Zidane: Eszembe jutottak Carlo szavai, amikor felemeltem a trófeát

A történelem egyik legnagyszerűbb játékosa. Azon kevesek egyike, aki világbajnokságot és Európa-bajnokságot is nyert. Egyike azon négy játékosnak – Ronaldo, Messi és Cristiano Ronaldo mellett -, akik háromszor is bezsebelték a FIFA Év Játékosa-díjat. Egyike azoknak, akik játékosként és edzőként is megnyerték a Bajnokok Ligáját. Az első francia edző, aki magasba emelhette a legrangosabb európai trófeát. Ő Zinedine Zidane! A kiválósággal Bikash Mohapatra készített interjút.

Az utóbbi évek nem igazán sikerültek jól Franciaország számára. Mit vársz a 2016-os Európa-bajnokságtól?
Nehéz idők ezek Franciaország számára, de hiszek abban, hogy óriási pozitívumként hat majd ez a torna. Csodálatos pillanat lesz, az egység pillanata, nem csak Franciaország, hanem az egész világ számára. A játékosok arra koncentrálnak majd, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák.

Melyik a torna legkomplettebb csapata? Ki nyeri szerinted a 2016-os Európa-bajnokságot?
Nem vagyok jós, így nem tudom megtippelni, hogy ki lesz a végső győztes. Ez a csapatoktól függ, attól, hogy mennyire tudnak koncentráltak maradni a verseny során. Talán Belgium tűnik a legkomplettebb csapatnak, de minden attól függ, hogy az adott napon milyen teljesítményt nyújtanak majd.

Franciaország általában jól teljesített, amikor otthont biztosított valamelyik tornának. 1984-ben megnyerték az Európa-bajnokságot, 1998-ban pedig a világbajnoki trófeát hódítottátok el. Mit gondolsz, ismét kedvezni fog a hazai pálya előnye? Esetleg ez nagyobb nyomást jelent?
Nem jelent feszültséget. Ez egy bónusz, hogy a saját országodban játszhatsz. Rengetek szurkoló szorít érted, olyan ez, mintha 12 játékosból állna a csapat. Különben is, a franciák kiváló csapattal rendelkeznek. Nincs tehát plusz nyomás a csapaton a hazai pályából adódóan.

Hogyan értékelnéd a franciák jelenlegi keretét? Nincs ott Ribéry, ráadásul Karim Benzema sem kapott meghívót…
Tiszteletben kell tartani a szövetségi kapitány döntését az összeállítást illetően. Az edző hozza a döntéseket, amelyeket követni kell.

De nem túl fiatal a csapat? Láttuk például a Bajnokok Ligája döntőjében, amint Griezmann kihagyta a büntetőt…
Talán fiatal a csapat, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek a játékosok nagyon jó csapatokban játszanak Európa szerte. Ráadásul kiegészülnek igen tapasztalt játékosokkal is. Amikor én voltam aktív labdarúgó, nekünk is fiatal csapatunk volt, de mind nagy klubokban játszottunk, elit ligákban. Aztán egymást követően megnyertük a világbajnokságot és az Európa-bajnokságot. Úgy vélem, hogy a fiatal játékosok léte nagyon pozitív dolog.

Szeretnéd egyszer edzeni a válogatottat?
Már ott van nekik Didier (Deschamps). Nehéz lenne edzeni ezt a csapatot. Nagyon boldog vagyok a Real Madridnál.

Megérkeztél a Real Madridhoz, majd hozzásegítetted a csapatot a Tizenegyedikhez, mindössze néhány hónap leforgása alatt. Milyen gondolatok kavarognak benned?
Megtiszteltetés, hogy része lehetek a Real Madridnak. Minden erőfeszítésemmel és szenvedélyemmel arra törekszem, hogy a klub sikeres legyen. Két évvel ezelőtt, amikor Carlo segédje voltam, megnyertük a Bajnokok Ligáját. Akkor a következőket mondta: 'Azt kívánom, hogy egy nap edzőként is nyerd meg ezt a trófeát'. Ebben az évben felemeltem a Bajnokok Ligája serlegét, a szavai pedig ott csengtek a fülemben. Érezhettem, mire is gondolt Carlo. Csodálatos érzés volt játékosként megnyerni a sorozatot, de edzőként óriási elégedettséggel tölt el. Játékosok egy csoportját vezeted, amit kollektív sikerként lehet elkönyvelni.

Amikor átvetted a Real madrid irányítását, a csapat szenvedett. Öt hónapos irányításod alatt a csapat jól végzett a bajnokságban és megnyerte a Bajnokok Ligáját. Vajójában mit tettél, hogy visszatereld őket a helyes útra?
Hoztam magammal a tapasztalatomat. Nem csak edzői pályafutásom tapasztalatait, hiszen nagyon fiatal tréner vagyok, hanem azokat is, amelyeket játékosként szereztem. Arra kértem a csapatot, hogy dolgozzanak közösen, megpróbáltam jó kapcsolatot teremteni a játékosok között. Valójában ez könnyen ment. Edzőként kicsit rendszerezned kell a dolgokat, a játékosok pedig követni fognak.

Madridban az edzői poszt mindig kivételes és bizonytalan állás volt. Ancelotti négy trófeát szerzett egy szezon alatt, mégis kirúgták. Fabio Capello is távozott két különböző okból is, még a spanyol bajnokság megnyerése után is. Most, hogy már jó ideje nem nyerte meg a csapat a La Ligát, érzel bármilyen nyomást is az állásoddal kapcsolatban?
Tudatosan kezelem ezt a szituációt. Tudom, hogy nehéz dolog a Real Madrid edzőjének lenni. Mindig rengeteg az elvárás. De én napról napra akarok haladni, jól kezelni a szituációkat, és akkor megoldani a problémákat, amikor és ahogyan felmerülnek. A jelenlegi célom, hogy a Real fejlődjön, mint csapat. Öt hónapja vagyok itt, megnyertem a Bajnokok Ligáját, de tisztában vagyok vele, mennyi minden teendő van még. Nem veszem félvállról, teljességgel a Realra koncentrálok jelenleg.

Számos fiatalt edzel. Hogyan adsz nekik tanácsot, miként irányítsák az érzelmeiket? Fel szokott merülni, akárcsak példaként a 2006-os világbajnoki döntőben történt incidens?
A pályán egy játékosnak nem szabad felülni a provokációknak. Önuralmat kell tanúsítania. Nem vagyok büszke arra, ami 2006-ban történt. De megtörtént. Emberek vagyunk, így hibázunk, majd tanulunk belőle, és ennek nyomán fejlődünk tovább. Soha senkinek nem tanácsolnám, hogy viselkedjen hasonlóan, mint én akkor. 

Létezik a sportban a rasszizmus?
Igen, létezik. Nem is csak a sportban, hanem az élet minden más területén is. Én is kevert származású vagyok, egész életemben jelen volt ez. Annyit mondhatok még, hogy szerencsére a rasszizmus a kisebbség. Akik többen vannak, az ő feladatuk, hogy megküzdjenek ellene.

Az európai média azt az állításodat idézte, miszerint Isco játékstílusa hasonló a tiédhez. A spanyol és az olasz lapok pedig egyfolytában arról írnak, hogy le szeretnéd igazolni Paul Pogbát. Ezekről mi a véleményed?
Isco egy fiatal játékos. Megvan a saját stílusa. Nincs értelme összehasonlítani az ő saját játékát Zinedine Zidane-éval. Bízom benne, hogy nagy jövő áll előtte. Ami Paul Pogbát illeti, az igazság az, hogy mindenki meg akarja őt szerezni. Jelenleg azonban ő a Juventus játékosa.

Pep Guardiola otthagyta a Bayern Münchent, és a Manchester Cityhez igazolt. Mit gondolsz róla?
A világ egyik legjobb edzője. Még mindig nagyon fiatal, még mindig tanul azokból a dolgokból, amik történnek körülötte. Fantasztikus munkát fog végezni, akárhová is menjen.

No, és José Mourinho Manchester Unitedhez való szerződését hogyan látod? Vajon ő a megfelelő ember arra, hogy visszavezesse a Unitedet oda, ahová tartozik?
Természetesen! Egy remek edző, aki mindenhol sikeres volt eddig.

Forrás: rediff.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK