arról, hogy számított-e ilyen sorsra: „Amikor gyerekként mérkőzéseket néztem, mindig tudtam, hogy egy nap én is ott lehetek a pályán. Nehéz megmagyarázni, de ez motivált. Ez késztetett arra, hogy menjek és futballozzak az utcán és mondogassam, hogy egy nap én is játékos leszek, ez száz százalék. Luís Figo, Rui Costa és Fernando Couto voltak a hősök az én időmben. Nyilván figyeltem őket, de tudtam, hogy hová tartok, hogy ellenük fogok játszani. Nagyon sok bajnoki mérkőzést néztem, a Real Madrid, a Manchester United, a Valencia meccseit, vagy az olasz bajnokságot az AC Milannal. Tudtam, hogy profi játékos leszek.

Debütálása a válogatottban: „Életem egyik legjobb hete volt, hiszen akkor mutatkoztam be a Manchester United csapatában – a futballtörténelem egyik legjobb együttesében -, majd a válogatottban is. A Bolton ellen játszottam első meccsemet a Manchester színeiben (2003. augusztus 16. – A szerk.), és ugyanazon a héten elutaztam a válogatottba is (2003. augusztus 20. A portugálok Kazahsztán ellen léptek pályára – A szerk.).  Minden nagyon gyorsan jött. Különleges pillanata volt az életemnek, hogy itt, Portugáliában debütálhattam a válogatottban.”

A válogatott veresége a görögökkel szemben a 2004-es Európa-bajnokságon: „Nehéz pillanat volt. Elveszíteni egy mérkőzést, ráadásul Portugáliában… Tudtuk, hogy az egy egyedülálló pillanat arra, hogy Európa bajnokai legyünk. Ez azonban része a futballnak. A labdarúgás sok mindent tanított nekem, például azt, hogy semmi sem biztos. Ami ma igaz, az holnap hazugság lehet. Egy csapat lehet nagyon jó ma, következőleg viszont pocsék teljesítményt tehet az asztalra. Ez mind része ennek az egésznek. Azért veszítettünk, mert Isten úgy akarta. A jövőre kell gondolnunk, arra, hogy a válogatott jövője pozitív, hogy Portugália nagy dolgokat fog nyerni, olyanokat, mint az Európa-bajnokság és a világbajnokság.”

Érzései az Európa-bajnoksággal kapcsolatban: „Jó érzésekkel tölt el, ha a sorozatra gondolok. Az ilyen tornák mindig különleges, felejthetetlen pillanatokat jelentenek egy játékos pályafutásában. Most egy újabb Európa-bajnokság kerül az önéletrajzomba. Nyilvánvaló, hogy örülök ennek, megtisztelő, hogy ennyi nagy tornának részese lehettem. Remek, különleges pillanatok ezek, hiszen bármi megtörténhet. Úgy vélem, Portugália jó formában van, pozitív volt a teljesítményünk a selejtezők során.”

A futballfilozófiájáról: „Tele vagyok büszkeséggel. 18 éves korom óta játszom a válogatottban, példát mutattam, nem csak Portugáliában, hanem az egész világon. Mindig az a fontos számomra, hogy a saját játékomat játsszam és azt tegyem, amihez a legjobban értek. A pályán kívül mindig próbálok jó képet mutatni magamról, főleg a gyerekek előtt, hiszen mi vagyunk a példaképeik, sok dolgot átvesznek tőlünk.”

Forrás: uefa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK