Carlo Ancelotti: A világ másképp látja Cristianót

Carlo Ancelotti az angol Telegraph internetes oldalán írt bejegyzést Cristiano Ronaldóról, melyben mesél a portugál sztárról, az együtt töltött időről. Az olasz védelmébe veszi a mostanában sokat kritizált aranylabdást, elárul jó néhány részletet a Real Madrid öltözőjéről és Cristiano viselkedéséről.

Egy másik Cristianót látsz, amikor azt a csapatot edzed, amelynek ő is tagja. Az egész világ a róla kialakult képpel és a kinézetével van elfoglalva, vagy épp azzal, hogyan ünnepli a góljait, milyen reakciókat vált ki belőle az, ha a dolgok nem jól alakulnak. Én egyszerűen egy olyan srácot láttam, aki mindig a világ legjobbja akart lenni.

Fontos megjegyeznem, hogy soha nem láttam őt az öltöző tükre előtt, soha nem vettem észre, hogy a kinézete miatt aggódna. Számára mindig a győzelem volt a prioritás.

Sok erős srác volt a Real Madrid öltözőjében, a megfelelő személyiség, a megfelelő karakter alapvető követelmény, ha a Real Madridban akarsz játszani. Közülük Ronaldo és Sergio Ramos voltak a csapat vezérei, ez pedig azt jelentette, hogy időnként beszédet tarthattak a csapattársaknak a mérkőzések előtt.

Cristiano törődött a csapattal. Szeretett a mérkőzések után a csapattársaival lenni és megbeszélni velük a történteket, átrágni, hogy mi ment jól, vagy mi sikerült gyengébben. Szeretett viccelődni is. Nagyon jól éreztük magunkat azalatt a két év alatt. Hiába vagy a Real Madrid játékosa, hiába várja el tőled az egész világ, hogy minden mérkőzésen gólt szerezz, ez nem azt jelenti, hogy néha nem mókázhatsz.

Időnként, amikor visszatért a válogatottól és nem szerzett gólt, azt mondtam neki, hogy „Hé, Cristiano, mi folyik itt? Mindenáron elmentél és nem találtál be?” Ő azt felelte: „Ne aggódj, főnök, a következő mérkőzésen gólt fogok szerezni.”

A legtöbb alkalommal meg is tette. 112 gólt szerzett, amikor együtt dolgoztunk, mindössze két idény alatt. Ez fenomenális. Szeretném azt mondani, hogy megmondtam neki, mit csináljon, hogyan verje meg a kapust, de egy ilyen srácnak egyszerűen csak szabadságot kell adnod.

Öröm őt edzeni. Mindannyian tudjuk, hogy mennyit dolgozik azért, hogy erős legyen, illetve azt, hogy az edzőpályán a tökéletességre törekszik. Megérti, hogy egy topfutballista esetében sok mindent befolyásol a regeneráció a modern futballban. Rengeteget számít, hogy mit csinálsz két mérkőzés között. Folyamatosan kommunikált az orvosi stábunkkal, mindig próbálta kitalálni, mire van szüksége.

Az első idényemben február és március között kilenc egymást követő mérkőzésen is gólt szerzett. A második szezonomban ugyanezt megtette 13 meccsen, augusztus végétől november elejéig. Szeptemberben három nap leforgása alatt két mérkőzésen hétszer talált be, háromszor a Deportivo, majd négyszer az Elche ellen.

Ez a srác a játékért élt, minden más arról szólt, hogy készen álljon a mérkőzésekre. Ezalatt a regenerációját, az étrendjét, a reklámkötelezettségeit, valamint a privát életét értem. Minden úgy volt megszervezve, hogy amikor pályára lép, akkor teljesítménye csúcsán legyen.

Nincs olyan játékos, aki minden egyes alkalommal százszázalékos erőnlétnek örvend, de Cristiano soha nem szenvedett súlyos sérülést, pontosan azért, mert rengeteget dolgozott, hogy megelőzze ezeket a problémákat.

Amikor a dolgok rosszul alakulnak a pályán, ő nem próbálja meg rejtegetni az érzelmeit. Ugyanez történt, amikor Portugália Magyarország ellen játszott, és ez volt a helyzet Madridban is. Az irányításom alatt mind a két idényben egyszer állították ki. Először az Athletic Bilbao ellen, amikor összetűzésbe keveredett Carlos Gurpegui-vel és Ander Iturraspéval. Próbálták provokálni őt, ami az esetek nagy többségében nem szokott beválni. Aznap azonban működött a dolog. A meccs után azt mondtam neki, hogy bár láttam, miért történt az eset, egy piros lap sem rajta, sem a csapatán nem segít. Láttam, hogy tudta, hogy a csapatnak szüksége van rá. Megértette.

Ne értsenek félre, a bánásmód, amelyet ő kap a védőktől semmi ahhoz képest, amiben mondjuk Maradonának volt része az 1980-as években. A futball változott, hála Istennek. Az ilyen dolgok azonban meggyötrik a játékost, Cristianónak folyamatosan résen kell lennie, hogy ne reagáljon hevesen az ilyesmire.

A személyiségének köszönhetően ő nem olyan ember, akit érdekel a balhé. Cristiano sokkal inkább olyan, aki csak játszani akar. Oda kell neki adni a labdát és hagyni, hogy vigye az ellenfél kapuja felé.

Ő rengeteget törődik Portugáliával. Láthatja mindenki, hogy soha nem vesz félvállról egyetlen mérkőzést sem.

Amikor Madridban voltam, az öltözőben a legjobb barátai a keret portugál játékosai voltak, Pepe és Coentrão személyében. Ha spanyolnak születetik, akkor már két Európa-bajnokságot és egy világbajnokságot is nyert volna, talán még többet is.

Alapvető dolog számára az, hogy a hazájáért játszik. Szeretne nyerni valamit válogatott szinten, de csak nagyon keveseknek sikerül. Ha nem jön össze, nos, láthatjuk, mi történik.

A lényeg, hogy megmutatja a hazájának, hogy törődik Portugáliával, a haza legalább annyira fontos számára, mint bármi más. Néha hiába vagy nagyszerű játékos, be kell érned azzal, amid van. Nem tudod megváltoztatni a hazádat, még akkor sem, ha nagyon szeretnéd.

Mindig kérdeznek Lionel Messiről és arról, hogy Cristiano mit gondol róla. Az igazság az, hogy nem töltöttük minden napunkat azzal, hogy Messiről beszéltünk.

Cristiano tiszteli Messit, nagyon is. Úgy vélem, bizonyos értelemben szükségük van egymásra. Mindketten új magasságokba hajszolják a másikat, új gólrekordokba. Ronaldo 2003-ban igazolt Manchesterbe, 2004-ben játszotta első válogatott meccsét. 12 év telt el azóta, de még mindig ő a legfényesebben ragyogó csillag Európában. Hihetetlen.

Ha egyikük nem létezne, akkor Cristiano vagy Messi már nyolcszor nyerte volna meg az Aranylabdát. Vagy talán nem szárnyalnának így a másik nélkül.

Edzőként megtiszteltetés volt Ronaldóval dolgozni. Minden héten játszani akart, és minden héten gólt akart szerezni. Soha nem feküdtem le úgy aludni, hogy azon aggódtam volna, hogy Cristiano nem áll készen a mérkőzésre.

Carlo Ancelotti

Forrás: telegraph.co.uk
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK