James, vegyél példát Lucasról és Moratáról!

Az idei átigazolási szezon nagy kérdése James Rodríguez esetleges távozása, és a klubvezetés által a helyére kiszemelt Paul Pogba lehetséges érkezése volt. Bő egy hónappal az átigazolási időszak vége előtt úgy tűnik, hogy megszületett a válasz. Zinedine Zidane szeretne még egy esélyt adni a kolumbiai játékosnak, akit nem mellesleg Florentino Pérez is megtartana a dél-amerikai reklámértéke miatt. Ezzel párhuzamosan a francia középpályás az egyenletes teljesítménnyel aligha jellemezhető szezonját egy csalódást okozó Európa-bajnoksággal zárta le, így a klub nemcsak az ügylet költségei, hanem sportszakmai szempontok miatt is elvetette a szerződtetését.

A klub tehát Jamesnek szavazott bizalmat, aki viszont egyelőre nem igyekszik ezt meghálálni. Zidane több játékosának is javasolta, hogy néhány nappal rövidítse le a nyári szabadságát, a kolumbiai támadót pedig kimondottan kérte erre, ő azonban ellenállt. Miközben Kovacic közel két hétről, Marcelo, Carvajal, Morata és Lucas pedig egy-egy hétről mondtak le önszántukból, James úgy döntött, hogy kiélvezi a neki járó szabadságot. Tomás González-Martín spanyol sportújságíró ezek alapján állította össze a következő véleményformáló jegyzetet.

A Bajnokok Ligája-győztes csapatban hatalmas árat kell fizetni a kezdő csapatba kerülésért, de lassan már a játékpercekért is. Az előszezonban annyira sok képzett játékos áll Zidane rendelkezésére, hogy csak komoly áldozatok és megfelelő hozzáállás árán lehet helyet szerezni a csapatban. Morata és Lucas, az Európa-bajnokságon szereplő spanyol válogatott játékosai máris csatlakoztak az előszezonhoz – anélkül, hogy kiélvezték volna a nekik járó összes szabadnapot. Miután június végén elbúcsúztak a kontinenstornától, gyorsan vissza is tértek a csapat edzéseire, mert Zidane-nak az augusztus 9-i Európai Szuperkupa-döntőn már formában lévő játékosokra lesz szüksége.

Morata esetében tudni lehet, hogy Cristiano Ronaldo Sevilla elleni szereplése erősen kétséges, és hogy az edző számol vele a középcsatár poszton. Egészen biztosan játszani fog, bár az még nem egyértelmű, hogy kezdőként vagy csereként. Bale ugyanis egészen július 7-ig az Európa-bajnokságon szerepelt, így csak július 31-én kezdi meg az edzéseket, és alig lesz ideje felkészülni a döntőre. Hasonló okból kifolyólag tért vissza Lucas is. A két saját nevelésű játékosnak kulcsfontosságú szerepe lesz a szezon első fináléjában. Viszont éppen az ellenkezője történik James esetében, aki megismétli a tavaly nyári passzív magaviseletét. Nem arról van szó, hogy kényszeresen beszélni akarunk a Real Madrid tízeséről. Ez egy valós kérdés, amely rendszeresen felmerül a Real Madrid kanadai edzőtáborában is.

A kolumbiai támadó még Lucas és Morata előtt befejezte a szereplését a Copa Américán, de kijelentette, hogy ő igényt tart a jogszabályok által előírt egyhónapos nyári szabadságra. Július 26-án csatlakozik a keret többi tagjához. Nem csak hogy nem kezdi meg a kelleténél korábban az edzésmunkát, hogy megpróbálja visszaszerezni a helyét a kezdőcsapatban, hanem még lehetőséget is ad Lucasnak, Moratának és Casemirónak, hogy előnybe kerüljenek közvetlenül a szezon első címmérkőzése és a bajnoki rajt előtt.

James számára fontosabb a nyári szabadság, mint a kezdőcsapatban való helye. És még az sem mondható, hogy egy rendkívül megterhelő szezonon van túl, mert előbb hónapokig sérült volt, majd pedig teljesen esélytelen volt a kezdőcsapatban való szereplésre. Most pedig ismét a többiek után érkezik. Ugyanúgy, mint tavaly nyáron, amikor Benítez kérte arra, hogy térjen vissza valamivel korábban, hogy ki tudja dolgozni a felállását. Visszautasította. Konfrontálódott Rafa Benítezzel. A bajnokság első fordulójában pedig Isco került a kezdőcsapatba. A történelem megismétli önmagát.

Ha Jamesnek olyan hozzáállása lenne, mint Lucasnak, Moratának, Casemirónak vagy a rendszerint a cserepadon ülő Kovacicnak, akkor már régen Montrealban lenne. Kovacic durván lerövidítette a nyári szabadságát, és július 15-én (egy nappal a hivatalos szezonkezdet előtt!) már az edzőközpontban dolgozott – miután sem a Real Madrid, sem pedig az Európa-bajnokságon szereplő horvát válogatott kezdőcsapatában nem volt helye. Őszinte volt saját magával. Nem volt leterhelve. James is dönthetett volna ugyanígy. De az a tény, hogy a Copa Américán elszenvedett vállsérüléséről nem értesítette a Real Madrid orvosi karát, később pedig visszautasította, hogy a tornát követően a szükséges vizsgálatokra Madridba utazzon, már az első jelei voltak annak, hogy a konfliktus újabb fejezete volt kialakulóban.

A klub szeretné, ha nem kellene még egy évet a játékosok negatív hozzáállásával nehezíteni. Tegyen meg mindent azért, hogy rászolgáljon a játéklehetőségre, és ne követeljen magának biztos helyet a kezdőcsapatban, amely nem is az övé, amelyet nem érdemelt ki – és nem mellékesen, amely nem is létezik. Ha nem hajlandó megváltozni, akkor keressen magának egy csapatot, amely hajlandó 80 millió eurót adni érte, mint ahogyan azt Di María tette. James rosszul indította a szezont. A Real Madridnál bíznak benne, hogy ez a magaviselet véget ér, amikor július 26-án megérkezik az edzőtáborba. Persze addigra Morata, Lucas és Kovacic sokkal jobb erőnléti állapotban lesznek. De hát ő tudja. Nem árulkodik kimondottan magas intelligenciáról az, hogy a feleségével röplabdázik és focizik a strandon, utolsóként érkezik meg az edzőtáborba, de közben képtelen részletes orvosi jelentést küldeni a Real Madrid orvosainak a sérült válláról. Igen, azóta megtudtuk, hogy orvosi előírás alapján óvja a vállát, mint ahogyan korábban Sergio Ramos is, de ettől függetlenül a Kolumbiai Labdarúgó Szövetség semmilyen információt nem küldött Madridba a sérüléséről. És ideje lenne emlékeztetni Jamest arra, hogy nem Kolumbia, hanem a Real Madrid fizet neki évente több millió eurót…

Forrás: abc.es
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK