Modric: Óriási teljesítmény lenne a Real Madridból visszavonulni

Luka Modric annak a Marcának adott interjút, amely a 2012/13-as idényben a szezon legrosszabb igazolásának nevezte. A horvát az elmúlt években a pályán bizonyított és igazolta, hogy nem csak helye van a csapatban, hanem szinte kihagyhatatlan játékosa a Real Madridnak. Lukita – ahogy a társak nevezik – most beszél a múltról, a jelenről, és megosztja velünk azt is, hogy mi hiányzik még a gyűjteményéből, mit szeretne még elérni.

Úgy gondolod, hogy játékosként jelenleg a csúcson vagy?
Nagyszerű formának örvendek, de azt mondanám, hogy madridi karrierem legjobb pillanatát 2014-ben éltem át, amikor megnyertük a Bajnokok Ligáját, a Király-kupát, az európai szuperkupát, és 22 mérkőzést voltunk képesek zsinórban megnyerni.

Van még bármilyen kihívás számodra a futball világában?
Szeretnék nyerni vagy jól teljesíteni egy nagy tornán Horvátország válogatottjával, illetve még meg kell nyernem a spanyol bajnokságot.

Ismét összesorsoltak titeket Spanyolországgal… Mit gondolsz a csoportotokról?
Igen, ismerős ellenfelekkel nézünk szembe. Úgy gondolom, igazán nehéz csoportunk van. Először Törökország, majd Csehország és Spanyolország ellen lépünk pályára. Úgy vélem, hogy az első mérkőzés lesz a kulcs. Ha sikerül megnyerni, akkor könnyebb lesz elérni a kieséses szakaszt.

Milyen emlékeid vannak Horvátország legjobb tornájáról, az 1998-as franciaországi világbajnokságról?
Nagyon szép emlékeket őrzök arról az elődöntőről. A családommal és a barátaimmal néztem a mérkőzéseket Zadarban, a szülővárosomban. A harmadik hely megszerzése óriási tett volt, de közel álltunk a döntő eléréséhez is. Akkor az országunk felkerült a futball térképére. Remélem, hogy hasonló eredményt érhetünk el.

Mit gondolsz, abból a keretből melyik játékosra hasonlítasz a leginkább?
Zvonimir Bobant kell mondanom. Ő volt a példaképem és Horvátország 10-es mezben szereplő játékosa abban az időben. Úgy gondolom, hogy a viselkedésünk, a játékstílusunk és a mentalitásunk is hasonló.

A jelenlegi keret jobb, mint az 1998-as?
Nem szeretném összehasonlítani a különböző érákban szereplő csapatokat. Mindegyiknek megvannak az erősségei és a gyengeségei egyaránt.

Mit érzel, amikor magadra öltöd Horvátország mezét?
Minden alkalommal a legnagyobb büszkeség tölt el. Mindig várom, hogy a nemzeti csapatban játszhassak, különösen, ha nagy tornákról van szó.

160610modric2

2012-ben Spanyolország ellen nagyszerű meccsed volt. Hogy emlékszel erre a találkozóra?
Az 1-0-s vereségünk ellenére jó teljesítményt nyújtottam. Úgy vélem, hogy mi voltunk a legnagyobb teszt a spanyolok számára, akik végül megnyerték a tornát. Megvoltak a lehetőségeink, de nem tudtunk élni velük.

Különösen azzal az egy eséllyel…
Igen, Rakitic és én jól játszottunk, de Iker nagyszerűen teljesített. Tanulnunk kell abból a mérkőzésből, hiszen közeledik a következő összecsapás.

Bár most még távolinak tűnik, hiszen csak a harmadik mérkőzésetek, mit gondolsz, hogy alakul majd az a mérkőzés?
(Nevet) Nehéz lesz, mint Spanyolország ellen mindig, hiszen a világ egyik legjobb csapatáról beszélünk. Remélem, hogy addigra már meg lesz a jegyünk a következő körre.

Van bármilyen hasonlóság Spanyolország és Horvátország játékában?
Azt hiszem, igen, mivel mindkét csapat kedveli a labdatartáson alapuló futballt.

Fájó veszíteni Horvátországgal? Sírtál már valaha is?
Az élet egyetlen területén sem szeretek veszíteni, nem csak a sportban, de a fájdalom még nagyobb, ha a nemzeti csapattal szenvedünk vereséget. Sírtam, amikor büntetőpárbajt veszítettünk a 2008-as Európa-bajnokságot Törökország ellen.

Mi a célja a válogatottnak a jelenlegi Európa-bajnokságon?
Az elsődleges célunk elérni a kieséses szakaszt, úgy vélem, maximálisan képesek vagyunk rá.

Mit gondolsz, mennyi ideig leszel még képes játszani?
Ha nem sújtanak sérülések, akkor azt mondanám, hogy még négy jó évem van hátra. A Real Madridból szeretnék visszavonulni, nem kis teljesítmény lenne.

Játszottál a Premier League-ben, most pedig a La Ligában futballozol. Melyik bajnokság a jobb?
Jelenleg a La Liga, az európai sorozatokban elért eredmények önmagukért beszélnek.

160610modric3

Az interjút követően Modricot néhány csapattársáról, ellenfeléről és a Bajnokok Ligája döntőjéről is megkérdezték.

Andres Iniestáról: „Nagyszerű játékos. Amikor az emberek hozzá hasonlítani, nagy büszkeség tölt el. A futballtörténelem egyik legjobb középpályása. Szeretek ellene játszani. Elismerem játékosként és sportolóként.”

Sergio Ramósról: „Ő az, aki hiányzik a horvát válogatottból. Nem azt mondom, hogy a mi védőink nem jók, hiszen azok, de Ramos az, akire ennek a csapatnak szüksége lenne. Nem csak azért mondom ezt, mert a barátom. Sok barátom van Spanyolországban. Ő az egyik legjobb, ha nem a legjobb védő a világon, beszéljünk akár a minőségről, a vezető szerepről, a karakteréről, vagy bármiről.

Gareth Bale-ről: „Az Aranylabdáért száll harcba, de óriási versenytársai vannak három nagyszerű játékos, Cristiano, Messi és Neymar személyében. Ha így folytatja a játékot és trófeákhoz segíti a Real Madridot, akkor abszolút lehetséges, hogy egy nap megkapja az Aranylabdát.”

Mateo Kovacicról: „Nagyon jól ismerem őt. A folytonosság hiányzott számára ebben az idényben. Minden játékos ugyanezzel a problémával küzd az első évében, amikor a Real Madridhoz érkezik. Meg kell tanulnia kezelni a nyomást, ami a Real Madridban való játékkal jár. Türelmesnek kell lennünk vele. Fiatal, meg kell érnie, tanulnia kell, de a világ legjobb csapatában van, itt több mindent tud elsajátítani.”

Karim Benzemáról: „Sajnálom, hogy nem lehet ott Franciaországgal az Európa-bajnokságon, nagyon, nagyon sajnálom. Meg fogják érezni a hiányát, hiszen ő egy rendkívüli csatár, a világ egyik legjobbja.”

A Bajnokok Ligája döntőjéről: „A büntetőkhöz szerencse is kell. Zidane megkérdezte, hogy szeretnék-e rúgni, azt feleltem, hogy igen. A hatodik lövőként jelöltek, talán azért, mert görcsöt kaptam a hosszabbítás során. Szerencsére már azelőtt eldőlt, hogy rám került volna sor. Az edző minden dicséretet megérdemel a Tizenegyedik begyűjtése miatt, hiszen egy rossz időszak után rázott fel minket, stabilitást és jó légkört teremtett. Ez az új energia érződött a meccseinken, ez pedig nem véletlen. Zidane-nak teljesen világos elképzelése van arról, hogy mit vár el tőlünk a játékban, tudja, hogyan kell ezt továbbítania felénk. Ennek köszönhetően azonnal kapcsoltunk az érkezését követően.”

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK